Експерти потвърдиха автентичността на новия запис на Бин Ладен

Лидерът на Ал Каида Осама бин Ладен е възхвалил един от атентаторите от 11 септември 2001 г. в нов видеозапис, излъчен днес. Това съобщава американската група, която наблюдава терористичните уеб сайтове Intelcenter.Бин Ладен е възхвалил нападателя и го идентифицирал като Уалид ал Шехри – "млад мъж, който сам е проникнал сред най-големите опасности и рядкост сред мъжете: един от 19-те шампиона (нека Аллах ги омилостиви)", посочват от Intelcenter. Шехри, който е саудитец, е бил на борда на полет 11 на "Америкън Еърлайнс", който се разби в Световния търговски център преди шест години. Малко по-рано днес CNN съобщи за наличието на този нов запис на Бин Ладен. Новият запис е по-къс и в него лидерът на Ал Каида отново е с черна брада, носи бяла кръгла шапка, бежова пелерина върху бяла роба и вдига десния си показалец.

Видеото показва само кадри на Бин Ладен, но звукът е записан на аудио файл. Същевременно на екрана текат английски субтитри. Топ-терористът носи същите дрехи, както в клипа от петък, посочват още от Intelcenter.

Не се знае със сигурност къде се крие Осама бин Ладен, но е важно, че лидерът на Ал Кайда и неговите приятели вече нямат "власт" в Афганистан, заяви заместник-държавният секретар на САЩ Джон Негропонте.