Последният мохикан по пътя за Пекин

26_bul-usa
Българските волейболисти в Чикаго събраха хиляди свои фенове – повече отколкото в България!
Сн. TCV

26_Martin-Stoev
Треньорът Мартин Стоев успешно реши изключително трудни, дори взаимноизключващи се задачи.
Сн. Антон Станков

Българският национален отбор по волейбол изигра две от срещите си за Световната лига по волейбол в Чикаго.

На 20 юни, петък, загуби за час и 15 минути срещу националите на САЩ с 0:3.

На 21 юни, събота, победи американците в един много дълъг мач с 3:2 /12:25, 25:16, 25:20, 12:25, 15:13/.

Двете спортни вечери донесоха на българите в Чикаго много ядове и радост. Страстите се повториха почти като в Библията. Само че там Христос губи- от "Осана" се стига до "Разпни го". При нас волейболистите спечелиха – от "Позор" и "Обида" стана "Слава" и "Българи – юнаци".

Всъщност събитията, на които станахме свидетели, не са така прости за еднозначна оценка, каквато човек си съставя когато пийва старо, отлежало, вино или го стряскат с глътка кисел оцет.

Волейболът днес е наистина последният мохикан в българските игрови спортове като цяло. Сред разкъсания на части от алчни мафиотски интереси български футбол, изчезналия като дим в комина баскетбол, едва дишащия тенис и бадминтон, напълно умрелите хандбал, тенис на маса и водна топка, волейболът е лебедовата песен, която, уви, също може да оправдае символичното си значение на "последно сбогом".

И за да не стане така съдбата ни е пратила като наследници на световно значимата българска волейболна школа наследници като сегашните играчи и треньора им Мартин Стоев – спортният син на спортно семейство от български национали по волейбол и баскетбол. Още веднаж ще повторя: българските треньори и играчи поставиха през 60-90-те години на миналия век основите на волейбола като спортна наука и практика в Италия, Франция, Испания, Гърция, Югославия и Куба. Днес, на Олимпийските игри в Пекин, само волейболът може да напомни при спортните игри името на България.

При тази ситуация така наречената Световна волейболна лига е като ужасен мазол в кецовете на треньор и състезатели. На пръв поглед е добре да погледнеш на нея като на тренировъчни мачове, където да изпробваш колебливата част от боевия състав, от друга – знайни и незнайни хора очакват от тебе да им правиш имидж на ръководители, да им укрепваш чувството на български патриоти… С една дума- да побеждаваш. От една страна е добре да се стараеш на терена, от друга в никакъв случай да не показваш на противника най-доброто си оръжие, защото ще те филмират и компютъризират, ще ти разчленят играта на атоми и ще вземат необходимите контрамерки. Затова тазгодишната Световна лига е като здрава свинска пържола на Байрам- добре изглежда за някои, но не е на мястото си.

От тази гледна точка Мартин Стоев беше абсолютно прав като не стовари тежката артилерия, нашата олимпийска надежда, играчи като Пламен Константинов, Матей Казийски, Евгени Иванов, Николай Николов, Владимир Николов… на Новия континент, а ги остави да водят по-подходяща от световните разходки подготовка в България.

Свят му се завива на човек като гледа каква шетня по въздуха и какви лакардии по мегдана ги чакат волейболистите броени дни преди Олимпиадата, която започва на 8 август в Пекин: два мача с Испания в Мадрид на 27 и 29 юни, 2 мача с Финландия в Хелзинки с Финландия на 4 и 5 юли, 2 нови мача с Финландия в България на 12 и 13 юли във Варна и още 2 мача със САЩ пак във Варна. В Световната лига играят 16 отбора в четири групи. За финалите в Рио де Жанейро се класират първите от всяка група, домакинът Бразилия и един отбор с Уайлд карта от ФИФА. Очаква се от нашата група да бъде САЩ или България, от другите – някой от Русия, Италия, Куба, Китай, Япония, Полша, Аржентина… Финалният турнир ще се играе само десетина дни преди Олимпийските игри. Затова много треньори и играчи се молят да не стъпват нито на летището, нито на Копакабана в Рио…

Погледнато от тази, а не от нашата запалянковска камбанария, претенциите ни към треньора, който не бил ни уважил и дошъл с втория отбор и към тактическите му действия по време на двата мача са несъстоятелни. Поне за сериозен човек, който не си мисли, че волейболният отбор на България е направен специално за нас да ни дига настроението и оправя глътката и апетита.

Добре е, че даде почивка на старите кучета. Те ни трябват за Пекин. Всеки от тях е играл досега нонстоп по отборите си в Италия, Гърция и България. Мнозина не са спирали от Световната купа в края на миналата година, където взехме третото място и олимпийската квота. Имат да лекуват, или поне да запазят здрави, мускули, менискуси, колена, лакти и психиката си дори.

Истината е, че смутени от бързото 0:3 в първия мач българите показаха във втория малко повече от въоръжението си отколкото трябваше. Да не забравяме, че в световната ранг-листа в момента България е четвърта- след Бразилия, Русия и САЩ /след нас са Полша, Аржентина, Испания, Сърбия, Пуерто Рико, Италия/. При това положение не е никаква изненада да загубиш не един, а и двата мача. Особено, ако и ти си правиш сметка да изненадаш малко по-късно.

“Националният отбор на САЩ получи предупреждение за Олимпийските игри в Пекин – коментира Ен Би Си след втория мач в Чикаго. “В Китай сме в една група с този съперник, който отново даде заявка за олимпийски медал. Този път, дори с хората от резервната си скамейка”!

Наистина беше трудно да се повярва, че след като ни отвяха с 3:0 в петък, съботата ще изглежда толкова различно. Дори спешната повиквателна на легендарния Лой Бол в четвъртия гейм се оказа недостатъчно. Съвсем явно е надхитрянето на двамата треньори. Новозеландският селекционер на САЩ Хю Маккърчън също даде почивка на своите лидери Скот Туцински и капитана Том Холф. Клейтън Стенли и Уйлям Прийди влизаха само да бият сервиси. Хю като че целеше да принуди нашия щаб да представи колкото се може повече от волейболните си приоми. И Стоев го направи, главно и защото пълната с българи трибуна искаше това.

“Щастливи сме, че зарадвахме нашите сънародници, които живеят далеч от дома. Моите играчи показаха смелост и затова победиха”, каза тактично треньорът.

“Не съм изненадан от добрата игра на българите, каза Хю. Искам да ги поздравя за успеха! Доволен съм, че използувах и други момчета. Няма как да подобриш играта си, ако не правиш проби, ако не експериментираш”.

Хю също няма да играе с основните си играчи на двата ответни мача с България във Варна

На олимпийските игри мъжките волейболни отбори са разделени в две предварителни групи: в първата играят България, САЩ, Китай, Япония, Италия, Венецуела, а във втората – Бразилия, Русия, Полша, Сърбия, Германия.

Климент ВЕЛИЧКОВ, за в.”България Сега”