Барак Обама обяви план за данък върху печалбата на петролните компании

Кандидатът за президент на САЩ на Демократическата партия Барак Обама обяви плановете си за нов данък върху печалбите на петролните компании, съобщи Асошиейтед прес.

Обама предлага данъкът да се изчислява върху печалбата, получена при продажба на петрол на над 80 долара за барел. Барак Обама предложи да се затвори т. нар. "вратичка Енрон" в действащото законодателство, която позволява практически неконтролируема търговия с петрол на електронните борсови пазари, посочва АП.

Мнозина експерти днес смятат, че именно този пропуск в законодателните текстове е довел до спекулативни действия на енергийния пазар и до стръмното покачване на цените на петрола.

Зад предложението на Обама се крие и опит неговият конкурент, кандидатът на Републиканската партия Джон Маккейн, да бъде представен като противник на промените в досегашната политика, наложена от администрацията на Джордж Буш.

Маккейн вече отхвърли налагането на допълнителен данък върху печалбите на производителите и търговците на петрол като вариант за справяне с непрекъснато увеличаващите се цени на горивата, посочва АП.

Обама предлага приходите от новия данък да се използва "за намаляване на товара на нарастващите цени", като се увеличат федералните разходи за енергийна ефективност на жилищата и се оказва финансова помощ на хората с ниски и средни доходи за покриване на разходите за електричество и отопление. "Вратичка Енрон" в действащото законодателство бе прокарана от сенатора Фил Грем в края на 2000 г. под натиска на лобистите на компанията Енрон.

Тя позволи пазарът на петролни фючърси да се изплъзне от контрола на Комисията за контрол върху търговията с фючърси и едновременно с това лиши комисията от възможността да разследва случаите на прекалено спекулативно повишаване на цените, посочва Обама в писмо по електронната поща, разпространено от неговия изборен щаб сред гласоподаватели.

В момента Фил Грем, бивш сенатор републиканец от Тексас, е сред основните икономически съветници на Маккейн. Актуално