Реакция* след публикацията "Съдят Amerifreight Systems LLC”

На 20-ти август, 2013 получихме съобщение на редакционния ни имейл от името на трима шофьори карали чрез контрактор за “Amerifreight Systems LLC”.
Според казаното в имейла  контракторът Станислав Йорданов е проявил некоректно отношение към тях.
Ние се свързахме по телефона с въпросните шофьори, за да потвърдим написаното от тяхно име, както и да вземем  официалното им съгласие за публикация. Един от шофьорите категорично отказа неговото мнение да се публикува във вестника след като му бе обяснено, че съгласно политиката ни ще бъде потърсен Станислав Йорданов за коментар преди публикацията. Шофьорът постави условие да бъде направена публикацията преди  да бъде уведомен г-н Йорданов, което не бе приемливо за нас.
В телефонен разговор Станислав Йорданов поясни, че може да напише ответен коментар, който ще е толкова обемен, че всички страници на вестника не биха стигнали, но на този етап предпочита да се въздържи.

Съдят Amerifreight Systems LLC.

Имейлът от тримата шофьори бе изпратен и до “Amerifreight Systems LLC”, но до момента на редакционното приключване на броя не получихме отговор от тях.
В редакцията ни бе подаден сигнал, че през 2011 година срещу Станислав Йорданов е завеждан съдебен иск за дължими суми с ищец Тодор Тодоров. При наша проверка намерихме такова дело под номер 2011-М1-156600, заведено на 25-ти август 2011 година в Cook County Circuit Court за $11000 (Ищец – Тодор Тодоров, ответник – Станислав Йорданов)

Право на отговор

Предлагаме на Вашето внимание и самия текст на имейл съобщението: (В текста е премахнато мнението на един от шофьорите по негова молба)

Емил Миланов

Уважаема редакция на в.”България Сега”, “България” и “БГ Войс”,
казвам се Емил Миланов и искам да разкажа моя опит с контрактор на име Станислав Йорданов към транспортна компания „Amerifreight Systems LLC”. След като прочетох материалите в българската преса на Чикаго, реших и аз като потърпевш да взема отношение по темата. Преди три месеца и след три години и половина изпълнителна и усърдна работа към фирмата на Станислав Йорданов, поради това че той промени едностранно условията, за които се бяхме разбрали относно заплащането и условията на труд, аз го уведомих, че тези условия не ме удовлетворяват и взех решение да напусна и да потърся друго работно място. Когато споменах на Станислав Йорданов за това мое решение, той започна най-долно да ме  обижда и ще си позволя да цитирам само едно негово изказване – нарече ме „американски боклук и парцал”, което аз не мога и до днес да си обясня какво означава  според него и какво  иска да ми каже с тези негови думи. Продължи да ме заплашва, че няма да ми плати последните три заплати, които ми дължи, като за това не ми даде основателна причина. За периода, които съм работил за него нямам никакви нарушения, глоби, инциденти и това може всеки да провери в компания „Amerifreight Systems LLC”. На моите въпроси кога ще ми изплати парите, ми даваше отговори от сорта на „когато искам ще ти ги дам”, „когато си оправиш поведението”, „аз съм шефът и аз решавам”… такива детски отговори които нямат нищо общо със закона и са най-малкото несериозни. Аз самият се питам – как е възможно човек да работи съвестно в продължение на три години и половина и да отдава всички свои сили и умения, за да му върви фирмата нагоре и накрая  да получа такова отношение от негова страна. И тук искам да разделя двете неща, аз не съм доволен и ще си търся правата и парите по съдебен път от лицето Станислав Йорданов и съм сигурен, че законно и морално съм прав и че той ще си плати за всичко. Също така, искам да благодаря най-сърдечно на Румен и Павел Вълневи от „Amerifreight Systems LLC.”, който ми подадоха ръка в този труден и тежък момент за мен и ме взеха на работа, като ми дадоха по-добри условия и оцениха моя професионализъм.

Владимир Атанасов

Казвам се Владимир Атанасов и искам да споделя моя горчив опит с бившия ми работодател Станислав Йорданов, който е контрактор към компания „Amerifreight Systems LLC”. Работих съвестно за него в продължение на близо половин година и за „награда”, когато реших да напусна, защото не бях удовлетворен от нередовното заплащане, той не ми изплати три заплати. Когато го попитах защо не иска да ми плати заработеното, той ми каза, че от „ Amerifreight Systems LLC” не му били платили на него и затова не може да ми плати на мен. Също така добави, че от там са му казали да не ми плаща. След това аз отидох в „ Amerifreight Systems LLC” и попитах дали казаното от него е истина. В компанията най-любезно ми обясниха и ми показаха документи, че всичко му е изплатено и че нямат претенции към мен. Доводът за това да не ми плати, беше, че съм бил ударил камиона, за което ремонтът му бил много скъп. Даже каза, че съм имал да му давам още пари за ремонт, при положение, че този камион работи на пълни обороти вече седем месеца след моето напускане и не е направен никакъв ремонт. Аз не съм удрял камиона, и не мога да повярвам как човек може да бъде толкова нагъл и то в държава като Америка, да съществува такова абсурдно отношение, където правилата и законите се спазват. Ще потърся правата си по съдебен път и знам, че справедливостта ще възтържествува. Споделям моя опит, за да може в бъдеще други начинаещи шофьори да се опитат да се предпазят от подобно отношение на некоректни работодатели. Имам малко дете и жена вкъщи и те не са ме виждали в продължение на месеци, за да изкарам прехраната. Не мога да повярвам, че подобно отношение, което за жалост е типично за България, съществува и тук. Искам да  кажа, че нямам никакви претенции към компания „Amerifreight Systems LLC” за периода, в който съм работил индиректно за тях и съм доволен от тяхното отношение и професионализъм.

Ред.бел.
* Това не са единствените шофьори, които се свързаха с редакцията ни след въпросната публикация.

Сигнали, мнения и коментари можете да изпратите на email:
[email protected]

Специален екип на в.”България СЕГА”