Музиканти в Ню Йорк подкрепиха протестиращите в България

Продължаващите повече от два месеца граждански протести в България срещу правителството “Орешарски” вдъхновиха български артисти в Ню Йорк. През август български музиканти, живеещи в Америка, два пъти посветиха изпълненията си на недоволните сънародници в знак на съпричастност към каузата им.
Движението за прозрачност и демокрация, започнало в България преди два месеца, на 16 август достигна до нов етап на еволюция, отбеляза по този повод examiner.com. Антиправителственото мирно движение, което бързо излезе извън границите на страната и в момента има много центрове по целия свят, продължава да предизвиква вниманието на хората, пише още изданието.
В опит да помогнат за поддържането на духа на протестиращите няколко български музиканти се събраха в Бруклин и окуражиха недоволните от правителството чрез възможно най-добрия начин, който познават – с музика. Музикантите изпълниха в джаз вариант популярната народна песен “Хубава си, моя горо”, която често е наричана неофициален химн на България, пише още examiner.
Събитието е организирано от Росен Неделчев и неговата група Alter View. “Нашата борба не е само политическа, тя е културна. Не е заплашена само нашата политическа свобода, но и културната”, обяснява инициативата си Росен Неделчев.
На 22 август беше проведено второ събитие в Ню Йорк в Kitano Jazz Club, един от най-добрите клубове в Ню Йорк според джаз архивите.
Имената на пианистът Асен Дойкин и на басиста Петър Славов са познати на местните и международните фенове на джаза. Това са двама от най-известните съвременни български музиканти. Тяхното участие в културното и политическото движение със сигурност ще доведе до по-голямо внимание и популярност през следващите дни. На това се надява Николай Николов, един от главните организатори, уточнява още авторът на публикацията.
Dnevnik.bg