Съдят Amerifreight Systems LLC. (Class Action Law Suit)

На 7-ми юни 2013 в Cook County Circuit Court, Chicago, USA  бе заведено дело срещу Amerifreight Systems LLC. и няколко транспортни компании, в които фигурират Павел Вълнев и Румен Вълнев (Amerifreight  Inc., Amerifreight Holding LLC., Amerifreight Transportation Inc., Valtrans Express, Valtrans Logistics Inc.), както и индивидуално срещу Павел Вълнев и Румен Вълнев. Ищец по делото е Джоел Ривера, който, според съдебния иск, е работил за Amerifreight Systems LLC. през периода от 25 май 2010 до 21 юли 2010 без да му бъде платено.

Тъй като делото е заведено като колективен иск *(Class Action Law Suit), към него може да принадлежат шофьори, които са работили или работят в момента за Amerifreight Systems LLC. (и другите компании на Ответниците: Amerifreight  Inc., Amerifreight Holding LLC., Amerifreight Transportation Inc., Valtrans Express, Valtrans Logistics Inc.)

* Class Action Law Suit е колективен иск, при който голяма група ищци подават съдебен иск, тъй като имат сходни претенции към ответника. Всеки,  който може да демонстрира пред съда, че е пострадал по подобен начин, както ищеца/ищците, които започват делото също принадлежи към класа/групата от ищци. Когато се съберат достатъчен брой ищци за да се формира клас/група, адвокатът трябва да аргументира в съда, че колективния съдебен иск е най-подходящия метод за водене на това определено дело. Това най-вече се прави като се докаже, че общите въпроси преобладават над отделните въпроси, които всеки ищец може да има.

За повече информация и дали отговарят на критериите, за принадлежност към това дело, бившите или настоящи шофьори на Amerifreight Systems LLC (и другите компании на Ответниците: Amerifreight  Inc., Amerifreight Holding LLC., Amerifreight Transportation Inc., Valtrans Express, Valtrans Logistics Inc.). могат да се свържат с адвокатите на ищеца:

Roy P. Amatore, Esq

Paul Luka, Esq.

Amatore & Associates, P.C.

120 S. State Street, Suite 400

Chicago, IL 60603

Tel. 312.236.9825

*** 

William M. Walsh, Esq.

Law Offices of William M. Walsh, LLC.

53 W. Jackson Boulevard, Suite 230

Chicago, IL 60604

Tel. 312.362.9190

 


Информация за компаниите, срещу които е заведено дело:

При проверка на в.”България СЕГА” в базата данни на Illinois Secretary of State бе получена  следната информация за транспортните компании срещу, които е заведено дело # 13CH13503 в Cook County Circuit Court, Chicago, IL:

AMERIFREIGHT SYSTEMS LLC:

Компанията е създадена на 11 декември 2006

LLC Мениджър – Павел Вълнев
 

AMERIFREIGHT HOLDING LLC

Компанията е създадена на 10 март 2011

LLC Мениджър: Павел Вълнев 

LLC Мениджър: Румен Вълнев
 

AMERIFREIGHT, INC.

Компанията е създадена на 15 април 2008

Президент – Румен Вълнев
 

VALTRANS EXPRESS INCORPORATED

Компанията е създадена на 7 септември 2004

Президент – Павел Вълнев
 

VALTRANS LOGISTICS, INC.

Компанията е създадена на 5 януари 2006

Президент – Павел Вълнев

Агент – Румен Вълнев
 

Адвокати на ответниците са:

AXELROD, GOODMAN, STEINER & BAZELON

39 South LaSalle Street – Suite 920

Chicago, IL 60603

Tel. 312.236.9375 

Относно физическите лица, които са включени в колективния съдебен иск

в. “България СЕГА” има следната информация:

Павел Вълнев идва на студентска бригада в САЩ през 2002, а след това отново през 2003 г. с брат си посещават Wisconsin Dells, WI – известен курорт, където всяка година идват студенти от цял свят с надеждата да заработят пари (обикновено тези студенти нямат право да се намират и работят постоянно в САЩ, освен ако не заменят имиграционния си статут с друг). Със спестеното, през септември 2003,  се преместват в Чикаго, където българската общност вече е голяма и добре организирана. Работят като разносвачи на пици, охрана, шофьори, а след това през януари 2006 стартират свой транспортен бизнес. 

В продължение на няколко години, повечето от които по-време на сериозната икономическа криза, стартирала през 2008г., братята Вълневи не само, че разширяват транспортния си бизнес и постоянно увеличават камионите си, но и купуват редица бизнеси, някои свързани с транспортната индустрия, други – без никаква връзка. Освен това те дават големи суми за различни мероприятия и по различни поводи (като само за едно събитие са давали десетки хиляди долари). 

Румен Вълнев и Павел Вълнев 

Българите в Чикаго и особено тези, които работят в тази индустрия (а те не са никак малко), недоумяват как е възможно всичко това да се случи, като се има предвид, че конкуренцията в транспортната индустрия е изключително голяма, печалбата в този тип бизнес в САЩ е много малка, а се искат и сериозни инвестиции, за да се стартира подобно начинание. Какъв е този модел на развитие, който позволява на двама българи, дошли на студентска бригада в САЩ през 2003 г., да развиват днес процъфтяващ транспортен бизнес с мултимилионен оборот, една камара други бизнеси и да си позволяват спокойно да харчат големи суми по различни поводи, докато в същото време голяма част от другите транспортни компании (не само на българи) изпитват затруднения поради глобалната икономическа криза, появяването на все повече и все по-стриктни правила и закони, касаещи както шофьорите, така и превозвачите, и свиване на транспортната индустрия? Защо този модел, ако е толкова доходен, не се използва от останалите транспортни компании, някои от които са вече десетки години в този бизнес?

И това са само някои от логичните въпроси, които си задават много от българите в Чикаго по отношение на братя Вълневи и техните бизнеси.

ПРАВО НА ОТГОВОР

 Отделни фрагменти от съдебния иск по делото

Заб. Пълният текст на съдебния иск на английски език, можете да видите:

ТУК

 

1099 VS W-2

 

8. Ответниците умишлено са класифицирали погрешно ищеца и членовете на групата на ищците (като  независими подизпълнители  (independent contractors), вместо като работници, в опит да прикрият практиката си да им плащат по начин, който нарушава Закона за минималната работна заплата в Илинойс (IMWL) и Закона за изплащането на работните заплати в Илинойс (IWPSA). 

Схема на лизинг и контрол върху извършената работа от групата на ищците
 

9. Въпреки че гореупоменатите договори не гласят това, шофьорите, включително и ищецът и членовете на групата на ищците са били и все още са принудени да взимат на лизинг камион с ремарке от ответника, за да изпълняват задълженията си съгласно договорите.

10. В допълнение на това, ищецът и членовете на групата на ищците са били и все още са принудени да приемат определен обем работни задължения от ответника, като същевременно този обем работа не им позволява да приемат допълнителна работа от други работодатели или от други фирми.

11. В действителност по същество отношенията между Ответника и Ищеца и членовете на групата на ищците са такива, че Ответникът има контрол и ръководи изпълнението на извършената работа от Ищеца и членовете на групата на ищците.

Много от шофьорите “са без документи”,

 с които лесно се “договарят” обвързващи договори

 

12. За да попълнят работните места за шофьори в техния бизнес, Ответниците търсят новопристигнали имигранти, предимно испаноговорящи и източноевропейци, много от които “са без документи” и нямат право легално да работят в Съединените американски щати.

13. Ответниците прилагат практиката, описана  в предходния параграф, за да извлекат несправедливи ползи при представянето и “договарянето” на обвързващите договори, описани по-горе, за да разширят тяхната схема за заобикаляне на разпоредбите на Закона за минималната работна заплата в Илинойс (IMWL) и Закона за изплащането на работните заплати в Илинойс (IWPSA).

Схема с участието на няколко корпорации

 и фирми с ограничена отговорност


 

36. Ответниците умишлено са организирали бизнеса си като са използвали различни корпорации и фирми с ограничена отговорност по начин, по който да могат да осъществят тяхната схема за отдаване под наем и плащане – един от Ответниците би отдал под наем оборудване на Ищеца и членовете на групата на ищците, а друга фирма на Ответниците би използвала труда им като предполагаеми “независими доставчици” (independent contractors).

37. В действителност обаче, индивидуалните ответници ПАВЕЛ ВЪЛНЕВ и РУМЕН ВЪЛНЕВ  са имали доминиращо влияние във всички фирми на Ответниците до такава степен, че или единия, или другия, или двамата са фигурирали в тях.

38. Фрагментната структура на бизнеса на Ответниците не е имала легитимна бизнес цел и просто е била претекст, който Ответниците са използвали, за да се опитват да избегнат прилагането на Закона за минималната работна заплата в Илинойс (IMWL), Закона за изплащането на работните заплати в Илинойс (IWPSA) и на други закони.

39. Ответниците са знаели или е трябвало да знаят, че в повечето случаи членовете на групата на ищците не са имали възможност да предоставят камиони с ремаркета, които да използват за изпълнението на работата, извършена за Ответниците. Членовете на групата на ищците не са могли да си позволят самостоятелно да сключат лизингов договор за оборудването на свободния пазар.

40. Лизинговите суми, налагани от Ответниците на Членовете на групата на ищците за оборудването, което са използвали за извършването на работата си за Ответниците са били много по-ниски от тези, които Членовете на групата на ищците са могли да намерят на свободния пазар, с помощта на сделки с други фирми. Това е фактор, който показва, че структурата на Ответниците не е била за легитимна бизнес цел, а просто, за да послужи на Ответниците да прикриват техните нарушения на Закона за минималната работна заплата в Илинойс (IMWL), Закона за изплащането на работните заплати в Илинойс (IWPSA).

На някои шофьори въобще не било заплащано


 

48. Както беше отбелязано по-горе, Ответниците често не са възнаграждавали Членовете на групата на ищците въобще, като са позволявали на много от тях да работят в продължение на месеци без да им плащат. Както е могло да се очаква, Членовете на групата на ищците са се премествали на друга работа, след като Ответниците не са им плащали, като те лесно са били заменяни с нови шофьори от същите групи хора, които бяха описани по-горе.

В резултат неправомерни практики са реализирани 

потенциални спестявания от милиони долари

 

50. В резултат на нелегалните и неправомерни практики за изплащане на работната заплата, Ответниците неправомерно са забогатели за сметка на Ищеца или на Членовете на групата на ищците, посредством което през годините са реализирали потенциални спестявания от милиони долари, като са използвали нелегитимни незаконосъобразни договори, за да избегнат прилагането на Закона за минималната работна заплата в Илинойс (IMWL), Закона за изплащането на работните заплати в Илинойс (IWPSA), както и всички останали приложими закони.

Групи на Ищци, към които могат евентуално 

да принадлежат бивши и настоящи шофьори на Ответниците

 

57. Във връзка с точка I съгласно 735 от Законовите разпоредби на щата Илинойс (ILCS) 5/2-701 (declaratory judgement), Ищецът иска групата да се идентифицира като: всички лица, с които Ответниците са сключили неправомерни, невалидни и неприложими договори като независими подизпълнители (independent contractors), които лица са положили труд за облагодетелстването на транспортния бизнес на Ответниците.

58. Във връзка с точка II съгласно Закона за изплащането на работните заплати в Илинойс (IWPSA), Ищецът иска подгрупата да се идентифицира като: всички лица, които са положили труд за облагодетелстването на транспортния бизнес на Ответниците, на които не е били заплатена компенсация за труда, която им се дължи поне два пъти месечно съгласно  Раздел 3 от Закона за изплащането на работните заплати в Илинойс (IWPSA) (820 Законови разпоредби на щата Илинойс 115/3).

59. Във връзка с точка III съгласно Закона за минималната работна заплата в Илинойс (IMWL)), Ищецът иска под категорията да се идентифицира като: всички лица, които са положили труд за облагодетелстването на бизнеса на Ответниците, на които е била заплатена компенсация за труда, която е била по-малка от минималната заплата за щата Илинойс съгласно Раздел 4 от Закона за минималната работна заплата в Илинойс (IMWL) (820 ILCS 105/4) за часовете, които са работили през която и да било календарна седмица.

60. Във връзка с точка IV, което гласи неправомерно облагодетелстване, Ищецът иска подгрупата да се идентифицира като: всички лица, които са положили труд за облагодетелстването на бизнеса на Ответниците, чийто труд не е бил адекватно или въобще не е заплатен от Ответниците.

В. “България СЕГА” ще продължи да информира читателите си относно делото срещу
Amerifreight Systems LLC.

Въпроси, коментари, сигнали и мнения относно горния материал можете да изпратите на E-mail: [email protected] или да позвъните в редакцията.

Legal Disclaimer:

Горният материал има стойност само като новина. Информацията в него има общ характер, (чиято точност и цялостност  не може да бъде абсолютно гарантирана) и не може да бъде използвана за определяне в чия полза ще бъде отсъдено въпросното дело или за решаването на други конкретни въпроси/ казуси. За повече информация и детайли се обръщайте към адвокатите на ищците и ответниците по делото или към своя адвокат.

Преводът на отделни фрагменти от съдебния иск от английски на български език е направен за удобство на читателите. В. “България СЕГА” не гарантира точността на този превод. При всякакви съмнения относно точността на превода, моля, отнесете се към приложения оригинален текст на английски език.

Материалът е подготвен от
екип на в. “България СЕГА”