Напрежение между президента и премиера

Първанов успокои Станишев: няма да го бута предсрочно

presik_185stanishev1_185След безпрецедентно острите директни нападки, които отправи чрез в."Труд" срещу премиера Сергей Станишев миналата седмица, във вторник президентът Георги Първанов даде сигнал за помирение, като обяви, че не воюва с правителството, иска то да изкара мандата си и е заинтересован от успеха на настоящия министър-председател. Статията четем в „Медиапул”. Със същия строг, но бащински тон, той се разграничи от съветника си Венцеслав Димитров, който “махна” набързо премиера. В пространно интервю пред бТВ президентът разви вече известната си теза за нов избирателен закон и разкри плановете си след като напусне “Дондуков”2 да създаде академия за млади лидери.

По повод коментари от последните дни, че с повтаря сценарии от миналото, в които конфликт между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 водят до отслабване и падане на правителството, Първанов декларира, че "кабинетът може и трябва да остане след доклада на ЕС". В същото време той призна, че докладът ще е силно критичен към същото това правителство. Обяснението на президента е: "Аз на този етап не виждам алтернатива на това управление. Кабинетът трябва да изкара мандата". Като "допълнителна застраховка" увери, че не е използвал в политическата си кариера понятия като война или нещо подобно на Боянски ливади. Той инициирал публичния дебат за премиерските съветници в сянка и за участието на съветници на Станишев в бордове на фирми, защото смята, че "има неща, които трябва да се коментират публично".

"Телефонната връзка между мен и премиера е добра, но тя не е достатъчна, хората искат темите да бъдат дебатирани публично и оттам те самите да формират своята позиция", каза Първанов в отговор най-вече на социалистите, според които, вместо да се нападат през медиите, президентът и премиерът трябва да се разберат пряко помежду си. Първанов съобщи, че имат договорка след завръщането на Станишев от САЩ да се срещнат и публично да огласят развитието на собствените си позиции и тези на БСП.

Станишев не реагира по никакъв начин на двете президентски интервюта чак до вторник вечерта, когато в лаконично изявление пред придружаващите го в САЩ репортери заяви: "Подкрепям изцяло усилията на президента да инициира широк обществен и политически дебат по въпросите, свързани с реформа на политическата система, финансирането на политическите партии и изборното законодателство. БСП ще се включи активно в този дебат.”Миналата седмица социалисти плахо припомниха на президента, че произлиза от БСП и е добре да помни това, а негови опоненти като Костадин Паскалев го призоваха да погледне първо къде във властта са разставени неговите съветници, както и защо други, неофициални, са станали обект на покушения. Бойко Борисов пък допусна, че Първанов плаши социалистите.