НОВА ИМИГРАЦИОННА РЕФОРМА СТАВА ФАКТ

        В четвъртък Сенатът прие Законопроект за имиграционна реформа, който ще даде път към гражданство на някои от чакащите 11 милиона незаконни имигранти, които живеят на територията на САЩ. Вотът беше 68 „за” и 32 „против”, от които всички демократи в Сената,  заедно с 14 републиканци, 

гласуваха „за”.

        След като Вицепрезидентът- Джо Байден обяви резултатите в Сената, присъстващите незаконни имигранти избухнаха в аплодисменти. Моменти преди гласуването, лидерът на демократите – Хари Райд, посвети резултатите на починалия сенаторТед Кенеди, който беше активист за приемане на нов имиграционен закон, но недоживя да види резултата.

        Въпреки, че очакваните 70 гласа „за” не бяха постигнати, пълната подкрепа от демократите, заедно с добавените гласове на републиканците, е значителна стъпка към нови имиграционни реформи.

        Законопроектът не е подкрепен от всички, но приемането му е победа за онези, които са работили по този въпрос от години и видяха провала на предложената имиграционна реформа преди 6 години. Новият Закон е насочен към незаконните имигранти, законна имиграция, гранична охрана, наемане на работна ръка, нова входно-изходна гранична система, която дава възможност имиграционните служби да знаят дали чуждестранни граждани напускат страната след изтичане на тяхната виза.

        Пътят към гражданство на незаконни имигранти се очаква да е дълъг – 13 години, дори повече, но привържениците на реформата са развълнувани, че тя изобщо ще съществува. Млади имигранти, дошли тук като деца, в последствие установили се в страната без документи, ще бъдат в състояние да получат „зелена карта” в рамките на 5 години. Същото се отнася и за някои селскостопански работници.

        Законът предвижда и значително засилване на граничната сигурност. Изменението предотвратява получаването на „зелена карта” от незаконни имигранти, докато правителството не наеме 20 000 гранични агенти, не приеме програма за проверка на статута на работници, преди тяхното наемане, не довърши 760 мили дългата стена  на границата с Мексико, както и внедряване на входно-изходна система на границите.

        Въпреки, че се очаква тези мерки за сигурност да струват значителни средства, Конгресът е изчислил, че новата имиграционна реформа ще намали дефицита с $ 900 милиарда.

        Законът естествено има и много противници, които твърдят, че той е един вид амнистия, тъй като имигрантите без документи ще получат временно правен статут за оставане в страната, преди граничните мерки да са изпълнени. Те смятат, че Законът „ще умре” в Камарата.

        Въпреки, че двупартийна група в Камарата работи усърдно по приемането на законите, нейните членове се сблъскаха с неочаквана пречка, след като един от членовете – Раул Лабрадор се оттегли. Говорителят на Камарата – Джон Боунър обяви, че Камарата по-вероятно ще приеме собствена версия на Закона, вместо законопроекта, приет от Сената. Много от членовете на Камарата пък изобщо не одобряват всякаква реформа.

                Привърженици на Закона в Сената изразиха надежда, че Камарата ще приеме законодателство, което да е сходно с приетия Законопроект и дори ще забави нещата, които Сенатът не е успял да одобри.

        Независимо от политическото бъдеще на Законопроекта, приемането му е значителен момент за активистите за имиграционната реформа.

Яна Трифонова
в “България СЕГА”