Наводнения удавиха САЩ

Най-сериозните наводнения от 15 години насам отчитат метеоролози в Средния Запад на САЩ, предаде Си Ен Ен. Проливните дъждове и потопените земеделски земи обещават още по-голямо поскъпване на хранителните продукти, защото именно този район се слави като най-плодородната част на страната.

Заради дъждовете и торнадата цената на царевицата на борсата в Чикаго вече е над 8 долара за бушел – около 34 кг. Големите фермери от Айова и Илинойс вече открито признават че няма да могат да приберат реколта от над 2 милиона хектара обработваема земя. В тези два щата се добива до една трета от цялата американска реколта от царевица и соя. Последните бедствия означават и още няколко хиляди души без работа.

Спирането на дъждовете в Айова позволи на властите да започнат ощенка на щетите. Навсякъде из щата се срещат изоставени ферми и дори цели селища. Най-сериозно е положението по поречието на Мисисипи, която събира водите на няколко от сериозно увеличилите размерите си реки и заплашва много други градове с наводнения. News.bg