Авиокомпания в САЩ изтегля 47 самолета, спира полети

Американската компания "Нортуест Еърлайнс" (Northwest Airlines), която в момента е обект на придобиване от друг превозвач – "Делта Еър Лайнс" (Delta Air Lines), обяви на 17 юни, че ще извади от употреба 47 свои самолета и ще съкрати множество полети, заради високата цена на керосина, съобщава агенция Блумбърг.

Все още не е ясно колко служители на "Нортуест" ще бъдат съкратени, но фирмата вече е подготвила "програма за доброволно напускане", което вещае предстоящо намаляване на броя на служителите. След прибиране на 47-те самолета в хангарите за неопределен период, капацитетът от пътникоместа на авиопревозвача ще спадне с 9,5%, твърдят от Блумбърг.

Решението на "Нортуест Еърлайнс" е поредното от серията орязвания, обявени от всичките шест най-големи авиокомпании в САЩ, където водещи са (не само там но и в глобален мащаб) "Американ Еърлайнс" и "Юнайтед Еърлайнс". Вероятни са още "пенсионирания" на самолети и премахване на полети, тъй като цената на керосина се увеличи с 87% за последната година, а това изправя целия сектор в САЩ пред перспективата да завърши 2008 г. със загуби в размер на 13 млрд. долара.

Планираните за окончателно приземяване самолети на "Нортуест" съставляват 13% от цялата флота на авиопревозвача, състояща се от общо 349 машини. Главният изпълнителен директор Дъг Стийнланд е категоричен, че непечелившите маршрути и полети ще бъдат съкратени, но не посочва конкретни подробности.

"Нортуест", шести по големина въздушен превозвач в САЩ, се съгласи през април да бъде закупен от третия в класацията "Делта Еър Лайнс", чрез размяна на акции. След приключване на сливането, новото дружество ще стане най-голямата авиокомпания в САЩ, но не и в света, където "Америкън Еърлайнс" е безспорен лидер.

Сделката бе оценена на 3,63 млрд. долара, когато бе обявена през април, но заради спада в акциите на "Нортуест" сега стойността и е едва 1,98 млрд. долара. Актуално