Български самолети ще летят до САЩ

Удостоверение за по-висока категория на България по програмата за безопасност на Федералната авиационна администрация на САЩ получи страната ни във Вашингтон, съобщи правителствената пресслужба . Информацията получаваме от НетИнфо. Представител на ФАА връчи документа на премиера Сергей Станишев в медийния музей Newseum в американската столица. Удостоверението ще позволи на българските авиокомпании да изпълняват директни полети до Съединените щати. В присъствието на премиера Сергей Станишев външният министър Ивай-ло Калфин и и.д. държавен секретар на САЩ Джон Негропонте подписаха Споразумение между двете страни за сътрудничество в областта на предотвратяване разпространението на оръжия за масово унищожение и насърчаване на отношенията в отбранителната и военните области, както и Меморандум за разбирателство между българското Министерство на вътрешните работи и Департамента по енергетика на САЩ за сътрудничество по предотвратяване на незаконния трафик на ядрени и други радиоактивни материали.

По-рано министър-председателят разговаря със секретаря по енергетиката на САЩ Самюел Бодман и със заместник-секретаря по търговията Джон Съли-ван.

Пред премиера Сергей Станишев Самюел Бодман изрази задоволство от стратегическия характер на двустранните отношения. Министър-председателят и неговият домакин бяха единни в мнението си, че е необходима по-голяма активност на американските инвеститори на българския пазар, в т.ч. и в областта на енергетиката. Сред темите на разговора между двамата бе и развитието на газопровода НАБУКО. Премиерът очерта водещата роля на страната ни в осъществяването на проекта и се обяви за по-голяма политическа подкрепа за изграждането на газопровода както от САЩ, така и от страните, които имат участие в проекта.

В края на деня в чест на премиера Сергей Станишев и водената от него делегация посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова даде прием в музея Newseum.

В последния ден от официалната си визита в САЩ премиерът Сергей Станишев ще разговаря с президента Джордж Буш в Белия дом. По-рано той ще има срещи с ръководството и членове на Комисията по външните работи на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ. В нея ще се включат и представители на групата за приятелство с България в американския Конгрес. Министър-председателят ще се срещне и със съпредседателя на Групата за приятелство със страната ни в Конгреса Джо Уилсън. След срещата си с президента Буш министър-председателят ще разговаря и с председателя на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси, с което ще приключи тридневната му визита в Съединените щати.

По-късно същия ден премиерът ще отлети от Вашингтон за Брюксел за участие в последния за Словенското ротационно председателство Европейски съвет. /БГ