Нов имиграционен закон може скоро да е факт

Сенатът даде знак за подкрепа в понеделник за двупартийна мярка за укрепване на сигурността в законопроекта. Това е една крачка напред към приемането на нов имиграционен закон.
67 „за” и 27 „против” гласуваха за законопроекта. Това се счита за ключов тест за подкрепа като цяло, тъй като мярката включва и други важни предложения.
Сенатът задържа гласуването за значителен период от време, тъй като лошото време във Вашингтон предизвика големи закъснения сред сенаторите.
Поддръжниците на законопроекта имаха нужда от 60 гласа, за да продължат с преразгледаните разпоредби за сигурност на границите. Очаква се окончателен вот да бъде на 4 юли, преди Сенатът да излезе в лятна почивка. Ако се приеме, той обещава легализирането на 11 млн. незаконни имигранти.
Ако законопроектът бъде одобрен в Сената, следва да се представи за гласуване в Камарата. Белият дом приветства гласуването. Говорителят, Боби Уайторн каза, че президентът е доволен от двупартийното разбирателство и добрата работа, която ще доведе до по-бързо приемане и легализиране на този Закон, първият от 1968г. насам.
Наред с всичко друго, изменението, което включва засилена сигурност на границите, ще изисква повече около 20 000 гранични служители, довършване на 700 мили дълга стена по границата с Мексико и влагане на 3.2 млрд. щатски долара за екологични подобрения, подобни на тези, ползвани от американските сили в Ирак и Афганистан.
Предложението също включва по-засилена стандартна проверка на документи при назначаване на нови служители, както и по-засилени мерки на контрол при влизане и излизане от САЩ.
       
Яна Трифонова
в.”България СЕГА”