Rose Fest Boston 2013

Мястото е Бостън. Shannon Memorial Beach. Winchester. На една Европа и един Атлантически океан разстояние от Казанлък и нашата родна красота, чийто най-красив акцент е Розата… Събитието е известно: за четвърти пореден път Казанлъшката общност от района на Бостън организира “Празник на Розата”. Rose Fest Boston.Датата е 23 юни 2013 година.

 

… Дали защото празникът е посветен на едно от най красивите цветя в природата, или поради ентусиазма и неизчерпаемата енергия на неговите организатори – Казанлъчаните, той  се превърна в едно от най очакваните и посещавани събития за цялата българска общност от района на Бостън.

 

Идеята за празника се зароди преди 4 години на един Стефанов ден, когато няколко казанлъшки семейства се бяха събрали да почетат именничката, също от Казанлък. 

Казанлъшката общност в района на Бостън не е голяма, но е много сплотена. Очевидно “Празникът на Розата”, който е едно от основните и големи събития в Града на розите –  Казанлък, липсваше на всички. Тогава решихме да си направим наш празник тук, в Бостън. 

В началото бяхме 7 – 8 семейства, сега сме 13. Идеята ентусиазира всички. Решихме, че това не бива да е само празник на казанлъчани, а на цялата българска общност. Поканихме всички: приятели, колеги, съседи, състуденти, съученици. Знаехме, че празник без музика и храна не става. А дали сте опитвали казанлъшки кюфтета? Ако дойдете  догодина, ще се убедите, че по-вкусни от тях няма. Осигурихме  жизнерадостна  музика…  И празникът стана! 

Хората идват с удоволствие! Да се срещнат с приятели, да похапнат вкусна българска храна, приготвена от домакините, да опитат късмета си на томболата, която е изцяло с български и “розови” продукти, да потропнат на воля българско хоро.  

 

С всяка изминала година посещението е все по-голямо. Наред с нашите сънародници идват и американци и хора от други националности.  Нашата идея успя. Пренесохме част от красотата на България, олицетворена от българската роза, духа и традициите на нашия град  Казанлък,тук в Бостън. 

Това, разбира се, е свързано с много труд. Но ние сме задружни и с много ентусиазъм се справяме. Тази година посещението на празника надмина и нашите очаквания. Само ние си знаем какво ни костваше да посрещнем всички…  Но цената си струваше, защото няма по-голяма радост  от това да видиш, че хората край тебе са щастливи и сплотени! 

От тази година си имаме и лого на фестивала, създадено от един от организаторите -Валентин Тенев. Това ни даде възможност да си направим “униформа” с тениски и шапки. Беше истинска награда за нас да видим как хората искаха да имат от нашите тениски, защото се чувствуват част от утвърдения вече Rose Fest.

Стефка Христова
В.”България Сега”
Rose Fest – Boston