Адаптaция за детски хор на The Sound of Music в изпълнение на Детски хор и училище „Гергана” на български раздвижва българските духове в Ню Йорк

The Sound of Music е вероятно най-любимият американски семеен мюзикъл на всички времена, обичан еднакво и от деца, и от родители, но все още почти напълно неизвестен в България,  и дори не особено познат сред българите в САЩ. Този пропуск е вече отстранен с усилията на Български детски хор и училище “Гергана” – Ню Йорк, чиито деца представиха на 14 юни 2013 г. в салона на Генералното консулство на България в Ню Йорк оригиналната си адаптация на мюзикъла на български език, озаглавен “Как без музика?” с подбор от седем от най-известните музикални номера и адаптиран свързващ текст в мерена реч. Музикалното оформление и съпроводът на пиано са на корепетиторката на хора Магдалена Душкина, концертираща пианистка, която е и автор на идеята за спектакъла. Постановката е на актрисата и певица Джина ДиДонато, ръководителка на театралното студио на “Гергана”, която играе и главната роля на Мария.

Не по-малко “главна” е и ролята на хора, с двете си възрастови групи, в които пеят над 30  деца от 4 до 14 г. Диригентката Красимира Иванчева умело, но дискретно, от публиката, ръководеше хоровите партии. Вокалната педагожка Стефка Евстатиева, именитата оперна звезда, във върховните моменти и сама извисяваше глас заедно с децата, предизвиквайки възторга на публиката в салона, а и на минувачите край сградата. Но в повечето случаи децата постигаха това сами. Всичко се пее и играе на български – сериозно предизвикателство не само за преводача Валентин Хаджийски, справил се успешно и с най-непреводимите игри на думи в песента До-ре-ми, но и за децата, изправени пред куп непознати старинни български думи и изрази, които трябва да изиграят и с разбиране, и артистично.

Програмата на представлението съдържаше текстовете и на двата езика и публиката, особено родителите на децата, бяха насърчавани да припяват заедно с малките изпълнители. Самият мюзикъл (и филм) The Sound of Music е прослава на семейното пеене на деца и родители, което е и декларирана цел на “Гергана”. Мъжкият хор на Общност “Гергана”, от родители, учители и приятели, който дебютира през март т.г., пее на концерти и заедно с децата с идеята да събере “три поколения заедно на сцената”. Пеенето и театралните постановки са подчинени на мисията на “Гергана” да възпитава децата в любов към българския език, музика и култура.


Организационната работа по постановката е на училищната ръководителка Нели Хаджийска, която заедно с кинооператора Зеноп Помакян и фото- и видеолетописеца на “Гергана” Кристина Велинова (майка на чаровната Вера, най-малкото детенце в хора) замисля документален филм за работата по спектакъла, който да бъде показан наесен по BG7 TV в Чикаго и евентуално и по БНТ. “Гергана” планира още представления на спектакъла в по-големи зали, едно от които се проведе в неделя, , 16 юни, от 11.30 ч., на тържеството за края на учебната година в актовата зала на Wagner Middle School, 220 Е 76 ул. в Ню Йорк, където сега се провеждат занятията на училището и хора.


Премиерата на  14 юни 2013 г. беше в чест на спонсорите на “Гергана”, които включват голяма част от българската културна и професионална общност в Ню Йорк. Генералният консул Радослав Точев откри вечерта, като връчи на ръководителката на училището от името на министъра на образованието и науката почетното отличие “Неофит Рилски” за 2013 г. за цялостен професионален принос за делото на българската просвета в чужбина. Отличието се приема  като признание за целия колектив на организацията.

“Гергана” закри учебната 2012-2013 г. година на 16 юни и ще открива новата 2013-2014  на 15 септември. Последният концерт на хора преди петъчната премиера  на 14 юни на хора беше по случай деня на детето 1 юни в Чешкия център в Ню Йорк, съвмествно с Чешкото и словашко училище в Астория. Децата изпълниха четири от песните от “Как без музика?” в концертен вариант. От Чешкото и словашко училище участва фолклорният ансамбъл “Лимборачек”. В празника взе участие и известният българо-американски художник авангардист Хубен Черкелов, известен в САЩ като Houben R.T., който направи художествена работилница с децата.
 
Нели Хаджийска
в.”България СЕГА”