В очакване на проектозакона за имигрантска реформа

От няколко месеца се говори за имигрантска реформа, която се очаква да бъде гласувана и да влезе в сила до края на лятото. Миналата седмица предложението,  след като беше одобрено, бе изпратено за гласуване в Камарата.
Много привърженици на новия проектозакон очакват, че Сенатът, който е предимно от демократи, ще е по-сложно да приеме проектозакона в сравнение с предимно републиканската Камара. Очаква се Конгресът да направи редица промени преди да одобри законопроекта. Всички сме в очакване Камарата да одобри законопроекта, който да се представи на Сената за гласуване.
Най-важните точки, включени в законопроекта са въвеждането на биометрична система за контрол влизанията и излизанията на чужденци в САЩ, осигуряване на повече визи за висококвалифицирани работници и затягане сигурността на границите.
Ако законопроектът бъде одобрен от Конгреса, подписът на Презедента Обама ще го въведе в сила.
След гласуването на законопроекта, въвеждането на имиграционна реформа, която досега се считаше за много популярна и сред двете партии, за съжаление се сблъска с много пречки. Сенатът и Камарата не могат да намерят общ език и да приемат закона. Републиканецът, Сенатор Марко Рубио, който взе участие в написването на предложението, каза, че проектозаконът трябва да бъде значително подобрен, преди да може да бъде приет. През това време, републиканският представител в Камарата, Раул Лабрадор, който е един от “Бандата на осемте”, се оттегли от дискусиите в сряда.
Рубио и Лабрадор са главните действащи лица в Сената и Камарата, от които зависи приемането на закона. И двамата са част от “Бандата на осемте” и са консервативни републиканци, от които много зависи в двете Камари на Конгреса.
Републиканският сенатор, Джон Корнан подготвя поправка на законопроекта, която ще представи следващата седмица в Сената. Поправката се очаква да елиминира цялата точка за защита на границите и да я замести с по-засилени мерки за сигурност при получаване на гражданство.
Въпреки че много демократи подкрепят промяната, сенаторите демократи я наричат “отровно хапче”, което ще забави приемането на Закона в Сената.
Републиканците имат голяма полза от приемането на имигрантска реформа, тъй като последните избори показаха, че имигрантското население силно подкрепя демократите, но в момента и двете камари на конгреса се сблъскват с големи пречки, предимно от страна на републиканците.
Лабрадор се оттегли от “Бандата на осемте” по причина, че възникна конфликт, дали нелегалните имигранти трябва да получават здравно осигуряване или не. Той смята, че след последните дебати, проектозаконът толкова се е променил в сравнение с първоначално предложения, че той повече не може да го подкрепя.
Внасянето на законопроекта за гласуване предимно зависи от това, дали Говорителят на Камарата ще го предложи за гласуване, въпреки че републиканско мнозинство очевидно няма да се постигне.
 
Яна Трифонова
в.”България СЕГА”