Езеро в Усконсин помете къщи

homelake_270Стените на изкуственото езеро Делтън в щата Усконсин се пропукаха, в следствие на обилните дъждове през уикенда, които застрашиха градчето Гайс Милс, евакуирайки 150 жители, а в Щата Индиана Националната гвардия и моряците обезопасяваха коритото на река Уайт край град Елнора, 100 мили югозападно от Индианаполис. Бурите причиниха смъртта на 15 човека в Средния Запад и други части на страната.
Група инженери от Националната гвардия на Усконсин се насочиха веднага към останалото от езерото за да запушат дупката, от която се изляха водите на 267 акровото езеро като образуваха нов канал до река Усконсин в понеделник. Загубата на езерото се отрази на местния туристически бизнес тъй като много хора разчитаха на хотелите и резортите покрай него.

Дъждовното време причини наводнения на царевичните площи в щатите Айова, Илинойс и Индиана, затруднявайки съденето на нова реколта, което пък вдигна цените на царевицата до рекордни стойности.
Дъждовното време създаде опасения за наводнения покрай река Мисисипи като се очаква нивото да бъде 10 фута над максималното.
Другаде пък, в Източната част на страната прегарят от слънце. Горещини обхващат Северна Каролина чак до Ню Хямпшър. В Ню Йорк температурите бяха 99 градуса по Фаренхайт в понеделник, а северните райони, които се надяваха на дъждове за да спасят от жегите, бяха неприятно изненадани с бури. Те спряха тока на 50 000 къщи и бизнес сгради в северната част на щата Ню Йорк, както също и торнадата които вилняха в близките щати.

Стела Калайкова, в.”България Сега”