Царевицата поскъпна рекордно в САЩ заради лошото време

Цената на царевицата на 11 юни отбеляза рекордно поскъпване на пазарите в САЩ, след огласяването на прогноза на министерството на земеделието във Вашингтон за очаквани по-ниски добиви това лято, заради лошото време, съобщи БиБиСи.
Бушелът (около 25 кг) удари рекордната цена от 6,672 долара (за доставка през юли) в началото на търговията на Chicago Board of Trade (СВОТ) – базираната в Чикаго борса за търговия със стокови фючърси, след като официален Вашингтон снижи с 3% прогнозата си за добива на царевица през 2008 година. В последно време, огромни по площ зърнени насаждения в САЩ бяха поразени от проливни дъждове и наводнения.

В добавка към това, търсенето на царевица, както за хранителни нужди, така и за производство на биогорива, непрекъснато нараства в глобален мащаб. Анализаторите бяха стъписани от агресивния, според тях, начин, по който министерството на земеделието се е намесило на пазара с негативната си прогноза.
С рекордното повишение на цената на петрола, използването на някои някои зърнени култури за биогорива, в т.ч. и царевицата, стават все по-атрактивно като алтернатива на изкопаемите горива. Това избута нагоре стойността на царевицата, която през последната година е поскъпнала от 4 долара на над 6 долара за варел. actualno