…В един друг свят – при амишите

Сигурно знаете, че вестникарската хартия често търпи върху себе си неописуеми глупости и маса други финтифлюшки, които  пишещите върху нея си позволяваме без да ни мигне окото. Преди седмица първата тирада за амишите, която пуснах в чикагстата кирилско-печатна преса носеше заглавието “Един ден в една друга Америка”.
Е, какъв ден, каква Америка, за какъв пробит долар става дума? Не бях ли там направо в друг свят!? Затова и заглавието би трябвало да бъде “… В един друг свят – при амишите”
Семейна разходка. Вижте адидаските на децата...Първото нещо, което стряска “нормалния човек”, когато попадне в многолюдния дом на амишите е невероятната енергия и здраве, които са просто изписани по лицата и фигурите на тези анормални за нас хора.  Има много неща, с които стартират  многочислените репортажи,  пътеписи, книги, филми и дори театрални постановки, третиращи живота на амишите. Че нямат, горките, мобилни телефони с двеста програми, телевизии с 500 канала, не се ругаят из форумите или не  мошеничествуват из фейсбука, нямат  социални осигуровки, никакви  застраховки  и не знаят какво е това  вноски за имот…
Но нека да започнем от здравето. Тези селски хора действително нямат здравни застраховки, не се лекуват нито в лекарски кабинети, нито в клиники или  операционни, които нашите учени глави  са ги натъпкали  с най-фантастичното медицинско оборудване в света. Защото всичко това не им трябва. Те си имат свои лечители и свои домашни стари рецепти, но те  са повече  символ, отколкото средство… Човек може да живее така, че да не се среща с такива напасти. Освен това – колкото повече хората се опитват да правят пари, а не здраве, с медицината  – толкова повече ще са болестите, защото всеки бранш и професия  се интересуват преди всичко да има повече работа и по-големи доходи. Според тях и  колкото повече оръжия има на едно място – толкова повече убийства  ще стават.
По данни отпреди няколко години САЩ изразходва най-големите средства за здравеопазване от всички страни по света.  Годишно от 2.25 до 3 трилиона долара. Което означава, че на един човек се  падат между 7 500 до 10 000 долара на човек годишно.  Но това първо място по разходи си кореспондира със 72 място в света по общия уровен на здравето. По продължителност на живота страната е на 45 място. Пакетираната храна и бързото хранене, които се развиват по законите на търговията и печалбата, а не законите за здравето, стресът на програмирания потребител, който живее за да плаща сметки, страхът да не си загуби работа, къща, акции и пр. водят до претъпкани кабинети с болни от рак, инфаркти и инсулти, ужасни вътрешности и много лудост в главата. 
Всички правят тази къща за Еш. Той ще влезе в нея утре. Банката - никога!Всички показатели за състоянието на здравето у амишите са примерно три пъти по-добри  отколкото у всеки от нас, хората, които сме осъществили нашата американска мечта.   Знаете защо е така. Свързано е със здравословния начин на живот, много движение, минимален стрес. Свързано е също и със социалния начин на живот – при амишите  няма самотен човек, няма просяк, няма изоставен, за сираците и болните, за старите и инвалидите се грижи цялата община. Всичките наши “приятели” из фейсбуци и други подобни въдици, с които съвременните електронни гангстери ловят риби  из нета, не струват пукната пара, когато  ни споходи нещастието  и реалната самота.
Правейки своите изследвания сред амишите много световни светила в медицината се натъкват на невероятни факти.  Лишили се сами от днешната модерна и високотехнологична медицина, от знанията на многоучени професори, от хирургии, където сякаш могат да нарежат човек на  парчета и да го зашият после, амишите притежават несъкрушимо здраве, което почти никога не го поставят на изпитание в познатите нам болници.
На здраве тук децата се учат още от прохождане. Най-простото правило е да ходят боси. Децата и младите жени дори през април, като вълците и сърните, по цели дни тичат боси…  Физическият труд им замества нашите фитнес-центрове, обливането със студена вода е закон.
Разбира се начинът на хранене, съставките на тяхната трапеза са  основната “тайна” за тяхното вълшебно здраве.
Всичко, с което се хранят, е произведено от самите тях. Върху почва, която не познава изкуствени торове. Техните овце, рогат добитък и птици не  са натъпкани с “анаболи” и други стимуланти за да стане болезнотворното  им месо гигантско. И ако може до утре.
Млада дама на колелоАмишите не познават такива животни като рак, инфаркти и инсулти. Нямат понятие какво е грип  и настинка. Д-р Милтън Айрес от Филаделфия,  казва: “Отхвърляйки съвременната цивилизация, амишите се оказват неуязвими и от всякакви физически или психически болести и извращения.”  Здравословният начин на живот, здравото семейство и благодатен труд  сред природата,  са трите надеждни опори на техния живот и общество.
В някои сериозни  изследване на такива катастрофални явления, които проникват все по-дълбоко в съвременното общество,  като самоубийствата и масовите убийства, които имат своите корени преди всичко в психическите отклонения  у хората, някои учени изследват как дадени общности са успели да ги изтрият почти напълно от своите селища.
Неотдавна директорът на Националния институт за психическо здраве в САЩ Томас Инсел съобщи, че психическите отклонения при американците в последно време създават сериозна обстановка. Един от показателите е огромният брой на самоубийствата. Във всяка една от последните години от САЩ са избягали в другия, по-добър свят по аутострадата на самоубийствата от 35 до 40 хиляди души. В това число не влизат масовите убийства с огнестрелно оръжие, които се извършват от също такива психично болни хора. Д-р Роджър Рей твърди, че всеки четвърти човек в САЩ е имал, или ще има, проблеми с психиката си през своя живот.
Защо и как амишете са възприели и живеят с добри сърца едни към други, как така в главите им винаги цари порядък и здрав разум? “Животът е твърде кратък за да се ненавиждаме, а сърцата ни са твърде скъпи за да ги разбиваме” – казват те.
Както ние имаме Десет Божи заповеди, но не се съобразяваме с тях, така имат и те Десет Правила /но  ги следват/, върху които изграждат живота и отношенията помежду си…
 
Климент Величков
В. “България Сега”, Чикаго.
/Следва/