“На Балканите критикуват САЩ, но желаят да не ги изоставим!”

Питър Гълбрайт, е един от най-влиятелните  американски дипломати. Той е бил съветник по международните въпроси на вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън и на държавния секретар на страната Джон Кери. През 1993-та година по  време на кризата на Балканите, президентът Бил Клинтън го назначава за първият посланик на САЩ в независима и свободна Хърватия.  Г-н Гълбрайт е също и един от експертите, спомогнали за подписването на мира между бившите югославски републики.  През 80-те години  той е човекът, който разкри обгазяването на кюрдите в Ирак от Садам Хюсеин.
Освен с дипломатическа дейност, г-н Гълбрайт се занимава с научна работа.  Той  е преподавал социални науки  в Уиндъм Колидж в щата Вермонт, а  в Националния Военен Колеж на САЩ, е преподавал Национална Стратегия по Сигурността. Автор е на много книги и научни трудове свързани с международното положение.

– Г-н Гълбрайт във вашите книги, вие засягате два изключително важни проблема – единият е за войните на Америка, които нямат край и вторият е как тези войни сплотяват враговете на Щатите и ги правят по-силни. Кажете ми, защо толкова много хора по света изпитват неприязън към Америка? От моите преки наблюдения, сред хората в България и на Балканите, мога да ви кажа, че доста от тях също не изпитват топли чувства към САЩ. Може ли да се обърне този процес?

– Първо, мисля, че хората на Балканите оценяват, не малката, а  глобалната реалност, в която живеят. А това е, че видяха, че намесата на САЩ всъщност спря ужасните войни в региона и никой друг! Искам също да добавя, че е неизбежно, да има негодуване, срещу много могъща сила каквато е Америка, от останалия свят. Всички знаят, че във Франция, след Втората Световна Война, имаше отрицателно отношение към Америка, което така и не се разбра, дали французите бяха, по-недоволни към германците, които ги нападнаха, или американците, които ги освободиха. Хората на Балканите, критикуват Америка, но същевременно желаят, ние да не ги изоставим. Според мен, трябва да приемем балансът на критиката, като част от това да бъдеш велика сила.

– Мислите ли, че е време Америка, да слезе от позицията си на “световен лидер” и да се концентрира върху местните си проблеми?

– Ако Америка се концентрира изцяло, върху разрешаването на местните си проблеми, ще настъпи катастрофа, не само за САЩ, но и за света! Ние много ясно видяхме какво се случи със света, от 1919 до 1939 г. , когато Америка се затвори и изолира от международните дела. Настъпи, световен хаос и икономически колапс, който доведе до появата на Хитлер. Така че, без Америка, няма гаранция за европейската и глобална сигурност. Трябва, обаче да се знае, че участието на САЩ, в световните взаимоотношения трябва да е разумно.

– Очаквате ли Америка да преодолее трудностите с безработицата, медицинските осигуровки?

– Да, смятам, че Америка ще се справи с настоящите трудности. Нещо повече, ние за първи път от 60 години насам ще имаме възможността да ползваме достъпна медицинска помощ. Също така се надявам да преодолеем проблемите в икономиката и скоро да излезем от тях.

– Как оценявате управлението на Обама досега?

– Той върши прекрасна работа! Последният път, когато видях човек, така да ентусиазира хората край себе си, бе избирането на Джон Ф. Кенеди. Обама е млад президент, който вдъхновява хората и който е изправен пред разрешаването на голяма задача, като овладяването на най-голямата световна икономическа криза след Втората световна Война, здравното осигуряване, безработицата. Но нещо повече, в международен аспект, той промени водената досега политика и накара хората по света да уважават отново Америка. Също така, Обама промени изцяло взаимоотношенията ни с Русия.

– Къде смятате, че е мястото на България в бъдещите планове на президентът Обама? И изобщо, как Америка гледа на нас, само като на “военни донори” или САЩ има стратегия за бъдещи икономически и инфраструктурни проекти за развитието на България?

– Към една независима страна, каквато е България, която има глас и влияние в Северно Атлантическия съюз, които са много големи, бих отправил съвет, към вашите лидери, да дойдат в САЩ и да представят пред президентът Обама, своите изисквания, които моят съвет е, не бива да са свързани само с балканския свят, но да са ориентирани към глобалната световна ситуация. Обнадеждаващото за вас в случая, че неговата администрация е благоразположена, ще ви изслуша и ще се опита да ви реши проблема.

– В коя сфера на влияние смятате ще попаднат Балканите в бъдеще? Тази на Русия, Турция, ЕС или САЩ?

– Бъдещето на Балканите принадлежи на Европа, а пък и България вече е член на ЕС. Нещо повече, смятам, че Русия, би трябвало да стане също член на ЕС.

– Според вас, с какво войната, която води САЩ в момента в Афганистан, е различна от тази, която се водеше от Съветския Съюз там, преди повече от 20 години?

– Различна е по много причини. Първо, срещу Съветската окупация имаше огромно съпротивително движение в цялата страна, в което участвуваха всички етнически групи в Аганистан като узбеките, пащуните, хазарите, таджиките и т.н. В нашия случай, талибанското присъствие е съсредоточено изцяло сред пащунската общност, която представлява 45 % от цялото население на страната. В останалата част положението е овладяно, а това е много важно. Второ, съветското нахлуване в Афганистан, бе посрещнато от оромно недоволство, не само вътре в страната, но и на международната сцена. САЩ и Пакистан, изсипаха милиарди долари, за афганистанската съпротива, докато талибаните в момента нямат такава мощна финансова и международна подкрепа. Но също така трябва да се помни, че Съветската намеса в Афганистан, не беше, не беше (повтаря го два пъти!) тотален провал!
Подкрепяният от Съветския Съюз, комунистически режим в Афганистан, воден от Мухамед Наджибула, просъществува по-дълго време, отколкото самия Съветски Съюз, въпреки че всеки очакваше, този режим да падне с разпадането на СССР. Но това не се случи. Колкото и странно да звучи за мнозина, има уроци, които трябва да бъдат научени, от успеха постигнат от Съветския Съюз в Афнанистан. Един от тях е как да се изгради партньорство между местните лидери и племенни вождове, които стояха зад изграждането на модерен Афганистан. От гледна точка на много афганистанци, в професионално отношение, жените бяха много по-добре представени, по време на съветското присъствие, отколкото след това.

– Но режимът на Наджибула, бе също така корумпиран като настоящия на Карзай и доколкото си спомням, самият Наджибула завърши обесен на стълб. Не е ли по добре да изтеглим войските от там и да забравим за тази страна?

– Не мисля, така. Не казвам, че трябва да има одобрение на съветската инвазия, над независима и суверенна страна, каквато бе тогава Афганистан, но повтарям, уроците от там трябва да се научат.

– Ние от Източна Европа помагахме веднъж по линия на Варшавския договор на съветските войски в Афганистан. Сега пак се занимаваме с този конфликт, но по линия НАТО. Нито преди, нито в момента, има кой знае каква подкрепа за тази война, сред хората в САЩ и Европа. А пък и не мислите ли, че местното население, колкото и да е против талибаните, гледа на чуждите войски, по същия начин, както например американците са гледали на англичаните преди 200 г.?

-Така е, но нека не забравяме, че по време на Варшавския договор, нямахте право на избор, докато днес в НАТО имате. И второ, афганистанците, не са против чуждото присъствие. Настроението сред хората, не е като през 80-те години, когато нахлуха съветските войски. Повечето от тях, искат международните сили да останат, но очакват от войските да си вършат по-добре работата и да са по успешни.

– Какво могат да спечелят или загубят малки страни като България от участието си във военни инициативи по света водени от САЩ или НАТО, например?

– За  България е много по-добре да бъде част от Трансатлантическата система за сигурност, която определено стабилизира Европа и ефективно разреши войната през 90-те г. на Балканите. Въпреки, че България е относително малка страна, за всички е ясно, че участието й в тези инициативи е от изключителна важност за цялостната колективна система за сигурност.  Независимо от големината на страната ви, нейните ресурси и население, тя е равноправен партньор и може да спечели огромни дивиденти от това.

– Смятате ли че с войните на Балканите е свършено?

– Да, мисля, че проблемите на Балканите свършиха.

Симеон Гаспаров
в.”България СЕГА”