„Причина, сезон, цял живот” – в творческата изповед на Виолета Велчева

Потопът в Чикаго  съвсем не уплашил Вили и тя храбро изчакала пет часа на летището в Лас Вегас докато разрешат на самолета й да излети.
Връщайки лентата назад научавам, че виновна е нейната приятелка Марчела, която пък научила от Динко Динев, за Българо-Американската асоциация, който пък отправил поканата и ето я вече пред нас- авторката на триизмерните пана, усмихната и видимо доволна от Чикагското пътешествие.
Разглеждах с удоволствие произведението, което Виолета представи на пролетната сесия и  бях сигурна, че това, което прави не е самоцел и случаен подбор от цветове и форми.
Както в заглавието на едно от нейните произведения – „Причина, сезон, цял живот”, поводът става един имейл от нейна приятелка, където тя обяснява кой  за какво идва в живота ти – поради причина, временно или за цял живот. За да изрази идеята си тя избира папирус и часовник. А това, което я зарежда най– много – Джордж Лукас и неговите Междузвездни войни.
–    Гледала съм ги стотици пъти и всичко свързано с нови технологии и техника ме вдъхновява към творчество, както и приятелите, с които съм заобиколена. Даниела е една от тях – силна, борбена и готова да ми даде кураж. Обичам и пътешествията – споделя Вили. Те ме зареждат. Аз съм сигурна, че нищо не идва случайно в този живот, както и това, че съм в Америка си има своето обяснение.
Тук при приятели срещнах филипинската журналистка, Вероника Лайкън, която ме покани  в 18 –тото Американо- филипинско, ежегодно издание на “Хол оф фейм”. Американско семейство – бизнесмен и докторка купиха произведението, с което участвах.
За нея пишат в списанието Via Time Magazine и има покана от филипинската телевизия да направят интервю в Лас Вегас. Има и пробни снимки вече.
–    Аз нямам достатъчно неща за изложба-почти с извинение ми споделя авторката на моята покана да направи изложба в Чикаго, всичко се изкупува моментално  щом го сложа на фейсбук.
И съвсем обяснимо е. Тя притежава невероятен усет в търсене на баланс между контрастните категории – цвят, форма, релеф и пространство, фактура. Инвестира значително в машини и екипировка за работа, което и дава свободата да обработва материала – дърво, хартия, метал или мрежи до неузнаваемост, създавайки нова структура и визия. Включвайки светлинни ефекти понякога, нейните триизмерни композиции въздействат космически, сякаш странни светове от чужди галактики.
Не случайно любимите и форми  –спирала и кръг са семантичен израз на движение и съвършенство. Използването на епоксидни смоли с многократно покритие създава дълбочина на плоскостта, изградена чрез наслояване на различни  фактури от пясък, метал или дърво.
Виолета ми разказа, че е от Чирпан, рисува от малка и неин учител е бил Петър Цинцарски. Големият ни художник Никола Манев оценява таланта и, кани я  да излага в неговата галерия.
Тук, в САЩ  тя е работила в неправителствена детска градина, където създава мономентални, триизмерни композиции от слънца, цветни градини и детски свят.
Това и донася популярност и тя бързо става желан художник на детски интериор.
Кафето отдавна бе изпито, ние продължавахме да се наслаждаваме, седнали навън на първия топъл ден след поройните дъждове, докато не забелязахме червените, пухкави килимчета, по които слънцето плавно отпътуваше за заслужена почивка.
Разглеждах отново и отново с интерес всяко нейно произведение   на малкия дисплей, мислех си колко позитивна енергия излъчват те, също като ведрата й усмивка. Вече знаех, че Виолета скоро ще дойде за изложба и в Чикаго. И аз като нея вярвам, че няма нищо случайно на този свят.
За повече информация за творчеството на Виолета Велчева:
www.3dmodernart.com

Кина Бъговска
в.”България СЕГА”