До Чикаго и назад или четирима мъже в една лодка

lodka1_270Попътен вятър на:
Д-р Александър Заимов – присъединява се в Малага, след минаването през Гибралтар
инж. Константин Заимов – най-младият на 25 г.
инж. Станимир Стойков
инж. Емил Иванов
инж. Бисер Паскалев

“Ще се опитаме да поставим БЪЛГАРСКИ РЕКОРД за скоростно прекосяване на Атлантическия океан с ветроходна яхта. Посвещаваме пътуването си на Алеко Константинов – Щастливеца, автор на ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ ТРАНСКОНТИНЕНТАЛЕН ПЪТЕПИС, на писателя – пътешественик, който много искаше страната и държавата България да е наистина част, известна част от света със СВОИТЕ ПРЕЛЕСТИ И ЛЮДЕ”, споделят ветроходците.

През последните седмици като отворя страницата с електронната си поща първо “изплува” писмото от tracking kartata.com . Кликвам, поглеждам най-новата точка, датата и километрите до крайната дестинация, евентуално времето. Тracking kartata.com [info@kartata.com] е периодична автоматизирана компютърна сводка за местонахождението на яхтата.
А в яхтата са четирима български, опитни ветроходци, по професия компютърни инженери между 25 и 32 години, превърнали “мечта в реалност”. Годината е 2008-ма или 117 лета след презокеанския преход на Алеко.

lodka2_270Със самолет до Чикаго и Ню Йорк, а с ветроходна яхта – назад – през Атлантическия океан и Средиземно море до Бургас или Варна. Сателитни и интернет комуникации за навигация и за постоянен контакт с България, с партньори и приятели.

Яхтата на българите е “изключително рядък модел на конструкторите Брус Нелсън и Брус Марек, конструирали едни от първите яхти за регатата “Купата на Америка”. Изработена е от допълнително олекотени и заздравени материали, дизайнът й я поставя в категория от състезателния спорт. Яхтата е многократен победител в различни състезания, включително и в Chicago Yacht Club Race to Mackinac през последните години.

Много българи пътуват вече до Чикаго, но малцина се връщат назад с яхта. Предишният екип бе на Дачо Дачев и д-р Александър Заимов. Капитан Дачо Дачев е носител на наградата Кор Кароли за 2007-ма.
На 3 юни яхтата плава край бреговете на Франция.

в.“Български Хоризонт”, Финикс, Аризона
за в.”България Сега”