Училищата от Ню Йорк и Чикаго отпразнуваха 24 май

skola1_270Тази година, по случай 24 май, чикагската българска общност присъства на едно уникално по рода си и много вълнуващо събитие, когато две български неделни училища в САЩ- Български учебен център "Знание" от Чикаго и детско училище и хор "Гергана" от Ню Йорк празнуваха заедно празника. 20 деца и техните родители от Ню Йорк прелетяха в Чикаго, за да изнесат изключително професионално, в най-хубавите традиции на българското детско хорово изпълнение, своята програма от песни и драматизации по български автори и да чуят чудесно подготвената програма на своите домакини от Чикаго.

Как се роди идеята за това сътрудничество? Свързващото звено между двете училища беше учителката по пиано Даниела Стоянова, един от основателите на детския хор "Гергана" към българското генерално консулство в Манхатън в октомври 2004 година и сега преподавател по музика и пиано в БУЦ ”Знание”, Чикаго.

Училището–хор ”Гергана”, Ню Йорк

skola3_381Даниела Стоянова е от екипа на Гергана Велинова, основател и пръв диригент на детския хор и световноизвестната ни оперна дива Стефка Евстатиева, консултант на хора от създаването му до днес. Децата в хора се подбират с прослушване. Самата Гергана е бивш солист на добре известната детска група "Пим-Пам", с ръководител Борис Карадимчев. Тя е завършила музикалното софийско училище "Л. Пипков" на 17 години, а след това продължава висшето си образование в САЩ – класическо и джаз пеене. Работи дълги години в Ню Йорк като хоров диригент и джаз изпълнител. След като поема работа като професор във факултета по пеене във Виктория, Канада и мястото на диригент на джаз ансамбъла на консерваторията във Виктория, нейното място на диригент на детския хор в Ню Йорк пое г-жа Красимира Иванчева. Красимира Иванчева има богат опит на диригент на детски български групи като "Дъга" и "Меридиан" още в България. В момента е преподавател по пиано и пеене в Ню Йорк.

През 2005 хорът от Ню Йорк стана училище- хор, с учители Нели Хаджийска, доктор на философските науки и Яна Калинкова, някогашен учител по история и директор на училище в град Пловдив.

Музиката и театъра беше онова прозорче на децата от Ню Йорк към България, българската писменост и култура. В момента почти всички български деца от хор "Гергана" на възраст от 5 до 15 могат да четат, познават и рецитират Славейков, Вазов, Ботев, Яворов, Дебелянов, Вапцаров, Асен Босев и т.н. От 2006 консултант по сценично държание на хора- училище стана българската актриса Мадлен Чолакова.

От 2004 г до днес хор и училище "Гергана" има в биографията си изнесени 20 концерта на територията на Ню Йорк (в сградата на българската консулство, в българската църква, в сградата на ООН, на изложба в банката HSBC,  на Bowling Green).

Концертът им в Чикаго, 21-и по ред, е първото представяне на децата извън Манхатън и беше морално и емоционално подкрепен от г-жа Светлана Стойчева, консул от Ню Йорк. Г-н Николай Милков, генерален консул в Ню Йорk, е също страстен фен на младите ни певци.

skola2_270От май 2007 година официален спонсор на детския хор е Американска фондация за България на г-н Тед Василев и г-н Дико Михов, същата фондация спонсорираща и месечните широко известни концерти на млади български изпълнители, които се провеждат в Генералното консулство на България.

На 24 май програмата започна с поздравления на двете ръководителки от двете училища, г-жа Лили Паслиева и г-жа Нели Хаджийска, а също от г-жа Светлана Стойчева, консул в Ню Йорк и г-н Иван Сотиров, генерален консул в Чикаго.  Поздравления и подаръци бяха поднесени от Галя Фирова- журналист и от Община Силистра. Поздравления за празникът отправиха и родителите на двете училища чрез Десислава Димитрова  училище “Родна Реч”, Чикаго и Ангелина Янкова, Ню Йорк.

Тържеството  продължи с много стихове, песни и изпълнения на пиано подготвени под музикалното ръководство на Даниела Стоянова. Имаше и кръшни български хора в изпълнение на групата  за народни танци  с ръководител Владислава Карадалиева и музикален съпровод -клавир  от Константин Маринов и гъдулка от Ангел Добрев, представени от училището домакин “Родна Реч” към Център "Знание". Невероятната енергия на Лили Паслиева, очевидната й любов към децата, спокойното й присъствие направха това събитие реалност. Празникът на буквите беше най-добрият повод и за двете училища да се порадват на децата си и на националната си принадлежност. В тази двучасова програма имаше какво да се види – от мънички 5 годишни малчугани, които декламираха и пееха, през танцови изпълнения до чудесната програма на децата от хор "Гергана", които разплакаха публиката с "Химна на Кирил и Методий" и "Ден на будителите", а после ги разсмяха с песнички като "Смешка", "Нашият Величко" и "Сред селото". Имаше и чудесни пиано изпълнения на деца от двете училища.

Децата от Ню Йорк бяха особено развълнувани защото любимата им кака Гергана, чието име носи хорът от 2006,  не само долетя от Канада да бъде с тях на този хубав празник, но и дирижира 2 от песните на самия концерт ("Смешка" и "Бяла тишина"), които са в репертоара му още от времето на неговото създаване. Гергана завърши празника и развълнува за пореден път публиката с изпълнение на "Я кажи ми облаче ли бяло".

skola4_270Други скъпи гости на този хубав български празник бяха  генералният консул в Чикаго г-н Сотиров  и неговата съпруга г-жа Наталия Сотирова, както и консулите от Ню Йорк и Чикаго- г-жа Светлана Стойчева и г-н Александър Пейчев.

Единодушно беше мнението на всички гости, родители и преподаватели, че българите в Чикаго и Ню Йорк имат удоволствието да са подкрепяни топло от двамата си генерални консули, г-н Милков от Ню Йорк и г-н Иван Сотиров от Чикаго. Може би тази тяхна очевидна позитивна енергия също допринесе за доброто настроение на хубавия празник 24 май в Чикаго.

Специални благодарности на Лили Паслиева, Даниела Стоянова, хората които планираха, организираха и  направиха този  24 май незабравим за стотици българи.

Благодарности и на спонсорите от двата града: Американска фондация за България на г-н Тед Василев и г-н Дико Михов, Ню Йорк и от Чигаго- магазин София- Des Planes, както също на Крис Кирилова, Мария Илиева, Борис Митов,  Катя Златкова, Деси Киин, Стайко Стайков, Владимир Иливанов, Биляна Неофитова и всички родители подпомогнали  този празник  да се превърне в грандиозен, единствен по рода си в Америка, какъвто достойно подобава на великото дело на Светите братя -равноапостоли Кирил и Методий  и делото, което предстои на нас българите живеещи далече от родината си по запазване на българския език, култура и духовност.

 Нели Хаджийска, ръководител на Българското Училище –хор ”Гергана”, Ню Йорк

Снимки: Крис Кирилова
http://www.lexpressionsphoto.com/