БУЦ „Знание” и Хор „Гергана” заедно за 24 май

znanie_270В деня на най-светлия, най-съкровения български празник – денят на светите братя Кирил и Методий две изцяло български институции се хванаха ръка за ръка, за да празнуват и почетат българската просвета и култура с голям детски концерт. Чикагският БУЦ „Знание” стана гостоприемен домакин за хор „Гергана” от Ню Йорк. Децата от Ню Йорк  бяха придружавани от Нели Хаджийска ръководител на хора, Гергана Велинова – първи диригент, диригент Красимира Иванчева и г-жа Яна Калинкова, учителка. Старателно плануван от близо пет месеца насам, детският концерт напълни голямата зала на учебния център и сърцата на присъстващите гости, родители и приятели на училището.

Специални гости на празника бяха Генералният консул на Република България Иван Сотиров и неговата съпруга Наталия Сотирова, консул Александър Пейчев и неговата колежка от Ню Йорк Светлана Стойчева, Галя Фирова – журналист от България. Водеща на концерта бе Биляна Неофитова.

Двете български училища от двата най-големи града представиха разнообразен репертоар от народни песни и танци, изпълнения на пиано, сценки и стихотворения, а участниците в програмата бяха на възраст от три до осемнайсет години.  На финала на концерта директорката на учебния център Лили Паслиева и Генералният консул Иван Сотиров връчиха свидетелства за успешно завършена учебна година децата от БУЦ „Знание” и специални грамоти за участие на празника по случай 24 май на гостите от Ню Йорк.

Катя Златкова, в.”България Сега”