Внимание! Богатите забогатяват, докато бедните обедняват…

Здравейте приятели и читатели на вестник “България Сега”! С всяка изминала седмица имам възможността да се запозная с много повече от Вас, след като получавам постоянно обажданията, коментарите и идеите Ви и съм невероятно щастлив, че статиите ми Ви образоват и информират в света на парите, а и също вдъхновяват да започнете да предприемате правилните стъпки водейки към финансовото  Ви благополучие.
Днес няма да давам съвети, а ще излагам факти, които да върнат всички нас в реалността, в която се намираме след финансовата криза разтърсила света през 2008-ма година. Може би и Вие си задавате много често въпроси, питайки се защо в портфейла Ви има по-малко пари днес в сравнение с преди 7 години, например. Причините са редица, но най-основната е  ЛИПСАТА НА ФИНАНСОВА ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ НА ОБЩЕСТВОТО, В КОЕТО ЖИВЕЕМ.
Хората, разполагащи с много пари (и колко точно ще дискутираме малко по-късно) знаят правилата на парите и докато средната класа се “гърчи” живеейки от чек на чек, богатите продължават да трупат финансови активи, които уважаеми читатели, не се изразяват в скъпи коли или къщи, а основно в акции на компании и взаимни фондове, които са на стоковата борса и не веднъж сме дискутирали в моите статии. Нека да Ви дам и факт, който може би ще накара повечето от Вас да разтворят широко очи:  НАЙ-БОГАТИЯТ 1% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ДЪРЖИ В РЪЦЕТЕ СИ 50% ОТ ВСИЧКИ АКЦИИ, ЦЕННИ КНИЖА И ВЗАИМНИ ФОНДОВЕ НА СТОКОВАТА БОРСА, докато останалите 9% на върха на финансовата пирамида в Америка са собственици на още 30% от същите тези ценни хартийки. Това дами и господа, скъпи читатели, прави общо 80% от пазара и икономиката, и невероятно големите печалби, които идват от тях ПЪЛНЯТ ДЖОБОВЕТЕ НА БОГАТИТЕ!
Но кой е виновен за създалата се ситуация, този който яде баницата или този, който му я подаде след 2008-ма година?
Нека се върнем малко във времето, когато стоковият пазар беше грубо изблъскан от пазара на имоти и двамата заедно, под ръка, поеха в стремглаво низходяща посока и паниката, която предизвикаха сред 90% от хората в света, с изключение на богатите 10%.
Какво направиха нормалните хора тогава? Тези, които имаха пари заделени на борсата в акции и фондове бързаха да се отърват от тях и даваха мило и драго на “глупаците”, които купуваха тези акции като “за последно” и се подсмихваха иронично на тълпата, която скандираше за окупирането на Wall Street или се молеше за по-ниско плащане на ипотеките по жилищата си на държавната администрация и на банковата система. Докато нормалните хора взимаха заеми от пенсионно- осигурителните си фондове, за да платят заемите по автомобилите и къщите и кредитните си карти, богатите изкупуваха евтините акции и фондове продадени им на невероятно ниски цени и на добра воля от средната класа, както ги нарекохме – “нормални хора”.
Но какво нормално може да има в това да продължаваш да затъваш в заеми и да плащаш невероятно високи лихви по тях без в същото време да инвестираш част от заработеното си в евтини активи като акциите и фондовете бяха на изключително ниски цени през 2008-та, 2009-та, 2010-та. Много от хората може би си мислеха, че отговорът се крие в новия епизод на “Отчаяни съпруги” или “Стъклен Дом”, но уви.
Истината е, че докато богатите хора се интересуват от това как работят парите и кога е подходящо да се инвестира и продава и как най-лесно да ги умножават, бедните, и тогавашната средна класа, е твърде заета с  клюките около телевизионните звезди или футболните срещи през уикенда, които странно защо в процес на криза не ги научиха как да боравят най-адекватно с парите си. Поради тази страхотна финансова небрежност на всички нас, 90% от населението на Америка, средната класа вече е трудно откриваема дори с микроскоп, всички сме под един знаменател – БЕДНИ! И ако това Ви звучи депресиращо, искрено се извинявам, но преди да ме охулите погледнете последните си писма от кредитните карти и сумите, които всички ние дължим по тях; погледнете колко пари Ви остават в сметката след като изплатите всички заеми, които имате и пресметнете колко от живота Ви е преминал на работното място в последните пет години само за да смогнете да платите трупащите се сметки…

… НО, ВЪПРЕКИ ВСИЧКО, ИМА НАДЕЖДА!

Единствената надежда е да следвате добре формулиран и организиран финансов план и да имате човек, на който може да разчитате, буквално 24 часа, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината, да питате и да се образовате относно парите си. Целта на този финансов план и финансов човек е да Ви помогнат да изплатите заемите си възможно най-бързо и безболезнено и възможно най-бързо да започнете да трупате финансови активи, които да Ви носят дивиденти сега и в бъдеще.
Най-богатите хора с света имат по-няколко такива съветници, докато повечето от нас нямаме дори някой да седне и да ни обясни какъв вид пенсионен фонд трябва да си отворим, за да не трябва да живеем обратно при децата си, когато се пенсионираме. Има страхотно много пропуски в информацията ни и заинтересоваността ни относно парите, с които боравим всеки ден и преди година и няколко месеца този факт бе основната ми мотивация да започна да пиша тези финансови статии, защото не исках българското общество в Америка да изостава дори с най-малкия детайл, който му е нужен щом става въпрос за пари.
От обажданията и срещите ми с Вас, разбирам, че успявам да помогна и надеждата ми е да продължавам да разкривам тайните на парите, които съм научил през последните седем години, работейки с бедни и богати и Вие, моите уважавани приятели и читатели, да можете да извличате собствените си заключения и да правите правилните избори що се отнася до Вашите пари и светлото Ви финансово бъдеще. Мечтата ми е, нашата, българска общност и поколенията, които създаваме след нас да бъдат образовани и информирани на страхотно високо ниво, що се отнася до финансовата ни култура, и да сме за пример на другите хора в тази държава и по света с финансовата си дисциплина.

Може би това всичко е утопия, а може би не, но отговорът на този въпрос зависи единствено от това дали всеки един от нас ще поеме лична отговорност за финансовото си състояние и благополучие или ще продължаваме да обвиняваме правителството, богатите, стоковата борса и какво ли още не, докато продължаваме съзнателно да предаваме малкото ни останали активи и ресурси в ръцете на богатите, защото сме твърде заети с мачовете на Chicago Bulls и новите телевизионни сериали, които някак си нямат край и не допринесат с абсолютно нищо за покачването на жизнения ни стандарт.  Аз съм тук, за да помогна с каквото мога на всеки един от Вас, който иска да изплува над финансовите си проблеми и ще продължавам да го правя с най-голямо удовлетворение!

Ако имате въпроси относно темата бих Ви отделил нужното време и внимание, за да намерим правилните отговори и разрешения на тях. В последната повече от година, съм изключително щастлив, че се запознах с много от Вас и ще продължавам да помагам на всички, които се обърнат за помощ или съвет с безкористно внимание.

Надявам се, че днешните съвети ще Ви помогнат да намерите финансовите си приоритети и ще Ви насочат в правилната посока. Ако имате въпроси, коментари и идеи към мен с удоволствие бих ги отговорил на личния ми телефон – 224 522 2413 или на електронната ми поща – Coach_Angel@MyOwnMoneyCoach.com.

Ангел Сапунджиев
Личен финансов консултант и експерт в сферата на пенсионното осигуряване, образувателните спестовни сметки и застрахователни полици
в.’България СЕГА”