"Свещено и еротично"

На 9 март, 2013 година, в чикагската ARC Gallery беше открита изложбата на българската художничка Кина Бъговска. Тя представи 12 големи рисунки на картон и коприна под мотото “Свещено и еротично”.
Американският художник и почитател на изкуството на Бъговска, сподели в тукашните артистични издания: “Рисунките в „Свещено и еротично” показват женски форми на древни тракийски фигурки. Бъговска рисува с  чисти ритмични минималистични линии и арки, следвайки опростените линии на древните статуйки.
Естествените материали,  които използва, като пясък и прозрачна коприна  извикват представа за древните статуйки, направени от глина. Извивките на силуетите подчертават формите на женското тяло и създават асоциация  с природните форми от древния пейзаж.
Картините  са близки  към библейските символи  с духовен подтекст и святост към фигурите.
Танц при откриването на експозицията на Кина Бъговска в Чикаго "Свещено и еротично"Тези рисунки  обхващат същностна на неолитната статуетка  като ритуален обект  и танц, чиито еротични движения служат като древен ритуал. В основата на серията  е вярата на Бъговска, че нейната роля на творец е да инициира  творчески процес, който в крайна сметка ще поведе зрителя към възприемането на едно изкуство,  където духът се проявява като доминиращ над материята”.
Картини от изложбата на Кина Бъговска в ЧикагоОткриването беше придружено с изпълнения на специално подготвени модерни ритми, водещи началото си от древността, но преминаващи през класиката на българския национален фолклор и достигащи съвремието на естрадния танц. Три танцьорки от прочутия български фолклорен състав в Чикаго – Ансамбъл “Хоро” – начело с ръководителката на ансамбъла Ирина Гочева, ни поднесоха красива артистична фантазия.
Гост на изложбата бе и Генералният консул на Република България Симеон Стоилов със семейството си. Присъстваха още много колеги на художничката – стопанката на единствената в Чикаго българска “Ем и Ди Галерия” Деница Маневска, председателят на съюза на българските художници зад граница Василен Васевски, българските художници в Чикаго Анелия Чалъкова и Пламен Петков, американските колеги на Кина Бъговска – Мишел Шери, Айрис Рути, Джудит, Памела, Шерил, Джанет, Моника и много други.
Въпреки, че по същото време някъде из предградията на Чикаго беше организиран концерт в една представителна банкетна зала с участието на известните музикални изпълнители от София, като Годжи, Гъмзата и Цецо, мнозина  бяха предпочели да дойдат на откриването на тази изложба. Личаха д-р Йоана Ватева, директорът на Сдружение “Български музей” в Чикаго Елена Попниколова, познатият финансист от Чикаго Ед Чилян, Диляна Георгиева от известния чикагски технологичен музей, представители на чикагската преса и радио и др.

Част от посетителите на експозицията "Свещено и еротично" на художничката Кина Бъговска в Чикаго
Вечерта на откриването на изложбата, която ще продължи до 30 март, 2013 година, премина при изключително приятна атмосфера. Доброто настроение предизвика и едно непосредствено и приятелско обсъждане на картините в тази изложба. Кина Бъговска разказа своите основни мотиви, накарали я да осъществи  нетрадиционната експозиция.
Снимка за спомен с танцьорките...“Картините, които са пред Вас, каза художничката, – са израз на интереса, който предизвикаха у мен  глинени фигурки отпреди  седем  хилядолетия! За мен беше също така интересно, че са намерени  по левия и десен бряг на река Дунав – в  румънски и български земи сега.
Бъговска сподели, че нейното внимание е било привлечено от “графичните линии, с които древните фигури са били декорирани и които  носят  послания и закодирана информация”. Тяхната опростена ритмичност я предизвикали  да ги нарисува и предаде тези силуети в размери, близки до човешки ръст.
В Чикаго помним първата изложба на художничката, която бе посветена на тази тема – „Земя и Огън” през 2011 г. Тогава тя се състоеше от  рисунки на прозрачно фолио и показваше същите “фигурини”, които пак бяха във впечатляващи пропорции.
Генералният консул на Република България в Чикаго със семейството си с художничката Кина Бъговска и танцьорките“В  „Свещено и Еротично”, каза Бъговска , – продължавам да изучавам и наслагвам нови изразни средства към темата за визуалната интерпретация на женския силует, свързан с ритуалното му предназначение”.
Галеристката, също така и известен художник в България и в САЩ  Деница Маневска каза: “Впечатлена съм от това, което показва Кина Бъговска. Личи обиграната ръка на художника. Постигнала е нещо изключително – направила е мост между хилядолетията. Нейният поглед върху тези фигури, дело на майстори, живели пет хиляди години преди Христа, се гледат и възприемат с очите на днешна Америка, лидерът в техническия прогрес на нашата цивилизация, и с респект и с удоволствие!”
 
Климент Величков
В.” България Сега”, Чикаго
Снимки Радослав Танев