Бостън стана пример за всички българи по света

Има един град в Щатите, където българите не се делят на „млади” и „стари”, „леви-десни”, учени и прости, „успели българи” и съответно неуспели… 

Там гостите на естрадната им сцена са малко по-различни от другаде и българските студенти са заедно дори и с нямащите късмета да са в Харвард,  а здраво бачкат по разнообразни  трудови площадки.

Имало там и една такава студентка – Мария, която впрегнала в българополезна работа своите професори-финансисти  от споменатия „Харвард”, та заедно съставили бизнес-плана на Български културен център, който се очаква да вдигне снага малко след Световното първенство по футбол и малко преди Олимпийските игри , и двете събития в Рио… Т.е. – след около 3 години.

От януари, 2013-та година, заедно със съществуващия досега Българо-Американски Център „Мадара”, в битката се включи и новата обществена формация „Български Център в Ню Ингланд”. Центърът ще работи за нашите сънародници  в тази  обширна тамошна  територия, кръстена така  по старо време, когато англичаните са се разпореждали по тези места.  

На 3 март направи първата си обществена проява. Организира концерт с двойна мисия. Както подобава на Америка. Патриотична – да припомни подвига на българските и руски войни и опълченци, извоювали със щиковете и с живота си свободата на България  и финансова – да съберат първите планирани 10 000 долара за бъдещия Български културен център в Ню Ингланд. Това  място е посято с неизброими културни и научни институции, университети и лаборатории за бъдещето на света, така че и Българският център не може да е… какъвто и да е. 

На концерта събират 15 823 долара.

Заедно с българските деца и фолклорни състави на сцената се появява  и Хорът на американска православна църква в Бостън, който изпълнява българска църковна музика. Също така и възпитаници  от американското училище към църквата, където се учат 400 деца – пет дни в седмицата. Не знам, не съм сигурен, дали е присъствал и онзи 90-годишен приятел на България/ Мистър Райс – ако не ме лъже паметта/, който със завидна за възрастта си енергия  лобира сред еврейската общност в Бостън,за съпричастие  към високите културни и духовни начинания на българите в града.  В Ню Инглад  има и потомци на евреите в България, спасени  по време на Втората световна война от гибел, благодарение закрилата от българския народ. От тяхната среда е и адвокатът, чиято съпруга е българка, направил  регистрацията, и който ще участва в реализациата на бъдещите планове.

А плановете за Културен дом на Българите в Бостън предвиждат  той да стане дом на Българската православна църква “Св. Петка”, Българското училище “Св. св. Кирил и Методий”, Българския културен център “Mадара” и други български организации и бизнес проекти, които ще пожелаят да станат част от проекта. Центърът трябва да събере офиси и репетиционни зали на обществените организации и състави,  да има зала за обществени срещи, концерти кинопрожекции, художествена галерия, библиотека ,кафе и ресторант…

По време на моя разговор с Виолета Желязкова –   член на Борда на директорите  и организатор на концерта, стана ясно, че набирането на средства върви доста оптимистично. Пристигат пари и от Българи, също така и от бивши студенти от Харвард, които сега са на добри позиции в различни корпорации и институти, даряват и хора, които са живели  в Бостън и са обикнали града, въпреки че сега са по щатовете от Хаваите до Тексас…

– За реализацията на събитието работиха над 30 доброволци,  10 организации и частни лица дариха храна, а 3 музикални и танцови формации и множество изпълнители демонстрираха талант, артистизъм, много труд и направиха празника събитие, което ще се помни. Имаше над 350 посетители. 

В концертната програма са участвали:

Танцов ансамбъл „Лудо-Младо”, с участието на Борислава Борисова /вокал, пиана и китара/, Никола Петров /вокал/, Александър Стоянов /пиано/.

Българска фолклорна група „Омая” и Ансамбъл „Зорница” с ръководител Татяна Сърбинска.

Димитър Семерджиев /гайда/

Мъжки църковен хор от  “HOLY  RESURRECTION  CHURCH”.

Театрална група  към  Българското училище 

Естрадната певица Косара Марчинкова

Снежина Пенчева /вокал и пиано/

 

Климент Величков
в. „България Сега”, Чикаго
Снимки: Калоян Танев,
Николай Петков