State of the Union: Обама направи красиви и амбициозни предложения (Видео)

В годишната си реч за състоянието на нацията президентът на САЩ Барак Обама акцентира върху съживяването на икономиката,  стимулирането на средната класа, борбата срещу насилието с оръжия, мерките срещу климатичните промени и имиграционната реформа.
Не бе изненада, че икономиката и новите работни места имаха централно място в речта на президента. Той повтори думата “работа” 46 пъти.
“Задачата на нашето поколение е да задействаме истинския двигател на икономическия растеж на САЩ – разрастващата се и просперираща средна класа” каза Барак Обама.

Видео запис на речта на Барак Обама:

Американският президент направи няколко амбициозни предложения. Ето някои от тях:

Увеличаване на минималната работна заплата в страната – $9 долара на час. В момента минималната заплата е $7.25 на час. Последно тя бе вдигната през 2009 година.

Инвестиции в обучаването на работници за новата дигитална икономика. Той посочи успеха на Янгстаун, Охайо, където институт по иновации преобразува затворен склад в център за обучение на хора за работа с 3D принтери.

Създаване на нови работни места в енергийния сектор. До 2020 година Америка се очаква да изпревари Саудитска Арабия и да стане най-големият производител на нефт. САЩ е вече най-големият производител на газ, изпреварвайки Русия. Това открива възможности за нови работни места, като президентът акцентира най-вече  върху техническите иновации, които ще “удължат разстоянието, което изминават колите за един галон бензин.”

Създаване на нови работни места чрез инвестиции в инфраструктурата.

Реформиране на образованието. “Ние трябва да дадем на студентите тези знания, които съответстват на нуждите на съвременната високотехнологична икономика” поясни Барак Обама.

Според Обама неговите амбициозни предложения ще бъдат изплатени чрез ограничаване на някои разходи и данъчна реформа.
“Американският народ заслужава данъчен кодекс, който ще помогне на малките компании да губят по-малко време в попълване на формуляри и повече време в развитие и разкриване на нови работни места; данъчен кодекс, който гарантира, че милиардерите със скъпо платени счетоводители няма да могат да плащат по-малки данъци от секретарките си; данъчен кодекс, който намалява стимулите за изнасяне на производство в чужбина, и по-ниски данъчни ставки за компаниите, които разкриват работни места тук в Америка”, заяви президентът.

Обама заплаши, че ще действа самостоятелно, ако Конгресът не успее да прокара законодателство за борба с климатичните промени.

Американският президент съобщи, че планира намаляването на броя на американските войници в Афганистан повече от половина пъти и допълнително съкращаване на стратегическите ядрени бойни глави до около 1000.

Критици на Обама смятат, че много от неговите предложения са мъртви още преди да пристигнат в Конгреса. Дали оптимистичната картина нарисувана от Обама ще остане само като част от поредното ежегодно театрално шоу във Вашингтон и дали нереализираните предложения на Обама ще бъдат поредния повод той да обвини републиканците в саботаж, ще покаже близкото бъдеще.

Оксана Момчилова
в. “България СЕГА”