Нощни хауз птици- диджеите Денис Локо и Джуниър

Хауз музиката, ако се погледне в книгата на Джеси Сандерс “Проихода” е “за някои чувство, което не може да се определи. То те отнася…” Музикално тя е смесица от различни музикални стилове като основите слагат диското и Р&Б. Музикалните баби, дядовци, лели и вуйчовци, които оформят хауз музиката са класическият рок, ню уейва, госпела, електромузиката, джаза и вярвате ли или не също и Електрониката, която тогава идва от Европа под формата на Kraftwerk (Германия) и Alexander Robotnic (Италия).

Нейното звучене  е доста наситено за дансинга, перкустично и повтарящо се високо с насечени мелодии. Баса е силен, мелодиите и пианото силно влият в ранните години на предвижването (The Movement) на стила. Струните (виолини, виоли и чело) са също определящи в ранните години, в такива песни като "Fantasy" на Z-Factor и "Devotion" на Ten City. Също може да се благодари и на класическата музика, която участва в аранжиментите. В началото този тип музика се определя като музика на диджея, като много от тях създават свои собствени ритми и прилагат семпъли. Това е суровата версия на хауз музиката. Първият запис “On&on” на Джеси Сандърс следва тези принципи, но вторият “Fantasy” е повече оркестрови аранжименти. Тя сега се определя като много различни стилове. В началото е било хауз, но след това се е разделила в под категории. Многото имена са повече инструменти на маркетинга, отколкото да описват наследниците на Хауз музиката.

Тук в Чикаго, ние си имаме наши български хауз диджеи, които се опитват да следват призванието си като DJ Junior и DJ Dennis Loco.

dennisloco2_270DJ Dennis Loco Techno/ big beat

Истинското му име е Денислав Димитров, на 23 години

Какъв е първият си спомен за музика?
Когато бях може би на около 3 години си спомням, че не ми се ходеше на детска градина и от радио точката в кухнята се чуваше песента на Genesis “I can’t dance”.

Кога се запали по електронната музика?
Това мисля го дължа на майка си, която ми купи първата касетка с електронната музика на Жан Мишел Жар и по-късно ми каза да гледам концерта му по БНТ в Детройт.

Заклет техно маниак ли си или даваш ухо и на друг вид музика? Има ли стилове, които не можеш да понасяш?
Слушам класическа, алтернативна, пънк, етническа, хип, хоп музика. Най- много мразя комерсиалната, която се слуша по радиото, чалга или лоша електронна музика.

Какъв е коментарът ти за смесването на електронна музика с попфолк сега?
Всякакъв род музика- рок, хип-хоп, чалга може да се комбинира. Това  е бъдещото, да се смесва с електронна музика. Попфолк миксираните парчета са много елементарни.

Би ли направил микс с някоя попфолк звезда?
Да бих направил с Глориа, Ивана и най-вече с Азис…Шегувам се, за нищо на света. Ако започна да продуцирам музика ще правя истинска музика, а не за масите.

Кой са твоите 5 топ Диджеи сега?
Пет не са достатъчни, защото имам към 500 любими, но мога да спомена Jeff  Mills, Christian Varela, Christian Smith, Carl Cox, Qbert и Sun4o, който е български ди джей.

Как реши, че искаш да си Диджей?
Не съм искал да ставам, първоначално идеята ми беше да бъда продуцент  на електронна музика, но почнах да гледам как публиката реагира на работата на Ди Джея и реших, че искам да бъда този човек на пулта, да контролирам положението и да забавлявам публиката.

Кога започна тук или още от България?
Бях диско водещ, но това няма нищо общо с миксирането. Бях  в Слънчев Бряг, но музиката която харесвах не беше популярна сред клиентелата и затова пусках комерсиална музика и шлагери.

От къде дойде DJ Denis Loco? Локо на испански означава луд, такъв ли си?
Мои приятели от Полша и Мексико започнаха да ми казват така. Не, не съм луд, просто ги забавлявах в добрия смисъл на думата.

Имаш ли някаква незабравима случка при твоята работа?
Всеки път имам интересни спомени. Те идват от публиката.

Има ли добра и лоша публика? Доволен ли си от българската публика?

Няма значение от националността на публиката, важното е да идват заради музиката.

Всъщност работа или удоволствие е това за теб?
И двете.

Харесва ли ти да си пред много хора, притесняваш ли се някога?
Да, предпочитам да съм пред много хора. Притеснявам се разбира се, независимо дали съм пред 5 или 500 човека, защото не знаеш как ще реагират и дали ще харесат това което пускаш.

Колко време на ден тренираш да миксираш музика?
Около час.

Досаждаш ли на съквартирантите?
Не мисля, може би повече на съседите.

Мислиш ли, че музиката която пускаш има бъдеще?
Да, тя е бъдещето. Все повече и повече тя замества акустиката, която харесвам и се надявам да не изчезне. Могат да се видят синтезатори и дръм машини, повече от барабани.

Секс, наркотици и рокендрол, какво мислиш за употребата на наркотици от феновете на електронна музика?
Хората, които вземат наркотици не ги взимат заради музиката. Това са две различни неща и не трябва да се слагат феновете на електронна музика и наркотиците под един знаменател. Просто техно партита са по-масови и се създава илюзията та, че много хора взимат, щом харесват тази музика. Това е конспирация. Аз лично не употребявам, както и много хора в тази област.

Излизат ли от употреба плочите за твоята работа?
Голяма част от музика се прави на плочи, но се купуват предимно в интернет. Истинското миксиране е с тях, заради чувството което имаш при докосването и звученето с тях. Заместителите им стават по-добри, като плайърите на Пайниър, софтуер Серато.

Има ли нещо, което да ти е любимо или без което да не започваш да пускаш?
Моите слушалки Сони, без тях не мога.

Коя е най-добрата марка за Диджей оборудване и миксиране?
Грамофони  Technics SL-1210, Сиди плайъри  Pioneer cdj 1000, а за миксиране Pioneer djm 800 samplers, а за ефекти на Korg.

Кои са най-любимите ти музикални сайтове?
Много са, но най-вече Juno.co.uk

Има ли интерес от българските заведения да правят партита с хаус или техно музика в Чикаго или чалгата не отстъпва?
Правят се опити, например от Мартин Стой, но не са в петък или събота, когато публиката предпочита комерсиална музика.

Кое парти е добро или лошо?
Мястото където е партито няма, значение. Най-важното е хората да се забавляват.

Какво да очакваме на чуем когато пускаш и къде?
Пускам в Тини Мартини (Tini Martini) в сряда, промотър е Мартин Стой и участват много други Диджеи от Чикаго, както и в други ъндърграунд клубове. Предстои парти във Виктор Хотел на 23 май (club Victor Hotel www.myspace.com/4npowermusicvictorhotelchicago.com), заедно с Martin Stoy, българската група Hyperjam, Mark Roy, Randy Wilkes и други диджеи.

Къде би искал да пускаш?
Най-много в Япония, където публиката е най-добрата. Също на сръбския фестивал “Exit” в Нови Сад, “Love Parade” в Берлин, “Awakening” в Холандия, “Ultra” в Маями и на “Movement” в Детройт.

А в България?
Да, на партита на Балтизар и Джек Рок “Ренесанс” и на “Метрополис”.

Ще ходиш ли в Детройт този уикенд?
Да разбира се, там музиката е най-сходна с това, което пускам и даже ще направя репортаж за читателите на вестник “България Сега”.

Благодаря ти и успех на партито този петък във Виктор хотел!
Стела Калайкова, в.”България Сега”

junior_403DJ JUNIOR Tribal House

Истинското му име е Виктор Маринов, роден на 1 октомври, 1977 г. в Разград. Семеен, има момче на 1 година

Какъв е първият си спомен за музика?
Не си спомням кога за първи път съм чул музика, но явно е боло много впечатляващо, щом до ден днешен не мога да спра да я слушам.

Как реши, че искаш да си Диджей? Кога започна тук или още от България?
Бях в осми клас, когато започнах да работя като диджей в Младежкия Дом в Разград. Бях много добър ученик и вземах стипендия за успех. Винаги си носех парите в мен и всеки ден след училище минавах през музикалните магазини, за да бъда сигурен, че ако излезе някоя нова касета, няма да пропусна да я купя. По него време имаше няколко български музикални компании, които периодично издаваха свободни компилации с най-актуалните неща. На касети разбира се, тогава още не бяхме чували за сидита, компютри и интернет. Нещата започнаха добре, предложиха ми работа в най-голямата дискотека в Разград, където собственика купуваше плочи. С тях и с моите касетки ставаше голяма веселба и след това пусках във всяко едно заведение в града.

Заклет техно(хауз) маниак ли си или даваш ухо и на друг вид музика? Има ли стилове, които не можеш да понасяш?
Ако умееш да чуваш музиката, да я разбираш, не би имало музика, която да не понасяш. Разбира се всеки си има любима музика. За мен това е хауз, по-точно Tribal, Progressive, Vocal, Club, Electro.

Кой са твоите 5 топ Диджеи сега?
Първо и второ място го делят DJ Junior и DJ Junior. Трети е DJ Junior, четвърти DJ Junior и на петро и не на последно място пак DJ Junior. Ха-ха-ха….Шегувам се, харесвам Antoine Clamaran, Chus & Ceballos, Sebastian Ingrosso, Laidback Luke, Steve Angello, Wally Lopez, Sharam.

Харесва ли ти да си пред много хора, притесняваш ли се някога?
Не, не ми харесва… Обичам да съм пред, много хора, които знаят как да се веселят. Притеснявам се разбира се, защото ми пука. Най-важното е като свърши всичко да си кажеш: “Е, това беше най-якото парти”.
 
Всъщност работа или удоволствие е за теб?

Хоби. А, като се има предвид, че печелиш от това си е работа с удоволствие.

Мислиш ли, че музиката която пускаш има бъдеще?
Не, сигурен съм

Сега попфолк изпълнителите правят миксове с електронна музика, какво ще кажеш за тях? Ти би ли миксирал за някой фолк изпълнител и кой?
Всеки търси начин да популяризира музиката, която прави и да я продава разбира се. Да, бих и ти обещавам, че ако запееш попфолк, аз ще ти направя първия микс.

Значи няма да е скоро.
Секс, наркотици и рокендрол, какво мислиш за употребата на наркотици от феновете на електронна музика?
Никога не съм мислил нещо добро за наркотиците, няма значение от кой се употребяват. А, ти какво мислиш за секса и рокендрола?

Въпросите ги задавам аз, но ако ще ти отговарям значи ще открия нова рубрика “Сексът и Клубът”
На какво предпочиташ да работиш? Плочи, СиДи или software? Излизат ли от употреба плочите за твоята работа?

Работя на Сидита, софтуер използвам малко, а плочите, които имам от България събират прах в бейзмънта.

Има ли нещо което да ти е любимо или без което да не започваш да пускаш, ако не е в теб, като талисман?
Предмет някакъв, не, но винаги пускам от душа ( или за много пари, ха-ха-ха)

Къде би искал да пускаш?
На Ибиса

Коя е най-добрата марка за Диджей оборудване и миксиране?
Pioneer

Има ли интерес от българските заведения да правят партита с хаус или техно музика в Чикаго или чалгата не отстъпва?
Имаше едно, казваше се Селект Кафе. Дано пак го има. В последно време почна да се пуска малко повече хауз и електронна музика.

По какви критерии класифицираш едно парти, на което си пускал, като добро или лошо?
Ако някой не иска да те бие, значи е било добро.

Има много български диджеи в Чикаго, помагате ли си?
Аз поддържам много добри отношения със всички мои колеги в Чикаго като DJ Dr. Ray, който е започнал да пуска музика още когато е нямало такава, както също Гриша, Джулиано, Денис Локо, Матей.

Какво да очакваме на чуем когато пускаш и къде?
На 23 май във Виктор Хотел за Мемориал Уикенд. На 4 юни ще има Европейско парти в сряда в клуб “Мода”, което ще е мое първо участие и след това ще видим дали ще продължи. Също лятото ще има Boat Party на което ще пускам и смятам да нажежа още атмосферата.