4-та СВЕТОВНА СРЕЩА НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ В МАДРИД, ИСПАНИЯ ПРЕМИНА С УСПЕХ

madrid_270Срещата бе организирана от БТА със съдействието на вестник "Нова дума" (Испания)

“Медиите- задължителният трети в междукултурния диалог”, бе темата на Четвъртата световна среща на българските медии, организирана от БТА.

Форумът  бе открит официално на 19 май от президента Георги Първанов в присъствието на кмета на Мадрид Алберто Руиз Гаярдон. Сред участниците бяха външният министър Ивайло Калфин, лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски, министър Николай Василев, академик Антон Дончев, Соломон Паси и др. Около 30  български медии по света бяха представени тази година.

Съорганизатор на БТА бе  вестник "Нова дума" (Испания). Срещата бе отразена  в испанските медии благодарение на партньорството на информационната агенция  ЕФЕ. Испанската премиера на българския филм "Шивачки" на режисьора Людмил Тодоров се осъществи в рамките на форума. Носител на пет "български Оскари" за 2007-ма, филмът се показа за пръв път на българската общност в Испания. Впечатляващи бяха изпълненията на Валя Балканска и на Владимир Владигеров в музикалната програма на срещата. Уникална плакатна изложба "Буквите на България – азбука на Европа" бе показана в бългоро-испанския културен център. На откриването й присъства и един от авторите – Божидар Икономов.

madrid8_270В работните панели на срещата  се забеляза повишена активност на участващите медии, в резултат на което не достигна времето за дискусии. “Ще продължим да поставяме въпроси, които касаят националната ни кауза. Трябва да се занимаваме с тези въпроси, защото 2 милиона българи живеят извън границите на България и ние трябва да направим всичко възможно те да останат българи.”

Това заяви на 20 май генералният директор на БТА Максим Минчев при закриването на Четвъртата световна среща на българските медии. Този традиционен вече медиен форум става с всяка изминала година все по-полезен и пълноценен. Увеличава се броя на участващите медии и на поставяните проблеми за решаване. Дали следващата среща ще бъде в Солун или в Ерусалим едно е сигурно- догодина среща ще има и българските медии ще продължат да бъдат заедно в защищаването на българската кауза по света.

madrid7_270_01Четвъртата световна среща на българските медии бе осъществена с подкрепата на Mtel – генерален спонсор и следните споносори: Roca България; Общинска банка; Хисар; Пловдивски панаир; "Елен хънтинг"; "Мини Марица-Изток"; ТЕЦ "Марица-Изток"2; "Винпром Пещера"; "Диневи груп"; АЕЦ "Козлодуй"; "Главболгарстрой"; "Софийска вода"; КЦМ; "Вагоноремонтен завод-99" АД; KPMG.

Очаквайте интервюта с някои от участниците и гостите на срещата в следващите броеве на вестника.

Светлозар МОМЧИЛОВ, в. “България Сега”, Мадрид, Испания

 

 madrid1_270  madrid2_270
 madrid3_270  madrid4_270
 madrid5_270  madrid6_270