Клинтън и Обама си поделиха Кентъки и Орегон

Хилари Клинтън е победител в първичните избори в Кентъки, предадоха световните агенции. Победата й бе очаквана. Конкурентът й Барак Обама пък се смята за победител в щата Орегон.
При 100 процента обработени бюлетини в Кентъки Хилари взима 65 процента от гласовете срещу 30 на сто за Обама. В Орегон са преброени едва 50 процента от бюлетините, като до момента Обама води с 58% срещу 42 на сто за Клинтън, което дава повод на анализаторите да твърдят, че Барак Обама печели в този щат.

В свои изказвания и двамата се обявяват за победители в първичните избори на демократите.
Ние печелим по общия брой подадени гласове за нас, категорична е Хилари Клинтън в речта в Луисвил.
В същото време Обама говори в щата Айова – откъдето започна през януари надпреварата между двамата и където бе първата му победа. Сега се връщаме в Айова с повече делегати, избрани от американския народ. Вие направихте за нас постижима номинацията на демократите, заявява Обама пред своите привърженици. Прави впечатление изтъкването на различни аргументи от двамата, когато говорят за победата си.
Според Клинтън по-важното е, че тя е набрала повече гласове, докато Обама набляга да превъзходството си по спечелени делегати.

Според щаба на Обама до момента той печели 1627 от общо 3253 делегати. Това означава, че Клинтън няма как да настигне своя опонент. Според Обама те ще имат предимство и при суперделегатите – представляващи активистите и ръководството на партията. В същото време Хилари подчертава, че за нея са гласували 17 милиона души – повече от всеки един кандидат на демократите до момента.
Клинтън коментира, че тъй като нито тя, нито Обама могат да спечелят необходимите за победа делегатски гласове, то явно изходът от надпреварата ще стане ясен на самия конгрес на демократите през август.
Нашата партия ще трябва да направи труден избор, кой от двамата да поведе демократите на изборите, заявява още Хилари Клинтън.

Прави впечатление, че двамата сочат различни цифри, когато говорят за необходимите делегатски гласове за победа. Щабът на Обама твърди, че необходимите делегати са 2025, докато Клинтъ сочи цифрата 2210.
Разликата идва от факта, че Клинтън включва в сметките и щатите Мичиган и Флорида, където тя спечели, а щабът на Обама – не. В момента обаче резултатите от тези два щата се смятат за недействителни с официално становище на ръководството на демократическата партия. Причината е несъгласувана промяна сроковете за първичните избори там. На свое специално заседание на 31 май партийните лидери ще трябва да решат за признаване резултатите от там. News.bg