Съд в САЩ: Доларовите банкноти дискриминират незрящите хора

Състав на апелативния съд на САЩ излезе с решение на 20 май, че доларовите банкноти, поради еднаквия си размер, независимо от стойността, дискриминират незрящите хора, съобщава вестник "Ню Йорк Таймс".
Решението може да доведе до драстична промяна в облика и големината на отделните доларови банкноти, коментира вестникът.

То ще се отрази не само на незрящите ползватели на пари в брой, но и на производителите на банкомати и други банкнотни устройства. Не на последно място, производствените си приоритети ще трябва да променят и фирмите за портфейли и портмонета. В становището си, тричленен състав на апелативния съд е констатирал, че министерството на финансите във Вашингтон не е могло да убеди правораздавателите, че ще е трудно да се произвеждат банкноти с различен размер, или да се добавят елементи към сегашните, за да може стойността да се "чете" чрез напипване.

"Голяма част от валутите на други държави са съобразени със затрудненията и потребностите на незрящите хора, а министърът на финансите не се е аргументирал защо валутата на САЩ трябва да е по-различна", пише в личното становище на съдиите Джудит Роджърс и Томас Грифит, по повод на предоставените от финансовия министър на САЩ, Хенри Полсън, мотиви.

Какво ще се случи оттук нататък не е ясно, но е явно, че американските монетарни власти трябва бързо да реагират на съдебното решение. Правителството може да поиска от пълния 13-членен състав на апелативния съд да преразгледа резолюцията на по-малкия състав, или да се обърне директно към Върховния съд на САЩ. Срокът за реакция е не повече от 90 дни.

Един от адвокатите на Американския съвет на слепите, който заведе делото още през 2002 г., Джефри Ловитки, каза, че се надяват правителството "вместо да продължава упорито да се бори в съда, да се хване и да реши проблема". Министерството на финансите има средствата и технологията, за да измени дизайна на американската валута и така да помогне на незрящите хора, смята Ловитки. Актуално