Нова българска пиеса впечатлява Ню Йорк

След като завладя Лондон българското театрално изкуство продължава възхода си и в САЩ.
След премиерата на “Очите на другите” на Иван Димитров в Театър “Ню Охайо”, сега и авторитетният New York Theatre Workshop ще предложи на американците постановка по български текст.
От 29 януари до 3 февруари на неговата Сцена на Четвърта улица ще се играе “Не минавай по моста” от Майя Праматарова.
Това е третата нейна пиеса, която се осъществява в Съединените щати. Текстове на Праматарова са играни още в Русия, Белгия и България, коментират организаторите от Art Office.
В сегашната реализация участват Тони Наумовски, Евгения Радилова, Джо Джо Христова и Албена Керванбашиева, актьори, които постоянно работят в САЩ. Режисурата е на Ставри Карамфилов, а музиката – на Георги Арнаудов. Сценографията и мултимедията са дело на Владимир Гусев. Хореография и плaстикa – Албена Керванбашиева; костюми – Христина Христова.
“Действието на пиесата се развива в Манхатън – остров, свързван с останалия свят с тунели и мостове.
“Не минавай по моста” е пиеса-предупреждение за онази тънка граница, която всекидневно преопределяме, изправени пред предизвикателствата на съвременния свят”, казва драматургът.
Според режисьора Ставри Карамфилов, в тази пиеса Ню Йорк “не е географско понятие, а състояние на душата”. Всеки жест, всяка реплика в пиесата са житейски мотивирани, кaто едновременно с това съдържат загадка и абсурд.
“За мен е феноменално, че българската драматургия битува не само на фона на националното, а и извън пространството на нашата родина”, подчертава той.
INEWS.BG