В Ню Йорк бе открито първото държавно арабско училище

Държавно училище, в което ще се преподава арабски език и култура, бе открито вчера в Ню Йорк под охраната на полицията, предадоха ДПА и Ройтерс.

Критиците на Международната академия "Халил Джибран" в нюйоркския квартал "Бруклин" обаче се боят, че учениците могат да се окажат под влиянието на преподаватели – радикални ислямисти, при това за сметка на нюйоркските данъкоплатци.

Основателите на училището, сред които има и еврейка, отричат институцията да се основава на религиозни принципи.

На уебсайта си учебното заведение пише, че целта му е да подготвя ученици за висшите училища и за успешна кариера, а също да поощрява опознаването на различните култури, любов към учението и желание за високи постижения.

Страховете, че училището може да се превърне в медресе, се свързват с ръководителката на учредителния му комитет, преподавателката от американско-арабски произход Деби Алмънтейзър.

Само преди седмици тя подаде оставка, след като името й бе свързано с група художници мюсюлмани, изработили тениски с надпис "интифада".

Тогава тя обясни, че думата, която по същество се отнася до палестинския бунт срещу Израел, в случая трябва да се разбира като феминистки лозунг със смисъл "отърсване".

След полемиката около тениските Алмънтейзър бе заменена от еврейката Даниел Салцберг, която не говори арабски.