Ще трогнат ли душите на децата от „Сенди Хук” пистолетофилите на Америка?

 

На 14 декември, петък, 20 годишният Адам Лейнза застрелва в лицето своята майка Ненси Лейнза у дома им. Оръжието принадлежи на жертвата. Два пистолета  Sig Sauer и Glock и полуавтоматична винтовка Bushmaster M4 калибър 5,56 милиметра. Автоматичната версия на това оръжие се ползва от американските войски в Ирак и Афганистан. Ненси винаги била обкръжена с оръжие за самозащита и Адам  израсъл сред пистолети, пушки и патрони. Родителите били разведени от около шест години. После Адам  пристига с колата на майка си в училището. Директорката, която го познава, както и майка му, работила при нея като заместник-учител, го вижда на кинокамерата и му отваря вратата. Това се оказва фатално и за нея. Адам влиза спокойно в една от класните стаи и започва да убива деца и преподаватели. Без да каже нито дума, с необикновена методичност. После в друга… Децата пищят и се крият в шкафове, под маси барикадират се… той ги убива с по 3 – 4 изстрела и едва след като се увери, че работата е свършена, преминава на следващото. Стрелял около сто пъти. Явлението е поразително. Няма ранени. Всички са убити освен един възрастен пазач или охранител, който бил ранен в крака, но успял да избяга. 


Адам, третият от ляво, сред съучениците си от
Клуба по технология към училището
 

Убити са 20 деца от 5 до 8 години и 6 възрастни, които се опитвали да му попречат. За последна жертва убиецът избрал себе си.

Защо този човек убива деца вместо да се радва на младостта си в един от най-прекрасните за живот щати на Америка…  никой не казва. Психолозите скромно бутат напред  своите познати заподозрени – аутизъм, раздвоение на личността и пр. Съучениците на Лейнзи казват, че бил добър ученик, даже прекалено скромен, даже не искал да привлича вниманието към себе си. Във всеки случай никога не бил стъпвал в болница или на изследвания. И въпреки това тези негови съученици не били ни най-малко изненадани, че той, както и който и да е друг сред тях, може един ден да грабнат автомата и да почнат стрелба по каквото падне…

В едно от безбройните послания на потънали в скръб хора, гневни и ужасени американци, след трагедията в началното училище Sandy Hook Elementary School в градчето Ню Таун, щат Кънектикът, пишещият се обръщат към всички деца на Америка: 

Деца, напишете хиляди писма! 

Напишете милиони писма!

Подстрекателят на тази писмовна атака има предвид писмата да се отпратят до конгресмените – те да поставят най-после някакви прегради  пред убийците, които в днешно време лесно могат да се сдобият с масово поразяващо автоматично оръжие.  Става дума и за преодоляване на един стереотип, сраснал се с личността на твърде много американци. Не само у конгресмените.

Деца – пишете най-напред до своите родители! Защото някои от тях сякаш още живеят в Дивия Запад, където оръжието им е било за снабдяване с храна, срещу вълци и грабители… но не е ли обида сега за най-силната в света полиция – американската, че хората пак, както преди 200 години, трябва сами да се пазят? 

С особено непонятен либерализъм се ползва продажбата на оръжие в щатите Тексас, Аляска, Аризона, Невада, Ню Мексико… Само в Хюстън има 300 частни магазини за оръжие, в целия Тексас те са 3 800.

Статистиката на убийствата за миналата година показва, че в  Канада са били убити 52 души, в Япония 48, в Швеция 21, във Великобритания /където и полицаите не носят оръжие/  8, в САЩ убитите са 10 728 души.

Пишете до Холивуд, който направи от убийствата и мъченията своя златен трон. Пишете до гениалните автори на електронните игри, в които ви предлагат стотици начини да убивате, измъчвате и да се гаврите със себеподобните си. Пишете до оръжейниците, които са обсебени от своята печалба от тeзи цеви и патрони…

През миналата година с огнестрелно оръжие са убити 48 души в Япония, 8 във Великобритания, 34 в Швейцария, 52 в Канада, 58 в Израел, 21 в Швеция, а в САЩ 10 728 души. Много повече и по-мрачно в морален аспект от злините на Осама и Ал Кайда…


27 фигури край училището в Ню Таун ще припомнят
и пазят от друга подобна трагедия

Благодарение на свободата на медиите, които разпространяват светкавично и с лоши последствия новините от всички злодеяния, те се репродуцирaт рано или късно. След трагедията в Сенди Хук арестуваха в Индиана 60-годишния Уон Мейер – който искал  да подпали жена си, а после да иде в училището и да убие толкова много хлапета, колкото смогне. При обиска  в къщата му намират 47 единици оръжие на сума 100 000 долара.

На следващия ден в болница в Алабама са простреляни трима, а в Калифорния, на паркинг,  други трима са убити. И на двете места полицията ликвидира стрелците. А в Оклахома е арестуван ученик, който планирал да примами в училищния салон колкото се може повече  ученици, да хвърли няколко гранати вътре, а след това с автомат да доубие останалите живи. Издал го съдружникът му.

Президентът Обама, през сълзи на очи, обеща на възпоменателна служба в памет на жертвите с участието на представители на всички църкви да направи всичко възможно за спирането на тези нечовешки деяния в Америка. Той се срещна с  близки на убитите. Оказва се, че в началното училище на Ню Таун е извършено, едно от 12-те най-кървави престъпления в САЩ. Половината от тях стават през последните пет години!


Сълзите на американския президент…

Само за три дни в САЩ бе подписана петиция от 150 000 души за приемането на закон, ограничаващ продажбите на оръжие. Но германският вестник “Хамбургер абендблат” се съмнява, че нещо ще се промени. “Американците изглежда си остават влюбени в оръжията. Смята се, че повече от 40% от всички домакинства в САЩ притежават огнестрелно оръжие. Това само по себе си обяснява защо дори политиците, които са за затягане на политиката по този въпрос, досега бягаха от темата като дявол от светена вода. Това е така, защото който открито се застъпи за строг контрол за оръжията, рискува да получи своето наказание пред избирателните урни”. 

Климент Величков
В. България Сега”
Чикаго