Само заедно Европа и САЩ ще могат да преодолеят сериозните глобални предизвикателства на 21 век

bg1_270_01На 8 ми Май 2008 в Roosevelt University , Чикаго бе честван Деня на Европа

На 9 ти Май 1950 г., френският министър на външните работи Роберт Шуман представя своето предложение за създаването на обединена Европа. Това предложение известно още като “Декларацията на Шуман” се счита за началото на създаването на Европейския Съюз.

На 8 ми Май 2008 г. в Roosevelt University, Чикаго по случай Деня на Европа бе организиран празничен концерт, който бе последван от официален прием, чийто домакин бе  Словения, страната оглавяваща Съвета на Европейския Съюз.

Особено трогателен бе момента, когато дипломати от всяка една страна членка на Европейския Съюз, наредени по азбучен ред, един след друг отправиха кратки пожелания към присъстващите на своя роден език, на фона на сменящи се фотографни изображения на национални забележителности. Това бе един силен символизиращ епизод, в който чрез аудиовизуални ефекти бе продемонтстрирано разнообразието и силата на европейското единство.

bg2_270_019 членната българска делегация бе оглавена от генералния консул на България в Чикаго г-н Иван Сотиров. Г-жа Ева Ширацки прочете поздравително обръщение на губернатора на щата Илинойс г-н Род Благоевич по случай празника. Официални речи държаха посланикът на Словения в САЩ г-н Самуел Збогар и  г-н Франсоа Ривасо, представител на френското посолство в САЩ. Двамата оратори  напомниха кога и защо е започнат процеса на интегрирането на Европа и какво  е постигнато за времето на съществуваването на Съюза. В края на речта си г-н Франсоа Ривасо призова най-верния приятел на Европейския Съюз- САЩ, да не се потдава на провокациите насочени към отслабването на трансатлантическото сътрудничество и отбеляза, че само заедно рамо до рамо Европа и САЩ могат да преодолеят сериозните глобални предизвикателства на 21 век.

Списък на страните членки на Европейския Съюз:

Австрия
Испания
Румъния
Белгия
Италия
Словакия
България
Кипър
Словения
Великобритания
Латвия
Унгария
Германия
Литва
Финландия
Гърция
Люксембург
Франция
Дания
Малта
Холандия
Естония
Полша
Чехия      
Ирландия
Португалия
Швеция         

Оксана Момчилова, в.“България Сега”, Чикаго