„Танцова работилница” дава шанс за талантите в сферата на танцовото изкуство

balet_270Танцът е неговата втора същност. Той цени таланта на професионалните танцьори и се прекланя пред необятния световен танцов свят. Петър Илиев е хореограф, работи и живее в Чикаго от три години, завършил е хореографско училище в София, Институт по хореографски и музикални кадри в София, магистърска степен Ню Йорк. Именно любовта му към изкуството го тласка към реализирането на един
амбициозен и благороден проект, наречен „танцова работилница”.

Катя Златкова: Какво представлява „Танцова работилница” и как се роди идеята за създаването и?

Петър Илиев: Моделът на „Танцова работилница” е много интересен. Идеята за нейното създаване се роди благодарение на опита ми като преподавател в американския танцов свят. В мен се събуди желанието и аз да направя нещо за българския танцов свят. Чрез танцовата работилница аз исках да предоставя една възможност на всички млади български танцьори да вземат участие, т.е. да учат български танци и затова и името и е такова „танцова работилница”, което говори, че всъщност вътре се работи, развиват се умения, търпи процес на работа. Исках да създам възможност за всички български таланти да се съберат под един покрив и да учат танци от различни стилове.

Това не е правено в България досега, затова смятам, че идеята е много уникална и различна. Миналото лято започнах работата върху проекта, който се промени, но имах устната подкрепа на Министерството на културата в България. Те ми отпуснаха малка сума и аз се свързах с директорката на Националното училище за танцово изкуство, която посрещна много топло моята идея. Моите колеги ми дадоха безрезервната си подкрепа, те смятаха, че идеята е чудесна, но честно казано не вярваха, че тя ще се осъществи. От септември месец започнахме да се подготвяме и финализирахме проекта, който се осъществи в началото на април месец.

balet1_270Интересен беше моментът, че имахме американски учители, деца американчета в „танцовата работилница” и не знаехме как българските деца ще приемат присъствието на чужденците. Когато обявихме, че най-добрите 10 момчета ще спечелят възможността за стипендия, да дойдат и да учат в Чикаго, поставихме българчетата в една конкурентна ситуация. Видяхме доколко българските деца имаха конкурентен нюх в параметрите на танцувалния свят. Те нямаха, защото не са свикнали, с влизането американчетата се наредиха на първия ред и аз казах на българчетата: Аз трябва да ви забележа, трябва да ми бъдете пред очите, трябва да се борите за тези места!”.

Катя Златкова: Бихте ли ни разказали повече за участниците в проекта?

Петър Илиев: В проекта взеха участие деца, разделени на четири групи, общо взето по възраст. В работилницата изучават джаз, български танци, модерен танц и класически балет. Учителите се менят и децата разучават различните танци по четири часа: на всеки стил се отделя по един час. След това правят обедна почивка и следобед имат два часа за хореография или така наречения репертоар с всички учители, професионалисти. Накрая тези малки хореографии се представят на заключителен концерт.

Катя Златкова: Как набрахте децата за участие, на каква възраст бяха те?

Петър Илиев: Използвахме условията на държавното хореографско училище, то се казва Национално училище за танцово изкуство. Затова в проекта се включиха много деца от самото училище, деца от 9, 10 и 11 клас, както също пуснахме рекламна брошурка, която разпространихме из танцовите школи в България и с нея поканихме желаещи деца да се включат. Явиха се много деца и за нас водещ критерий бе опитът, който имаха. В зависимост от времето, през което са се занимавали с танци, ние ги разпределихме в различни групи. Във формация „Танцова работилница” участваха 125 деца от всички краища на България и 14, които бяха от Сиатъл. В екипа от учители се включиха Даниел Дуел (Балетна школа Чикаго), Мариана Денева (Държавно хореографско училище), Соня Докинс (Балетна школа Сиатъл), Христо Иванов (Държавно хореографско училище), Алис Бергесън (Балетна школа Сиатъл).

Катя Златкова: Какъв беше отзвука след първото представление?

Петър Илиев: Концертът в театър „София” беше широко отразен от основните национални телевизии и получи положителни реакции.

Катя Златкова: Каква според вас е ролята на танца в днешно време и какви перспективи разкриват танцовите умения в един човек?

balet2_270Петър Илиев: „Танцовата работилница” дава възможност на деца от България да се запознаят със световния танцов театър, а той е много различен. За да бъдеш един световен танцьор, трябва да познаваш различни танцови стилове, да се  движиш свободно на сцената и да бъдеш конкурентно способен. В „Танцовата работилница” талантливи деца, които никога не бяха танцували джаз или класически балет, имаха възможността да се запознаят с тези жанрове и да ги разучат. Беше интересно да ги наблюдавам как се развиват и как се усъвършенстват. Нищо не се знае – някои от тези деца може да станат бъдещи звезди на Бродуей. Аз съм завършил в България, но честно казано образованието ми беше доста ограничено. Винаги съм мечтал да танцувам степ, но докато не дойдох тук, не получих тази възможност. Затова искаме да дадем неограничени възможности на тези деца и те да се потопят изцяло в танцовия свят и евентуално да станат едни добри професионалисти.

Катя Златкова: Каква ще бъде следващата стъпка в еволюцията на „Танцовата работилница”?

Петър Илиев: Аз имам доста големи амбиции към „Танцова работилница”, искам да продължим, разбира се. Искам това да стане годишно събитие, искам да стане в няколко града, ако е възможно, да привлека европейски деца.

Катя Златкова: Разбрахме, че децата ще гостуват в Чикаго.

Петър Илиев: Мислехме да дадем пълна стипендия на пет или десет деца, макар че талантите в България са доста, имаме шестнайсет деца, които искат да дойдат. Успяхме да отпуснем десет пълни стипендии, а на шест деца ще бъдат покрити половината от разноските. Опитваме се да намерим спонсори, за да им осигурим безплатни самолети билети. Но честно казано ни трябва помощта на българското общество. Имаме нужда от съзнателни българи, ценители на изкуството, да подслонят десет момчета и шест момичета за пет седмици. Децата ще се обучават в Балет Чикаго, ще имат интензивна програма от сутрин до вечер, която ще завърши с концерт. Моята сърдечна молба е, ако някой буден, съзнателен сънародник има желание да се погрижи за малките таланти, може да ми се обади на телефон 650 533-2215, за да получи повече информация.

Катя Златкова: Какво е вашето послание към читателите вестник „България сега”?

Петър Илиев: Надявам се да дойдат на концерта, който ще се състои на 25 юли и да видят българските таланти отблизо.

Катя Златкова, в.”България Сега”

Отворено писмо до всички съзнателни и будни българи на територията на Чикаго

Балет Чикаго се обръща за помощ към българската общност
("Танцова работилница 2008")

От 1 до 5 април тази година (по време на пролетната ваканция на учениците в България), по инициатива на българския хореограф и преподавател в Балет Чикаго, Петър Илиев, в Националното училище за танцово изкуство в София се проведе "Танцова работилница 2008" – интензивна танцова програма, която срещна млади танцьори от България и САЩ с изявени преподаватели и хореографи от двете държави. Младите таланти имаха възможността за една седмица да изучават четири основни вида танц: класически балет, модерен, джаз и български народни танци. В работилницата участваха 125 деца от всички краища на България и 14 деца от САЩ. Шестимата преподаватели, които работиха с децата бяха Даниел Дуел (Балетна Школа – Чикаго), Мариана Денева (Държавно хореографско училище), Соня Докинс (Балетна Школа – Сиатъл), Христо Иванов (Държавно хореографско училище), Алис Бергесън (Балетна Школа – Сиатъл) и Петър Илиев (Балетна Школа – Чикаго).

Първото издание на този уникален за България проект премина с невероятен успех! Ентусиазмът и желанието за работа и на учители, и на ученици бяха заразителни! Децата показаха невероятна дисциплина и талант, а и силно желание да учат и да продължават напред. Освен че усвоиха нови техники и движения, те участваха и в кратки хореографии, поставени от гости преподаватели. Проектът завърши с концерт, на който бяха показани хореографиите, поставени по време на "работилницата", и в който се включиха и ансамблите за народни песни и танци Тракия и Пирин, и танцова група Prism от САЩ. Залата на театър София едва побра желаещите да видят концерта, а аплодисментите дълго не стихнаха.

Проектът се радваше и на изключителен медиен интерес и беше широко отразен от основните телевизионни канали. Той беше спонсориран от Министерство на Културата – България, Балет Чикаго – САЩ и много български и американски частни дарители. Амбицията и желанието на всички участници в успешното пилотно издание е проектът да стане ежегодно събитие, като сътрудничеството се разшири и включи преподаватели, ученици и финансиране и от други европейски държави.  В допълнение, Танцовата Школа на Балет Чикаго отпусна шест пълни стипендии за обучение на български танцьори в тяхната престижна интензивна лятна програма, която се провежда от 23. юни до 25. юли. Преподавателите избраха шест деца, които това лято да могат да се възползват от тази възможност, а други осем деца ще имат възможността да се обучават в школата с 50% намаление от таксата за обучение.

Така шест изключително талантливи и трудолюбиви българчета ще бъдат обучавани напълно безплатно за един месец в един от центровете на балетното изкуство в САЩ. Всички те са ученици на Националното училище за танцово изкуство в София, но са от различни краища на България. Дойчин Дочев, Цецо Иванов, Иво Адаво, Кристина Точарова, Мирела Каменова и Николина Карагеоргиева спечелиха пълна стипендия за обучение от Балет Чикаго, а Никола Арнаудов, Георги Иванов, Мартин Петров, Тодор Цаков, Венера Христова, Елиза Калчева, Карина Петрова и Калина Владимирова имат възможността да учат в школата с 50% намаление от таксата, която е $1,500. Тези ученици са селектирани от всички преподаватели в “работилницата”.

Техните родители и евентуални спонсори ще заплатят единствено билета им до Чикаго и обратно, а Балет Чикаго, организаторът на "работилницата" Петър Илиев и лично Генералният Консул на България,  г-н Иван Сотиров, са се наели да окажат помощ в осигуряването на квартири и храна на учениците по време на престоя им тук. В тази връзка се обръщаме с молба към българската общност в Чикаго и молим тези от вас, които имат желание и възможност да се погрижат за тези талантливи млади хора на възраст от 16 до 18 години, от 22 юни до 26 юли, да се свържат с Петър Илиев на телефон (650) 533-2215. От вас се очаква да осигурите транспорт на децата сутрин и вечер до и от Балет Чикаго (Ballet Chicago, 218 South Wabash, Chicago, IL 60604, или eвентуално да ги научите как се стига дотам с метро или влак), да им осигурите легло и завивки, и закуска и вечеря. Разчитаме на вашата отзивчивост и щедрост, и очакваме да се свържете с нас. Предварително ви благодарим!