Докога ще продължават да се игнорират интересите на 99% от населението?

Безрезултатните преговори между президента Обама и републиканските сенатори по финансовия срив, до който може да се стигне в страната на 1 януари 2013 година са поредното доказателство за неработещата политическа система на САЩ.

Американският дълг вече надвишава 16 трилиона долара и спрямо него гръцките ужаси, с които ни плашат са просто пари за една детска касичка.Въпреки това цената и доходността на планини от ценни книжа продължават да бъдат свързани с доходността на американските държавни облигации. Защото никой не смята, че САЩ може да фалира.

Но какво ще стане ако доверието в икономиката на САЩ се загуби?

Тогава глобалната финансова система ще се срине.

И именно това кара всички по света, и не по-малко в Америка, да се занимават ден и нощ с финансовите проблеми на гиганта. Влизащите вече в задънена улица повишавания на данъци и съкращения на обществените и държавни разходи вече са основните тревоги от Ню Йорк до Лондон, Пекин и Токио… Най-добре е нищо да не се  прави – нито данъци да се вдигат, нито държавата да обиди своите най-бедни и беззащитни граждани с постоянното орязване на нищожните им приходи. Но изглежда, че в САЩ, естествено, ще се получи точно обратното – ще се повишат данъците и ще се продъни джоба на бедния човек. А дългът на САЩ все ще расте и никой няма да е наясно: за да се избегне световната финансова катастрофа кое ще е по-добре – да се борят ден и нощ с него чрез  нови данъци и стягане на колани, или да го зарежат?

Президентът на САЩ  е решен да се бори до последно. В понеделник Барак Обама беше сравнително близко да Чикаго – в немското предприятие Daimler, произвеждащо камиони  близко до Детройт /Мичиган/.Той разказа на работниците за състоянието на икономиката в САЩ и за абсолютната необходимост да се постигнат договорености с републиканците по данъчната политика и бюджета.

Отивайки още същия ден в компанията  Detroit Diesel Corporation, също в Мичиган той обяви, че там ще получат още 100 милиона инвестиции за създаване на нови работни места – „…Защото цял свят трябва  да знае, че ако се търсят  най-добрите работници – то те са в Америка”.

После президентът се впусна в съвсем пряка похвала на своето желание най-богатите американци да плащат и най-големи данъци, а бедните – по-малко…

Но ако не се  стигне до разбирателство с републиканците – остава малко време до Новата година,  ще се случи истински финансов земетръс при опразнена хазна и последвалото рязко съкращение на държавните разходи.

Трябва да признаем, че такова сътресение ще се окаже много опасно  и за голяма част от нископлатените и често безработни имигранти.  Изглежда, че в този момент Обама защитава   възможностите  за достоен живот на многомилионната в Америка маса имигранти от цял свят.

Републиканците, обаче, утвръждават, че увеличаването на данъците на богатите предприемачи ще намали работните места, защото те  ще започнат да съкращават работници. Те допускат увеличение на доходите в бюджета от нови данъци при богатите само до 800 милиарда  долара, а не до  1.6 трилиона, колкото иска Обама.

Американският президент тези дни е станал енергичен апостол на своите идеи и състраданието му към хората, които ще останат без необходимата им подкрепа, го зарежда с нови сили.

Той продължава преговорите си с републиканците в топлите и уютни зали на вашингтонските управленчески масиви. 

Белият дом се опитва да премахне данъчните облегчения, които богатите хора с доходи над 250 000 годишно получаваха при двата мандата на Джордж Буш. И в същото време да запази някои прливилегии за тези, чиито доходи са под 250 000 годишно.

В последните няколко дни сред републиканците настъпва леко смегчаване на линията на поведение. Докато дълго време те бяха категорично против всяко увеличение на данъците, сега някои проявяват желание за постигане на компромис. Да има нови данъци, но и да бъдат орязани  паралелно разходите за бедните слоеве и разходите  по популярни програми в здравеопазването  при възрастните американци. Става сума за такива социални програми като Medicare, за държавната програма  при медицинските застраховки  за възрастни хора.

В неделя, преди да поеме за Мичиган, Обама имаше разговор с „главния републиканец” –  спикера  на Палатата на представителите Джон Байнер. Двамата обсъждат на четири очи вече почти месец проблемите с държавния дълг. Направиха дори конкретни предложения за предотвратяване на финансовия срив,  ако не се стигне до съкращаване на бюджетния дефицит.

Но в крайна сметка и двамата нарекоха предложенията на другия „неприемливи”.

 „Несправедливо е дефицитът да се стовари върху американците със среден и нисък доход –казва Раул Грихалви, – след като вече 10 години пропастта между богатите и всички останали се увеличава катастрофално. Сега ние пак идваме при тези хора, които изнесоха  главната тежест на кризата и искаме пак те отново да платят за нечия  катастрофална дейност”.

Обама предложи данъчните облегчения за всички с доход под 250 000 годишно да останат.

Има надежда, че републиканците ще се съгласят да се вдигне максимално таванът на таксите до 39.6, но  ще трябва да се отключи и пътеката за съкращаване на социалните програми…

Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че ако САЩ не успеят да намерят балансиран отговор на споровете си,  фискалният срив ще се превърне в най-голямата опасност за американската икономика. Тя препоръча кардинално решаване на проблемите. 

Климент Величков
В. „България Сега”
Чикаго