КАНОНИЧНОТО ОСВЕЩАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ХРАМ ВЪВ ФИНИКС – АРИЗОНА

hram1_270Не знам дали е било друг път- да се освещава български храм в Америка, Австралия или Западна Европа с участието на двама митрополити? Малкият по размери, но висок до небесата, по своята духовна дейност за българите в Аризона храм “Света София, Вяра, Надежда и Любов” има това Божие благоволение!

Храмът получи в пролетта на 2008-ма година своето Канонично Освещаване със Златоустова Литургия от Негово Високопреосвещенство Митрополит Йосиф, Митрополит на българите в САЩ, Канада и Австралия, в съслужение с Негово Високопреосвещенство Митрополит Симеон, Митрополит на българите от Западна и Средна Европа и с Негово Благоговейнство Отец Михаил, в присъствието на стеклите се православни българи от Феникс, Скодсдел, Темпа, Меса, казват дори и от Туксън и Глендайл…

В Светия Престол на Храма бяха вградени Мощите на Свети Мъченик Трифон, дарени от Негово Светейшество Българския Патриарх Максим и Майката Църква. Митрополит Йосиф  дари Светия Антиминс с частици от мощите на Свети Яков Персиянин, над който се извършва Светата Божествена Литургия.

Познавам този  храм и духовен дом на българите, дошли да живеят и работят в един от най-далечните щати, граничещ с Мексико и най-горещите- стигащ  50-те целзиеви градуси горещина през лятото. Две или три години поред съм бил тук по време на Великден или Рождество Христово и винаги съм  спохождан от душевна радост и сърдечност при единение с духовното тайнство на литургията и спонтанните срещи с непознати сънародници.

 hram2_270

hram3_270 

 В средата –  Негово Високопреосвещенство Митрополит Йосиф, Митрополит на българите в САЩ, Канада и Австралия, в дясно – Негово Високопреосвещенство Митрополит Симеон, Митрополит на българите от Западна и Средна Европа, а вляво – Негово Благоговеинство Отец Михаил.

 Българският попера изпълнител от Лос Анджелис Красимир Аврамов отново бе във Финикс и създаде с невероятния си глас още по-великолепна атмосфера на празника.

Веднаж дори бях шокиран от необикновената изобретателност на съдбата, да ни покаже колко малък е светът… По време на литургията, в която отец Михаил влага цялото си сърце и духовна сила, долових в пригласянето до себе си някакъв необичаен акцент. Обърнах се нетактично и съзрях… шоколадово черен етиопец, който явно знаеше добре български. Различавам и не бих сбъркал, дори и само след един поглед, тези усмихнати и приятелски настроени деца на Черния континент. Знам мнозина етиопски студенти от Националната Спортна Академия “Васил Левски”, където почти стотина от тях  завършиха висшето си спортно образование. 

Когато излязохме на двора запитах  Ромел, така се казва човекът, дали случайно не познава Гетачо Ташоме? Той отвори големи очи и ми рече, че това е един от големите му приятели, че са живели и учили заедно в тогавашния Висш институт за физическа култура и спорт в Дървеница, че Гетачо е станал голям човек в спорта на Етиопия и че смята България за най-хубавото място в света! Сега, дори в Америка, на другия край в света, той е получил добра работа, благодарение на познанството на езика ни. Работи в голямата българска фирма “Делта Механика”, която поставя грамадни подземни тръбопроводи в 14 американски щата!

Е, рекох си, не е ли България една благословена с висока култура и паметен народ страна? И ако днес е толкова разклатена и ние сме така обезсърчени, не трябва ли да събереме малко кураж и да вдигнем глава? Колко пъти сме надвивали погроми и злото – да опитаме още веднаж…

hram4_270Българският храм в Аризона събира една много специфична част от българската емиграция в Щатите. Тук са дошли и работят изключително школувани и квалифицирани хора. Познавам някои от тях, които работят като специалисти в тукашния японски завод за компютри, други българи са на “ти” с най-съвременната електроника, има и много специалисти по недвижима собственост. Преди и след кризата в бранша, Аризона си остава щат, създаден за добър живот. Тук живеят и работят много добри наши художници, музиканти, дизайнери на дрехи, лекари и стоматолози, шофьори и строители…

По време на църковните празници на импровизираната сцена до църквата, деца и големи пеят песни, рецитират стихове, играят хора в блестящи национални костюми – също както в Чикаго… И дори с повече жар, защото българите в Аризона са пръснати, не живеят заедно като в предградието на Чикаго- Шилер Парк. И им е много по- драго и интересно, когато се съберат със сънародници по празниците. Сега, в по-красивата, по- удобна и по- голяма църква и край сцената за празничните тържества ще кипи повече живот и ще е по-интересно…

Във Феникс има един български ресторант, един вестник и един храм…

Вече един ОБНОВЕН  ХРАМ, който изненада всички със своето ново лице, нови възможности и новите надежди, родили се у всички. Надеждата, че колкото по-хубав и уютен става духовният дом на българите в Аризона, толкова и по-добър ще бъде животът и трудът им в Америка.

Митрополит Йосиф го пожела за всички с думите:

“А каква може да бъде просбата ни днес, освен: Да благослови Бог България и българите във Феникс, Аризона,… с Господ да побеждаваме злото и смъртта и да пребъдваме в изобилен живот в Негово име…”

И на това забележително тържество, както и друг път, от Лос Анджелис дойде за да поздрави и порадва сънародниците с таланта и уникалния си глас Красимир Аврамов, наш певец познат вече в мащабите на цяла Америка. Могъщият му глас събра и сякаш поведе стремежите и желанието на българите от Феникс да живеят по-дружно и по-добре, със сърце близко до Ближния си и до Бога…

Климент Величков, за в.”България Сега”