Интернет телевизията и тъмната страна на добрите намерения

logo_neterratv_500_500

Не всичко в бизнеса с предлагането на интернет телевизия изглежда е легално

Интернет телевизията е безспорно бъдещето и начинът, по който всички ние ще гледаме телевизия след няколко години. Лесна е за използване и несравнима с телевизора вкъщи. Това e нов, подобрен начин за гледане на мултимедийни продукти. Тук не се следи телевизионната програма, защото времето на излъчване няма значение. Предаванията са винаги достъпни, “на живо” или “on demand”, без риск да бъдат пропуснати. По повод на наболелия въпрос за легалността на предлаганите материали в интернет се срещнахме с г-н Невен Дилков, управител на Нетера ЕООД. Компанията е известна със своя пионерски проект за гледане на българска телевизия в интернет – www.neterra.tv.

Нетера е създадена през 1996 г. В последните няколко години следва забележителни темпове на разрастване и от малка компания до скоро, в момента там работят над 130 човека. Въпреки този факт, фирмата винаги е имала психология на работа на малка компания, която се движи от идеи и от ентусиазъм за създаване на нови неща. Освен първият сайт за гледане на телевизия онлайн, Нетера е първа и в много други проекти. Първа международна свързаност след падането на монопола на БТК, първа национална мрежа за пренос на големи капацитети, първо преминаване на река Дунав с оптичен кабел, първи проект за транзитен пренос през територията на България и София Телепорт – първият независим Data Centre и център за колокация в България.

На въпроса за легалността на предлаганата продукция на www.neterra.tv, от компанията са категорични: „Сключили сме договори с всички телевизии, които фигурират на нашия сайт. С бТВ, Нова ТВ, ТВ 7, Планета и всички други.“ казва Невен Дилков.

„Знаем, обаче, за съществуването на няколко известни сайта, които нямат право да разпространяват програми на водещи български телевизии.“ продължава г-н Дилков.

Фактът, че Нетера има подписан договор с бТВ, който им дава ексклузивни права за разпространение на продукцията им в интернет среда в чужбина означва, че никоя друга компания няма право да го прави. По същия начин БНТ няма сключен договор с никоя компания, предлагаща интернет телевизия, но въпреки това има сайтове, които излъчват нейната продукция в интернет пространството.

Според г-н Дилков е хубаво, че повече компании се опитват да работят и да създават телевизия онлайн, но е недопустимо да се опитват да го правят, без да плащат никакви права, защото те създават лошо име на интернет бизнеса. Цялата интернет индустрия, свързана с излъчването на  съдържание чрез интернет, боледува хронично от недостиг на доверие в нея и причината за това се дължи  именно на такъв тип сайтове. Преговорите с телевизиите са дълги и трудни и понякога продължават по една- две години, точно защото се страхуват, че ще им бъде откраднато съдържанието и че ще се разпространява безконтролно в интернет.

Нелегалните разпространители, на практика  продават  високо интелектуални медийни продукти без да имат за това разрешение и без да плащат на собствениците на тези  продукти. Звучи абсурдно, но е факт. Съществува законен ред в тази индустрия, според който артистите, композиторите и продуцентите трябва да получават пари за труда си. В тази нелегална схема никой не печели, освен крадците на интелектуална собственост. Потребителите също не печелят, понеже получават некачествен продукт, а при спирането на нелегалното разпространение губят услугата и парите си, допълва още г-н Дилков.

В Нетера се надяват компетентните органи да спрат нелегалните фирми, които не са упълномощени да разпространяват програми на телевизии чрез интернет, защото те носят финансова и наказателна отговорност. Широко ширещо се мнение е, че всеки е имунизиран от наказания, но в интернет далеч не е така и е въпрос само на време пиратските разпространители да го разберат, а телевизиите също трябва по-активно да защитават правата си.

От компанията също така съобщиха, че в момента разработват нова услуга за гледане на телевизия в интернет. Това става посредством Set-top Box, който от една страна се включва към интернет връзката на клиента, а от друга към телевизора.

Интересното за устройството е, че освен каналите със стандарта резолюция Set-top Box дава възможност да се гледа и High-Definition съдържание – бъдещето на телевизията. При тази услуга освен нормалното реактивно гледане на телевизия, има възможност да се гледат и записани предавания по избор. Това е един вид проактивно гледане, защото човек избира какво и кога да гледа в удобно за него време. От Нетера не можаха да се ангажират с конкретна дата, когато услугата ще бъде пусната на пазара, тъй като всяко сложно устройство има сравнително дълъг период на тест, за да се осигури максимално качествена услуга за клиентите, но обещават да е съвсем скоро.

Нетера
Ексклузивно за вестник “България СЕГА”