Деси Добрева: “С нетърпение чакам срещата с българите в Чикаго, за да им припомня хубавата българска песен.”

intro_story4_357На 7 ми Юни, събота, 2008 в залата на БПЦ “Света София” почитателите на чаровната Деси Добрева ще получат скъп подарък – новия й албум “Тя Е”.

Ето какво сподели в ексклузивно интервю за вестник “България Сега” известната на цяла България бивша вокалистка от “Шоуто на Слави”.

СМ:След ДМА "Панчо Владигеров", “Шоуто на Слави” и музикалния колеж Бъркли в Бостън, САЩ чувстваш ли вече творческа зрялост?

ДД: Е, разбира се, натрупала съм опит, но аз съм на мнението, че човек се учи цял живот. Затова ми е интересно да се занимавам с различни неща, от които черпя не само опит, но и емоции, вдъхновение, а и самочувствие.

СМ:Кога завърши работата си по първия ти албум “Тя E!”?

ДД: Съвсем наскоро, преди около седмица. Сега предстои оформянето и издаването му, което също отнема доста време. Общо взето, беше доста напрегнато, тъй като имах страшно много материал за албума и трябваше да реша какво точно да включа в него. А най-трудното за един творец е да се откаже от нещо свое.
 
СМ:Коя е “Тя”?

ДД: А, това е случка от ежедневието ми. Идеята дойде съвсем спонтанно, от моя съпруг. Като се върнахме от САЩ, хората още не знаеха, че съм в България и нявсякъде по улиците или на обществени места, се обръщаха и все си шушукаха и побутваха: «Тя ли е? Тя е! Абе тя ли е?  Не е тя.….» и т.н. И един път моят съпруг се обърна и каза «Тя е!», и оттам дойде идеята за името на албума.

СМ:Разкажи ни нещо повече за процеса на създаването на албума и за хората, които ти помогнаха?

ДД: С този албум успях да осъществя някои мои цели и дългогодишни желания, като например записа на песента «Хубава си, моя горо» с мъжкия хоров състав «България» с диригент Валентин Бобевски. Г-н Бобевски беше гост на «Шоуто на Слави» преди години, когато заедно с него и част от хора изпълнихме песента. Оттогава искам да направя този запис, но все не му идваше времето. Радвам се, че сега това се случи. България има нужда от такива песни, но в изпълнение на млади изпълнители, за да достигнат дo сърцата на младите и за да не се забравят. Освен това имаше песни, които от дълго време ме мъчеха – все нещо не ми харесваше. Явно е трябвало да мине време, да ги преживея.

В албума участват над 70 човека, с ръка на сърцето мога да кажа – най-добрите музиканти в момента в България. Споменах вече вокалния ансамбъл «България», освен с тях, имах щастието да работя и с професионалисти като музикантите от Ку-Ку Бенд – Венелин Венков, Цветан Недялков, Йордан Йончев-Гъмзата и Илия Илиев; квартет «Ева», Любо (ТЕ), солисти от ансамбъл «Филип Кутев», оркестър «Репортери», музикантите от «Dirty Purchase» – Михаил Йосифов, Вили Стоянов, Люси Стойков, Ники Данев; също така Веселин Веселинов– Еко и много други.

В албума има както незабравими народни песни като «Девойко, мари хубава», «Македонско девойче» и «Лиляно моме», така и авторски песни. Константин Цеков (ФСБ) написа за мен две страхотни парчета, като в едното от тях участва Любо (ТЕ). Включих и няколко свои песни. За аранжиментите се доверих на Светослав Лобошки, Румен Тосков, Ангел Заберски, Александър Кипров, и др. Общо взето бях в студио по 14 часа всеки ден в последните 4 месеца, което беше доста изтощително, но пък и незабравимо като изживяване. Имаше доста комични случки и сега ме е яд, че не се сетихме да запишем making-а на албума. Е, следващият път.

СМ:Имаш ли усещането, че си намерила себе си в музиката?

ДД: А, един творец непрекъснато се търси. Аз правя много различни неща – поп, джаз, етно, R&B, дори хаус и клубна музика. Имам даже проекти с филмова музика. Аз се влияя изключително от настроенията си, от преживелиците си и съответно ги пренасям и в музиката. По принцип за всичко си има публика, но разбира се, по-комерсиалните неща се харесват от масите, докато по-различните стиловe от по-отбрана публика.

СМ:Кои са приликите и разликите между американския и българския шоубизнес?

ДД: Разликите, разбира се, са огромни, тъй както са огромни и разликите и в размерите и мащабите на двете държави. В България започнаха да се правят много риалити шоута – нещо типично за aмериканските телевизии, но не мисля, че това е голям напредък, тъй като в тях повече се набляга на «сеира», отколкото на нещо качествено и смислено.

СМ:На теб ти предстои концерт в Чикаго, САЩ на 7 ти юни, 2008  пред най-голямата българска общност извън България. Какво искаш да кажеш на твоите почитатели от Града на ветровете преди срещата си с тях?

ДД: Чакам с нетърпение срещата си с тях, за да им припомня хубавата българска песен!

Песни на Деси Добрева можете да чуете на нейния уебсайт: www.dessy.us

Светлозар Момчилов, в.“България Сега”