Обама:"Чикаго е един български град в САЩ"

Трябва да се съгласим безпрекословно поне с две от много реплики на Борисов и Обама, казани на срещата между българския премиер и президента на САЩ в Белия дом на 3 декември 2012 година, с които  ни запознаха българските медии.

В едната от тях премиерът Бойко Борисов казва: „Президентът Обама няма нито една забележка към България. Напротив, по всяка една от темите той смята, че сме се справили много добре. Не очаквах да чуя толкова добри неща за България. 

Ние също не очаквахме…

Във втората Барак Обама, който явно бе в добро настроение каза, че неговият любим мегаполис, от където тръгна по пътя за Белия дом „…Чикаго  е един български град в САЩ!” 

ЧБГ! Чикаго – Български Град!

Нещо, което тук още не сме го чули от българска  администрация. Камо ли да ни кажат „браво” за това. 

Няма съмнение, че в Чикаго сме поласкани. Това е признание за нашите общи – сто и двадесет или дори сто и петдесет  хилядни успешни усилия да се интегрираме в многоликото американско общество. Но и съхранявайки в същото време българския дух, култура и таланти – наш принос към и нашия любим град!

Ако се вслушаме, обаче, в ехото от тази гръмогласна в българските медии среща, ще чуем как то почти мигновено заглъхна. Световните информационни агенции не писаха почти нищо. Нито руската „Новости”, нито „Франс Прес”, които имат свои кореспонденти във Вашингтон не проявиха интерес. Само „Асошиейтед прес” цитира встъпителните думи на Обама преди срещата – приветствието на любезния домакин към своя гост. И още една агенция – „Синхуа” от Пекин съобщава, че Обама е благодарил за „много старателното разследване на атентата в Бургас”.

Независимо от тази очаквана незаинтересованост към среща между лидерите на първата страна в света по икономика и военна мощ с най-бедната европейска страна, самият акт има своето значение за България и, естествено, за българите в САЩ.

В официалното  съобщение на Белия дом акцентът при „работното посещение на  българския премиер” беше поставен върху разследването на атентата в Сарафово, където взривил се камикадзе уби петима туристи от Израел, отправили се към българското Черноморие. Израел смята, че то е организирано от терористичната според тях организация „Хизбула”. Това може да стане претекст за изостряне на отношенията с Иран, които поддържат организацията, и повод да бомбардиране на обекти от иранската ядрена програма.

Злите езици заговориха, че Бойко Борисов е поканен едва ли не само за това – да му „набият канчето”, че още не е посочил виновника…  препоръчително „Хизбула”. В Израел очаквали упражнението да бъде свършено от САЩ. От „дебатите на четири очи”, които едва ли ще узнаем някога какви точно са били, най-общо се разбра, че Борисов, майстор на словесната фехтовка, е успял са убеди Обама, разследването още не е завършено и трябва още малко търпение. Ако са го питали, например, защо толкова време не е сторено  достатъчно, Борисов вероятно е могъл да каже „Да, ние не си свършихме навреме нашата работа, а вие?”. Защото в разследването участват и най-признатите антитерористи в света.

“Президентът Обама се съгласи, че трябва да се работи още, защото липсват важни брънки, които трябва да убедят международната общественост”, каза Борисов, който се съобразява и с това, че Европейският съюз не признава “Хизбула” за терористична организация.

Според българската агенция „Фокус” все пак е дадена и някаква допълнителна скорост на процеса – вътрешният министър Цветан Цветанов тръгнал веднага от Вашингтон за Лондон, след половин месечния си престой в САЩ, където да се срещне дори с Тереза Май – неговата колежка – министър на вътрешните работи на Великобритания…

По втората основна част от посещението Обама каза, че България се е доказала като един от най-изявените съюзници в НАТО”, проявила е похвална последователност  при подкрепата на усилията на САЩ и Алианса в Афганистан. 

Демонстрирайки чувството си за хумор Обама напомни, че „Борисов има и черен колан по карате и че с него трябва да се внимава”. Каза още и това, че според него „Борисов е много ефективен лидер на световната сцена”.

Бойко Борисов благодари на Обама за възможността да положи венец пред Паметника на Незнайния воин на Националното гробище Арлингтън. После той  изтъкна, че България е остров на стабилност на Балканите, че бюджетният дефицит на страната е много нисък, както и външният ни дълг и че се славим с  голяма финансова стабилност. Не забрави да спомене и това, че българите очакват решение за премахване на визите за САЩ.

Някои вече обявиха срещата като „историческа”. Сред тях българската „Телевизияа 7” и външният министър на САЩ  Хилари Клинтън. 

Иронизирайки думите на Барак Обама, че България била „от най-силните съюзници на САЩ и НАТО” в такива тежки войни като Афганистанската, други цитират същите думи на президента  и при гостуване на делегации от  Дания, Норвегия, Холандия и пр, които имат като нас по няколко стотин войника на бойния терен, където американските войски са стотици хиляди, но естествено, че тук става въпрос повече за изпълване със съдържание на понятието „международната общност”, която  води  дружно войната срещу тероризма.

Разбира се всичко казано до тук може и да е само част от истинското цяло. Защото уж „протоколната среща”, планирана за 40 минути, е прерастнала в разговор на четири очи от около час и половина.Чак след това при двамата преговарящи са влезли външният министър на България Младенов, Цветан Цветанов и може би военният министър Аню Анев, чието име постоянно се губи в информациите.

Соломон Паси охарактеризира срещата като „пропилени възможности”. Неговият наследник във Външно министерство Младенов  каза, че срещата е имала много по-голям и важен формат. Обсъждани били още и ”енергийната сигурност, и диверсификацията, кризата в Сирия, Евроатлантическата перспектива на страните в Западните Балкани, отпадането на визите и социалното осигуряване на българите в САЩ”.

Надяваме се да е било така…

Климент ВЕЛИЧКОВ,
Вестник „България Сега”
Чикаго