Клинтън по-решена от всякога да продължи напред

Сенатор Хилари Клинтън спечели първичните избори в Западна Вирджиния с огромна преднина пред Обама.
Тя получи подкрепата на тези, които традиционно гласуват за нея – т.нар. бели якички  (работниците) и белите гласоподаватели. Двама от всеки 10 гласоподаватели в Западна Вирджиния заявяват, че надпреварата е важен фактор за техния избор.

Западна Вирджиния
Клинтън – 67%
Обама – 26%

Победата на Хилари Клинтън в този щат беше очаквана, пише СиЕнЕн.
Сега съм по-решена от всякога да продължа тази кампания, заяви тя. Сенатор Барак Обама има такава преднината в битката за делегатите, че резултатите в Западна Вирджиния едва ли ще намалят шансовете за номинация, коментира New York times.
Но категоричната победа на Клинтът в други щати като Охайо и Пенсилвания повдигат въпроса дали Обама ще може да спечели тези избирателни райони състезавайки срещу сенатор Джон Маккейн.

Досега Барак Обама води в броя на делегатите, които ще изберат кандидат президент на Демократическата партия по време на партийния конгрес през лятото. Освен това миналата седмица 30 „суперделегати", които имат решаваща роля, декларираха подкрепата си за него. Голямата победа на Хилари Клинтън в Западна Вирджия е добър аргумент в полза на това, че е сериозен кандидат.

Западна Вирджиния е щатът в който голяма част от американците без колежанско образование, тоест 2/3 от подкрепилите Хилари Клинтън, информира БиБиСи. Западна Вирджиния е един от последните щати, в които се провеждат предваителни избори, преди конгресът на Демократическата партия през август.
На 20 май предстоят „праймърис" в Орегон и Кентъки. News.bg