ЗАСТРАХОВКИТЕ ПРИ ЗЛОПОЛУКА

Да започнем от А и Б. Кое е най-ценното нещо за вас на този свят? Естествено, вашият живот. Изчезне ли човекът, тогава всичките му къщи, коли, пари губят стойността и смисъла си. Или оставайки инвалид за цял живот, при необмислено предварително обезпечаване, пак същите тези коли, къщи и пари ще отидат за покриване на астрономическите медицински сметки, ако стойността им въобще е достатъчна.

Ето, че отново изниква въпросът за едно малко отвлечено понятие за българина, като застраховката. Нещо нематериално, без стойност, досаден разход, нещо което не можем да приберем в къщи и да му се радваме като например нов телевизор. Основната причина за това мислене е не в самия индивид, а в обществото от което идваме. Общество оставено десетилетия наред без правна и застрахователна култура. Мислене целенасочено насаждано, че ТЕ ще се погрижат за нас, ТЕ ще мислят за нас. ТЕ, ама ТЕ ги няма вече, изоставиха ни и добре се погрижиха за себе си. За това нека още веднъж накратко да опишем как ние самите да се погрижим за себе си.

На първо място прословутата  WORKERS COMPENSATION INSURANCE.

Не знам, дали всички са наясно, но от август 2005 година, непредлагането на тази застраховка е криминално престъпление. Наказанието, вече е не само глоба, а и затвор до5 години. За съжаление също така, това е и най-скъпата застраховка, защото е на база процент от годишната заплата на работника и цената й се основава на база коефициент, в зависимост от характера на упражняваната професия. И като се има в предвид, че доста от българите са в строителния и транспортния бизнес, все професии с висок коефициент на риск, изискващи високи застрахователни премии, то положението става малко патова ситуация. Има решение за работодателя, ако цената на тази застраховка се включи в цената на договора за извършването на определена работа. Застраховката  worker’s compensation е измислена за защита, както на работодателя, така и на работника. Ако работодателят има тази застраховка, тогава по закон работникът не може да го съди за претърпяни злополуки. И двете страни печелят, защото работодателят запазва бизнеса си, а работникът получава полагащата му се компенсация от застрахователната компания. При липса на тази застраховка, адвокатите на пострадалият тръгват след имуществото на работодателя, защото в крайна сметка, някой трябва да плати.И повярвайте ми, при тежки злополуки, няма приятели и роднини.

Друг вид застраховка, която всеки един може да си направи е така наречената Disabilty Insuranse. Това са застраховки на доста достъпни цени, които покриват или заместват пропуснатите доходи по време на  нетрудоспособност. Цената им е на база колко искаме да ни се плаща на месец, като заместител на месечната заплата и след какъв период на нетрудоспособност да влезе в сила. Едно прекрасно решение в случай на тежки времена за човекът и семейството му. Вярно, че тя не замества напълно нормалният месечен доход, но е напълно достатъчна да покрие разходите от първа необходимост, като наем, ток, вода и други присъщи разходи.

Сега да погледнем нещата от друга страна. Какво става след престоят ни в болницата, ако нямаме здравна застраховка?Ами обявяваме личен банкрут. Попитайте близки и познати, които са претърпели кошмарът на престой в болница без здравна застрахова. Обещавам ви, че ще ви си изправят косите като чуете за размера на сметките. За съжаление тук в Америка здравеопазването не е здравеопазване в смисъла, в който ние сме свикнали да си го представяме, а е най-печелившият бизнес, защото сме изправени пред дилемата- да умрем или да платим,  колкото ни кажат, без право на пазарлък. Е, на помощ идват здравните застраховки, които също така не са евтини, но и тук има решение.

Скъпи са здравните застраховки, които предлагат пълно обслужване: ходене по доктори, медицински изследвания, болници. За разлика от тях, медицинските застраховки, които предлагат само покритие при спешни случаи са достъпни за джоба на всики един. Говоря за цени от порядъка на 40 до 100 долара на месец, в зависимост от възрастта на човека.Това са застраховки, които плащат след като сме постъпили в болница в резултат на претърняна злополука. Ами аз мисля, че точно това ни трябва, защото престоят в болница, операциите, процедурите са тези, които надуват сметките. Като всеки се замисли, колко пъти в годината ходи на доктор? Един или два за нормално здрави хора. При това положение ще си позволим да платим 80 долара за прегледа и да кажем 75 за лекарствата. Не е необходимо да плащаме високите премии за ежедневна здравна застрахова. Но ако шофьорът на камион претърпи тежка катастрофа, тогава не по негово желание отива на доктор или го закарват в болницата без да го питат. После идват сметките, за които всъщност служи здравната застраховка за спешни случаи.

Говорейки за катастрофи, не на последно място идват и автомобилните застраховки. Нещо задължително. Защо ли? Защото сигурно от тези катастрофи са и най-голимите жертви и хора останали инвалиди за цял живот. Както се споменава в другата статия, ежегодно в Америка загиват 55 000 души при автомобилни катастрофи. Една любопитна подробност- точно толкова са и загиналите американски войници през цялата война във Виетнам. Няма да се спирам продължително на тези застраховки, но само едно мнение. Разликата в цената на евтината и ненужна автомобилна застраховка и добрата, така наречена скъпа застраховка, е нищожна в сравнение с това, колко би ни помогнала едната и другата в случай на нужда. Напоследък някои от моите клиенти претърпяха тежки автомабилни злополуки и не можете да си представите колко са благодарни, че сам ги убедил да похарчат 50 долара повече за 6 месеца.

В една статия не може всичко да се обхване, но офисът ми винаги е отворен за хора желаещи да обсъдим всяка една ситуация. Работя с над 60 застрахователни компании, така че за всеки един конкретен случай съм убеден, че ще намерим необходимото рещение.

Томислав Георгиев, в.”България Сега”