Български детски хор от Ню Йорк пее в синагога (Видео)

55-ят концерт детски Хор и училище “Гергана” се състоя на 11 ноември 2012 г. в синагогата Temple Shaaray Tefila, гр. Бедфърд Корнърс, щат Ню Йорк. Бяхме поканени от конгрегацията на честване на годишнината от спасяването на българските евреи още през месец февруари т.г., когато започна и подготовката. Получих писмо от една много мила дама, Арлет Бейкър, която възторжено ми пишеше, че покрай своите занимания в синагогата научила за необикновената роля на България в спасяването на евреите на нейна територия, по времето на Втората световна война. Планираха едноседмични чествания през ноември в чест на нашата страна с изложба за нашата история и за историята на българските евреи, с изложба на Кая Декелбаум, скулпторка от български произход, израснала в Израел, с различни лекции и с концерта на български детски хор и училище “Гергана” и танцовия състав “Горана”. Сред гостите бяха и посланикът на България г-жа Елена Поптодорова, генералният консул на България в Ню Йорк г-н Радослав Точев и консул Любомир Грънчаров. Всички събития бяха предвидени за периода между 2 и 9 ноември, но поради катастрофалното положение в Ню Йорк и околните щати след урагана “Санди” бяха проведени със седмица закъснение, от 9 до 16 ноември.

Датата на нашият концерт първоначално беше 4 ноември, неделя. В този ден обаче хората масово нямаха ток (включително и в сградата в която беше предвиден концертът), мнозина бяха пострадали и наводнени, особено онези, които живееха близко до океана. Да не говорим за това, че по това време почти нямаше бензиностанция в града и околностите, която да ви предложи бензин. Поради тази обстановка нямахме не само концерт, но и редовни занимания в училището. Американците са изключително организирани и солидарни хора, умеят да се съвземат бързо и да си помагат. След седмица почти всичко беше в нормален ритъм. През тази седмица разбрахме, че от нашето училище и хор най-лошо са засегнати двама наши членове и спонтанно възникна идеята да им помогнем с нещо. И двете семейства бяха наводнени и се разделиха с голяма част от покъщнината си, и беше решено, че най-добрият начин да им помогнем, преди държавата да се погрижи за тях, е да съберем помежду си пари. Родителският ни съвет се погрижи за организацията на това дело и после раздели събраната сума по равно между двете семейства.

 

В тази обстановка, когато хората стават много близки пред бедата, се проведе нашият чудесен концерт. Малката и голямата група на хора изпяха няколко песни (“Полет”, “Добрите паячета”, “Изгряла е месечинка”, “Българийо, обичам те” и “Земя пълна с добрини” – последната на български и английски), а част от големите ни деца изиграха малка драматизация “Мечо доктор” по стихотворение на Ангелина Жекова в превод на английски. Залата беше претъпкана с местни хора, много ентусиазирани. В началото имаше приветствие от техния духовен лидер и видеопослание от Максим Бехар от ръководството на българските евреи в София. За много от гостите концертът беше първата среща на живо с българи, с нашата песен, поезия и фолклорни танци. Надявам се, че сме им създали добра представа. По време на приема всеки от тях изказваше възхищението си от представянето на децата, от излъчването им и от държанието им.

 

Диригент на хора е Красимира Иванчева, Стефка Евстатиева е вокален педагог, Магдалена Душкина е новият ни пианист, Нели Хаджийска е ръководител на училището. Винаги, когато пеем пред американска публика, изпълняваме поне една от песните на български и английски. “Земя пълна с добрини” от Н. Зидаров и Г. Тимев е част от “Песнопойка “Гергана”, под печат в издателство “АзБуки”. Преводите в нея на английски са от Валентин Хаджийски. Ето я и на двата езика:
 

Земя, пълна с добрини
 

 Музика: Георги Тимев

Текст: Николай Зидаров

 Моя българска родино,

надживяла мрак и гнет – 

буйна като кръв и вино,

сладка като хляб и мед.

 

Теб сърце ми ще обича

Чак до сетни старини,

Както Вазов те нарича – 

„земя, пълна с добрини”. 

 

 Land with Earthly Goods Galore 
 

 Lyrics: Nikolay Zidarov

Music: Georgi Timev

 

My Bulgaria, bravely drifting,

Carried through the dark and dread – 

Strong like blood, like wine uplifting,

Sweet like honey and like bread.

 

Till the end I’ll love so dearly

This land, ours from days of yore, 

That old Vazov called sincerely –

“Land with earthly goods galore.”

 

Нели Хаджийска
Снимки: Кристина Велинова
Ню Йорк
в. “България СЕГА”