Следващият ударен екип на Обама

Когато започне втория си мандат начело на САЩ на 20 януари 2013 г., преизбраният президент ще трябва да направи важни рокади в ключови екипи от администрацията си. Държавният секретар Хилари Клинтън със сигурност няма да остане на поста си. Много е вероятно и министърът на отбраната Лиън Панета също да се оттегли. И двата поста са изключително важни, особено в този момент, когато от САЩ се очаква да заемат ясна позиция по редица външнополитически и отбранителни въпроси – ситуацията в Сирия, както и последиците от атентата в Бенгази през септември тази година, който все още се разследва. Проблемът стана още по-деликатен след драматичната оставка заради любовна афера на директора на ЦРУ Дейвид Петреъс.Освен това две ключови фигури от екипа на Обама се очаква да се оттеглят – министърът на финансите Тимъти Гайтнър и председателят на Федералния резерв Бен Бернанке. Кого ще избере Обама на тяхно място е важно, защото САЩ са изправени пред т.нар. фискална скала. Ако президентът не се разбере с републиканците за намаляване на бюджетния дефицит, САЩ са застрашени от фискална криза, тъй като в края на 2012 г. изтича срокът на действие на някои данъчни облекчения и икономически стимули от времето на Джордж Буш. Ако не се стигне до сделка с консерваторите, САЩ ще се плъзнат по ръба на т.нар. фискална скала, което означава рязко намаляване на дефицита, водещо след себе си и други негативни последици – данъчни увеличения, бюджетни икономии, а оттук и съкращаване на работни места и по всяка вероятност рецесия. За улесняване на преговорите ръководителят на демократичното малцинство в Камарата на представителите Нанси Пелоси остава на поста си, макар че партията й на втори поредни избори не успява да си върне мнозинството сред конгресмените.

Хилари Клинтън, държавен секретар

През октомври 2011 г. държавният секретар на САЩ обяви, че ще се оттегли от политиката след края на мандата си. Тогава тя заяви, че “ще излезе от обществения живот, от високопоставени постове като този или от други изборни длъжности”. “Нямам повече интерес или планове за преследване на подобни цели”, каза Клинтън. Въпреки това тя е спрягана за една от потенциалните силни кандидатури за президент през 2016 г. 63-годишната Клинтън встъпи в длъжността държавен секретар през 2009 г., след като на първичните избори загуби кандидатпрезидентската номинация на демократите от Барак Обама.

Сюзън Райс, посланик на САЩ в ООН

Един от най-силните кандидати за наследник на Клинтън е Сюзън Райс, посланикът на САЩ в ООН, която е близка до президента още от кампанията през 2008 г. и е силно ангажирана по проблеми като операцията в Либия и сирийската криза. През последните седмици обаче тя беше обект на сериозни критики заради коментарите й непосредствено след нападението на консулството на САЩ в Бенгази. В няколко телевизионни интервюта тя заяви, че атаката е провокирана от протест срещу антиислямски филм, който се оказа, че въобще не се е провеждал. Въпреки че изтекли документи на ЦРУ показаха, че Райс е повтаряла официалната позиция с оценките на разузнаването, тя беше обвинена от републиканците, че е помогнала да се прикрие организираната терористична атака. За нейния пост в ООН се обмислят назначаването на Антъни Блинкен, съветник по националната сигурност на вицепрезидента Джо Байдън, или Саманта Пауър, директор по международните отношения към Съвета по национална сигурност. Другото често споменавано име за държавен секретар е Томас Донилон, съветник по националната сигурност, който беше близък до президента Обама по време на кампанията му през 2008 г.

 

Лиън Панета [Reuters]

Лиън Панета, министър на отбраната

Макар и министърът на отбраната Лиън Панета да не е заявил публично намерение да напусне администрацията, има спекулации, че Обама може да се наложи да назначи и нов шеф на Пентагона. Панета е на 74 години и пътува до Вашингтон от дома си в северната част на Калифорния. “Вашингтон пост” уточнява, че обсъждането на номинации е в началната фаза и те може да се променят. Не е ясно също кога ще бъде направена смяната, защото в понеделник Панета каза, че няма планове в следващите седмици да се оттегля, но и даде да се разбере, че не възнамерява да остава на работата си във втория мандат на Обама.

Джон Кери, сенатор

Фаворит за поста на Панета е Джон Кери, сенатор от Масачузетс и председател на комисията по външни отношения в горната камара на Конгреса. Той беше неуспешен кандидат за президент срещу Джордж Буш през 2004 г. Ако Кери оглави Пентагона, ще има специално избори за овакантеното място в Сената. Въпреки че републиканецът Скот Браун загуби надпреварата за място в Сената от Масачузетс от Елизабет Уорън, той остава популярна и добре позната личност в щата. Освен това той има готова предизборна кампания, с която евентуалният му конкурент няма да разполага. Предвид крехкото мнозинство на демократите в Сената и факта, че ще има избори за редица оспорвани места през 2014 г., Белият дом може и да не иска да рискува мястото на Джон Кери. От друга страна обаче, след изборите демократите увеличиха местата си в Сената с две, така че биха могли да преглътнат евентуалната загуба на мястото на Кери. Сенаторът е служил във ВМФ по време на войната във Виетнам и се смята, че има добри познания за бюджета на едно голямо ведомство, както и дипломатически умения. Обама има още двама потенциални силни кандидати – Аштън Картън, вторият човек в министерството на обраната, и Мишел Флорной, високопоставен служител в Пентагона от 2009 до 2012 г., която беше ключов съветник на Обама в кампанията му. Друг вероятен кандидат е Чък Хейгъл, бивш сенатор от Небраска.

Дейвид Петреъс, бивш директор на ЦРУ

Дейвид Петреъс [Reuters]

Любовната афера, довела до оставката на шефа на ЦРУ генерал Дейвид Петреъс, прекрати впечатляващата кариера на един от най-надеждните високопоставени членове на администрацията на президента. Когато прие оставката му, Барак Обама описа Петреъс като един от най-изтъкнатите генерали на своето поколение и изрази надежда, че агенцията ще продължи да просперира. Преди да бъде назначен като директор на ЦРУ, 60-годишният Петреъс ръководеше военните на САЩ в Афганистан. Американските медии припомнят, че той беше спряган като евентуален кандидат за президент в бъдеще. Извънбрачната връзка на Петреъс с биографа му Пола Броудуел предизвика много по-голям скандал, който продължава и в който беше замесена още една жена – Джил Кели, обект на гневните имейли на Петреъс, както и генерал Джон Алън, командващ коалиционните сили в Афганистан. Алън беше номиниран за поста командващ на НАТО в Европа, но по всяка вероятност той няма да се състезава за поста.

За мястото на Петреъс водещ претендент е Джон Бренън, съветник на президента за борбата с тероризма. Но ако Бренън напусне администрацията, каквото желание е заявявал, най-вероятно временно изпълняващият длъжността Майкъл Морел ще стане постоянен директор на ЦРУ. Друго име, което се споменава като евентуален ръководител на американското разузнаване, е Майкъл Викърс, зам.-министър на отбраната по въпросите на разузнаването.

Тимъти Гайтнър, министър на финансите

Тимъти Гайтнър беше категоричен, че няма да продължи да изпълнява длъжността си след края на мандата независимо от резултатите от президентските избори. Всъщност той беше на път да се оттегли след трудните преговори с Конгреса през 2011 г. за вдигането на тавана на публичния дълг. Тогава обаче президентът успя да го убеди да остане на поста си. “Имах много вълнения в работата си, повече, отколкото е моят дял”, каза Гайтнър през септември в отговор на въпрос дали възстановяването на икономиката би го накарало да остане министър на финансите и през втория мандат на Барак Обама. Все още не е ясно кога ще се оттегли Гайтнър. Представители на Белия дом и на министерството отказват да коментират. Той ще играе важна роля в предстоящите преговори с Конгреса за постигане на споразумение с републиканците и избягване на т.нар. фискална скала, при която икономиката на САЩ бързо би изпаднала в рецесия.

Кой ще наследи Тимъти Гайтнър до голяма степен е все още обект на спекулации от страна на анализатори. Най-често срещаните имена са началникът на кабинета в Белия дом Джейкъб Лю, както и  Ърскин Боулс, който заемаше същата позиция по време на мандата на президента Бил Клинтън. Боулс беше и съпредседател на специалната комисия в Конгреса, която излезе с добре приети предложения за намаляване на дефицита.

 
Бен Бернанке (вляво) и Тимъти Гайтнър [Reuters]

Бен Бернанке, председател на Федералния резерв

Мандатът на Бен Бернанке начело на Федералния резерв изтича и вероятно той няма да има намерение да се кандидатира за още четири години. Той пое поста през 2006 г. по време на мандата на републиканеца Джордж Буш. Преди това той е бил председател на Съвета на икономическите съветници на Буш и започва втория си мандат начело на Федералния резерв през 2010 г., когато Обама го номинира. Той е отговорен за голяма част от политиките на САЩ в отговор на финансовата криза. Заедно с Гайтнър са смятани за ключова част от “кризисния екип” на Обама.
Потенциална кандидатура за председател на Федералния резерв е икономическият съветник на Обама Лорънс Съмърс, който се оттегли от поста в края на 2011 г., както и Алан Крюгер, който оглавяваше съвета от икономически съветници на президента, или пък Джанет Йелин, която е заместник-председател на Федералния резерв. За Йелин се предполага, че вече знае как да влияе на мисленето на Бернанке. Затова, ако тя поеме поста, не са вероятни внезапни промени във монетарната политика на САЩ или пък в лихвения процент.
CAPITAL.BG