Съвременни технологии съживиха глас от най-старите аудио записи в света

Проект на учени от университета Бъркли в Калифорния ни връща към 1878 година, когато фонографът на Томас Едисън прави един от първите в историята аудио записи.
Мнозина любители на технологиите със сигурност знаят, че пътят до “ем-пе-тройките” лъкатуши вече повече от век, а по-любознателните от тях сигурно имат представа и как са изглеждали първите устройства за записване на звук – наследниците на т.нар. фонограф, показана на снимката заедно със създателя си Томас Едисън, направил първите аудио записи още през далечната 1877-78 г.
По това време за записването на звук се е използвало намотано на цилиндър навосъчено фолио и писец под формата на игла, който е отбелязвал различна по дълбочина пътечка. Поради спецификата на нетрайния материал обаче валяците с направените записи можели да възпроизвеждат сносно само няколко пъти, след което ставали негодни за употреба.
Въпреки това обаче, група учени от университета Бъркли в Калифорния, САЩ,успели да възстановят един от първите в историята аудио записи и да съживят глас от далечното минало. За целта те, разбира се, използвали най-съвременни технологии.
Отначало фолиото било сканирано, за да се получи подробна 3D картина на релефа на направените в него канали, след което с помощта на специален софтуер бил възпроизведен и записаният преди повече от 130 години звук.
Учените предполагат, че на записа е съхранен гласът на писателя Томас Мейсън, който под звуците на кларнет чете популярните стихчета «Mary had a little lamb» и «Old Mother Hubbard». Всъщност всичко получено след възстановяването на записа можете да чуете на официалната страница на проекта, а ето и директен линк към аудио файла на препоръчвания за слушане вариант.
PCWORLD.BG