ДА СПЕЧЕЛИШ 365 МИЛИОНА ДОЛАРА

ЗАПИСКИ ПО АМЕРИКА
Авторска рубрика на Климент ВЕЛИЧКОВ, журналист от “Старт BG Чикаго”

999_hazart_268  Преди около две години ми поръчаха от България да напиша малък сценарии за “убийствен клип” на тотализатора: човек печели половин камион долари!  Какво става с него? Как го преживява? Как да представим в оскъдното екранно време вулканичните чувства, който изригват в душата, ума и сърцето на щастливия човек?

И понеже никога не ми се беше случвало, а и не би могло да ми се случи защото не играя тото, в Атлантик сити и Лас Вегас съм влизал  главно като на разходка или по стар навик от детските ми посещения в зоопарковете – да поразгледам как се държат вътре питомниците на заведението, трябваше да изчета доста писания. Примерно една малка селска библиотека, за да имам представа от материята. Бях удивен от това, че е написано много повече за нещастията, които спохождат човека при внезапна голяма печалба отколкото от щастието, което са му донесли парите. Помислих си, че тези, дето са писали, може и малко да са завиждали, та са подбрали повече лошото…

Та ето сега нукои от нещата, които прочетох и които са ставали в действителност с хората в Америка, където хазартната треска мори много хора…

1.  Имало едно време в Небраска един Данг Тран, много добър майстор на сухите шпекови салами, който работел в един голям завод за месни продукти. Веднъж,  сверявайки номерата на лотарийния си билет, с току-що обявените печалби, изведнъж побледнял като платно и бързо пъхнал хартийката дълбоко в джоба си. Прибрал се вкъщи, където престоял в пълна самота цялата нощ и целия следващ ден…

2. “Всеки би се уплашил, ако се почувствува с ужасно много пари в джоба насред улицата”, казва един щастливец от притежателите на знаменитата лотарийна печалба в САЩ – 365 милиона долара.

3. Джей Санг, продавач в магазин в Куинс, категорично отказва да се появи на телевизионно интервю в Ню Йорк по повод спечелените от него 41 милиона от лотарията.

Безспорно тези хора  имат сериозни доводи да постъпят така. Множество притежатели на големи печалби от лотарията са изпитали на собствен гръб така нареченото "проклятие на щастливия билет".

4. Известни са двама "щастливци" в САЩ, които  приключват земните си дела с по 7 грама олово в главата.                                                           

5. Един млад късметлия получава инфаркт от предозиране с наркотик.   

6. Една жена прави катастрофа с колата си, при което загива приятелят й, а тя остава инвалид. 

7. Трима са арестувани за различни престъпления, предизвикани при еуфорията от печалбата.

8. Няколко десетки притежатели на големи печалби стигат до развод, други биват ограбени, трети банкрутират след лошо инвестиране на средствата.

9. По ирония на съдбата преди години работник от същия месопреработвателен завод в Небраска, за който стана дума, печели 314.9 милиона. След това Сам Уитакер бива два пъти арестуван за каране в нетрезво състояние, съден за сексуален тормоз, загива от наркотици неговата 18-годишна внучка. "Ако знаех какво ще стане – щях да накъсам лотарийния билет на късчета", казва бившата му жена.

10. Печална е историята с убийството на Джефри Демпиер, който през 2005 година печели 20 милиона долара. Джефри бил познат в своето градче като човек, готов да помогне всекиму – и то не само морално, но и материално. След щастливата печалба Демпиер и жена му решили да вземат за отглеждане още две деца. Работата е там, че при своите 39 години Джефри бил вече баща на три деца и още дядо на два внука. По тази причина "пръскане" на парите за осиновяване било неприемливо за някои от неговите роднини. Затова братовчедката Виктория и приятелят й просто застреляли Джефри, за да го избавят от "глупавото изразходване на капитала".

11. Рик Кемет, който печели заедно с 13 други служащи в кафе "Старбакс", 87 милиона долара, е убит от полицай край стадиона в Сиатъл. Полицаят заявил пред съда, че Рик стрелял пръв по колата му.

12. Полицията на Синсинати още не е решила загадката със смъртта на Вирджиния Меткалф-Мерида, чийто разлагащ се труп бил открит в нейното имение. Заедно с мъжа си тя спечелила от лотарията 65.4 милиона долара и двамата престанали да работят като решили да започнат "нов живот". Предполага се, че жената е починала от наркотици. Преди нея си отива от този свят и мъжът й, който имал сериозен проблем с алкохола.

13. Една от "лотарийните милионерки" – Виктория Зел от Минеаполис застанава пред съда по обвинение, че е извършила "убийство с помощта на транспортно средство". По пътя от бара за дома си тя прави катастрофа, в която загива един от спътниците й, а друг остава инвалид. След два месеца, пусната от съда под гаранция, Виктория сваля електронния индикатор, чрез който полицията следи всяка секунда къде се намира, за да отиде при дъщеря си, живееща в друг щат. При обиска в дома й намират и неголямо количество наркотик, което също допълва вината й. Осъждат я на 3 месеца затвор, след които тя още се лекува от наркозависимостта си.

14. Поразителна е историята на най- младия "щастливец" от лотарията. 19-годишният Кевин Сатън спечелил 3 милиона долара. Година след това го съдят за незаконно притежание на оръжие. След време е арестуван за участие в сбиване. Накрая той прострелва приятеля си в главата…

15. Особено съчетание на лош късмет с добър късмет представлява историята на Кристина Гуденау. Тя печели 1 милион долара в Орегон, но купува билета си с кредитната карта на починалата й свекърва. Затова я очаква съд за мошеничество.

16. 74-годишната Кони Паркер от Лонг Айланд, купувайки картичка, за да поздрави мъжа си Кенет по случай Свети Валентин, получава заедно с нея и билет от лотарията. Билетът печели 25 милиона долара. След три месеца Кенет иска развод и заедно с него половината от печалбата. Той бил дал на жена си 20-те долара, с тях била направена покупката. В крайна сметка се стига до спогодба – Кенет се съгласил да получи само 1.8 милиона.

17. През ноември 2004 г. Хуан Родригес, който по това време нямал и пукнат цент в джоба си, спечелил джакпот от 149 милиона долара. Само след два дни жена му Айрис поискала развод и си отишла с 74.5 милиона долара в малката си дамска чантичка.

18. Много хора просто не знаят какво да правят с печалбите си.
Ивелин Адамс, която печели два пъти за две години в Ню Джърси общо 5.4 милиона, отишла да живее в трейлър. Част от парите си раздала на приятели, друга част – проиграла. През 2001 г. банката й взима заради дългове къщата, купена от печалбата. "Какво да правя – казва тя в едно интервю за "Ню Йорк Пост" – такъв човек съм. Мога да дам на другите и последната си риза. Така и стана!"

19. "Всички мечтаят да спечелят. Но никой не се сеща какъв кошмар го чака", казва преди смъртта си Бад Пост от Пенсилвания, спечелил 16.5 милиона и завършил с банкрут. Много са дейностите, с които се захванал след печалбата. Сдобил се с лиценз за продажба на алкохол и купил ресторант във Флорида за брат си и сестра си. За втория си брат наел ремонтна работилница за коли. Купил си също и двумоторен самолет, макар и да няма лиценз за пилот. След много премеждия лотарийният милионер си отишъл от този свят с пенсията си по инвалидност – 450 долара на месец.