Звезди пеят в чест на 90-годишнината на Нелсън Мандела

Световноизвестни звезди, сред които групата "Куин" и певицата Ани Ленъкс, ще изнесат специален концерт в чест на 90-годишнината от рождението на южноафриканския политик и общественик Нелсън Мандела. Той ще се състои в Хайд парк в Лондон на 27 юни, съобщиха организаторите, цитирани от РИА "Новости".
Тричасовият поздравителен концерт ще е своеобразно "ехо" на многохилядното мероприятие под открито небе, състояло се точно преди 20 години – през 1988 г. Тогава концертът премина под надслов "Освободете Мандела" и се състоя на стадион "Уембли" в британската столица.
"Безспорно, Мандела ще разпознае сред музикантите, които ще свирят за 90-годишнината му, много от подкрепилите го преди 20 години" – се казва в съобщението на организаторите.

Сред звездите обявили, че ще участват в концерта в Хайд парк, наред с "Куин" и Ленъкс, ще са също групата "Симпъл майндс", Еминем, Шърли Беси, Леона Луис, Джамелия, Дзукеро цяло съзвездие африкански музиканти. Някои от участниците организаторите пазят в тайна.
В Хайд парк Мандела ще бъде поздравен от видни политици и звезди, като например от министър-председателя на Великобритания Гордън Браун, от бившия президент на САЩ Бил Клинтън, от актьорите Робърт де Ниро и Форест Уитакър, телевизионната водеща Опра Уинфри, пилота на Формула 1 Луис Хамилтън и др.
Билетите за концерта на стойност 65 британски лири ще се продават от петък, 9 май, на специален интернет сайт.

На концерта в Хайд парк е предвидено да се съберат 46 664 зрители. Символичното число напомня за названието на благотворителната организация на Нелсън Мандела "46 664", която се бори с разпространението на СПИН в Африка.
Нелсън Мандела ще отпразнува 90-ата си годишнина на 18 юли тази година. Въпреки че се оттегли от голямата политика, той продължава да води активна международна правозащитна дейност, да участва в кампании за борба с бедността и болестите в Африка.
Мандела е единственият жив общественик, в чест на когото в Лондон са издигнати два паметника. БТА