В САЩ бе подновено изпълнението на смъртните присъди

В щата Джорджия тази нощ бе екзекутиран първият осъден на смърт убиец . Това е първото смъртно наказание в САЩ, откакто Върховният съд сложи край на 7-месечния мораториум за смъртните присъди.
Уилям Ърл Линд, 53 годишен, е бил осъден на смърт заради убийството на приятелката си през 1988г.
Присъдата му бе изпълнена след като Върховният съд на САЩ потвърди, че използването на смъртоносна инжекция не нарушава конституцията на страната.

В 37 от 50-те щата в САЩ наказателният кодекс позволява издаването на смъртни присъди. Такива присъди могат да издават освен това при дела, гледани от федерален или военен съд.
В 36 от 37-те щати смъртната присъда се изпълнява със смъртоносна инжекция, посочва Ройтерс.
Тази седмица международната хуманитарна организация Амнести интернешънъл класира САЩ на пето място по брой на изпълнените смъртни присъди през миналата година след Китай, Иран, Саудитска Арабия и Пакистан. Актуално

Джена Буш, едната от дъщерите близначки на президента на САЩ Джордж Буш, ще сключи брак на 10 май, събота, с дългогодишния си приятел Хенри Хейгър, съобщиха световните агенции.
Церемонията ще се състои в тексаското ранчо на президента в Крофърд, простиращо се на площ от 1600 акра (647 хектара). Мястото е било предпочетено пред Белия дом, тъй като там Джена се чувствала по-добре.

"Тя (Джена) просто искаше да се омъжи у дома. Тя се чувства там най-удобно. Ще бъде много красиво. Това е времето, когато цъфтят полските цветя. Мисля, че ще е много, много красива сватба", каза първата дама на САЩ Лора Буш пред журналисти.
Пресконференцията бе организирана по повод на трагедията в Мианма, предизвикана от циклона Наргис.
Лора Буш и съпругът й са много щастливи, че дъщеря им ще се омъжи. Бракът ще бъде сключен пред красив олтар, изработен от местен вид камък. На церемонията са поканени над 200 гости. Джена Буш е избрала сватбена рокля от известния американски дизайнер Оскар де ла Рента. Лора Буш днес се отправи към ранчото, за да подготви сватбата на дъщеря си Джена.

Президентът Буш ще отпътува за имението на 8 май и ще остане там до 11 май. Бащата на булката надали ще танцува до края на тържеството. Верен на себе си, и тази вечер той ще си легне рано и ще пропусне последния танц, каза съпругата му. Хенри Хейгър е от видно републиканско семейство. Той е син на бившия заместник-министър на образованието на САЩ Джон Хейгър, работил в правителството на Джордж Буш до 2007 г. Сега Джон Хейгър е председател на Републиканската партия в щата Вирджиния.БТА