13-те най-опасни улични банди

Повече от 1.4 милиона американци членуват в над 33 000 улични банди в цялата страна, според традиционния годишен доклад на Федералното бюро за разследване (ФБР). Позовавайки се на доказателства от разследващите органи на национално и местно ниво, от ФБР твърдят, че уличните банди извършват 48% от насилствените престъпления и стават все по-опасни. Някои от тях дори купуват оръжия от армията.
Ето и кои са 13-те най-опасни улични банди в САЩ:

Бандата 18th Street е считана за най-голямата улична банда в Калифорния


18th Street Gang е една от най-известните от така наречените “Южняшки” банди в Южна Калифорния и се смята, че е отговорна поне за един обир или нападение на ден в окръг Лос Анджелис. Бандата е една от бързо най-разрастващите се криминални организации в страната, като пипалата й достигат до 32 щата от Мериленд до Хаити. Смята се, че това е най-голямата улична банда в Калифорния с приблизително 15 000 членове.
Членовете на бандата 18th Street са свързвани с убийства, отвличания, трафик на нелегални имигранти, трафик на наркотици и кражби на автомобили. Те също така са успели да се инфилтрират в армията на САЩ.

Членове на бандата Florencia 13 са били хващани да купуват оръжие от американски военнослужещи


Това е друга бързо разрастваща се южняшка банда. Florencia 13 си партнира с Mexican Mafia и е враг на 18th Street. Оперирайки в южен Лос Анджелис, Florencia 13 е част от войната между бандите, която превърна област Лос Анджелис в един от най-опасните окръзи в страната. Бандата има членове и влияние и в щати като Вирджиния и Айова.
В последните няколко години срещу бандата има обвинения в плагиатство, продажба на наркотици и убийства. Те също са сред бандите, които пробиват в армията. През 2010 г. шест членове на бандата са получили доживотни присъди.

Barrio Azteca има връзки с няколко мексикански наркокартела


Корените на бандата са от Ел Пасо, Тексас, а тя развива дейност и от двете страни на границата между САЩ и Мексико. Много от членовете й биват набирани от затворите в Тексас, а част от дейността й се развива зад стените на затворите, като например производството на хероин.
Barrio Azteca работи с мексиканските наркокартели Хуарез и Зетас, като продава наркотици, занимава се с трафик на нелегани еимигранти и убива служители на консулства. Бандата има военна структура. През март 2011 г. 10 човека от бандата бяха обвинение в убийството на служител на консулството на САЩ в Мексико.

Juggalos съдят ФБР за това, че са в този списък


Първоначално известни само като откачени фенове с изрисувани лица на музикалната група Insane Clown Posse, Juggalos се превърнаха в нетрадиционна хибридна банда с неопределена структура и неясни мотиви.
Мнозина от тях се занимават с дребни престъпления като притежание на наркотици и кражби. От ФБР обаче наблюдават поведение сред членовете й, което все повече наподобява на улична банда. Те формират подгрупи и извършват по-сериозни престъпления. Бандата е считана за такава само в четири щата.

The Almighty Latin King Nation, известна още като Latin Kings, се смята за най-голяма испаноезична банда в страната


Бандата е създадена в Чикаго през 40-те години на миналия век. Строгата й организационна структура й помага да се превърне в най-голямата испаноезична банда в САЩ. Влиянието на бандата се простира в 34 щата, а само в Чикаго членовете й наброяват 18 000.
Latin Kings е била обект на множество операции на ФБР, които са имали за цел да ограничат нарастващото влияние на бандата. Една от последните акции срещу бандата доведе до осъждането на Аугустин “Тино” Замбрано, който до преди това е считан за най-високопоставения й член, който не е в затвора.

Сомалийските банди разширяват влиянието си в щати като Минесота


Докато някои емигранти от Сомалия стават членове на бандите Bloods или Crips, в страната се появяват все повече отделни сомалийски банди. Между тях и други афроамерикански банди, като например такива, състоящи се от бежанци от Етиопия, често има напрежение.
Сомалийските банди участват в трафик на хора, измами с кредитни карти, проституция и насилствени престъпления. Странното е, че най-голямо присъствие на сомалийски банди има в щати като Минесота, Вашингтон и Мисури.

MS-13 е уличната банда, която притеснява най-много ФБР

Mara Salvatrucha, или MS-13, вероятно е най-опасната улична банда в САЩ в момента. Корените й са от Ел Салвадор, но в момента тя действа на международно ниво с членове в 42 щата в САЩ и в страни като Гватемала и Мексико. MS-13 работи с мексиканските наркокартели и често общува с членове, които са в затвора, въпреки че няма официална лидерска структура.
Членовете на бандата са известни с това, че са склонни към голямо насилие и са безмилостно жестоки, като за тази репутация има много примери. Като например случай, в който член на бандата от Сан Франциско убива цяло семейство, защото паркирали така че за кратко блокирали колата му.
Бандата е в общия доклад на ФБР, но с нея се занимава специален отряд, който има за задача да пречи на дейността й и да уведомява обществото за заплахата, която представлява бандата.

The Trinitarios е най-бързо разрастващата се улична банда в Ню Йорк


Бандата е създадена в затворите в Ню Йорк през 80-те години. Склонните към огромно насилие Trinitarios бързо се разпространяват и по улиците с освобождаването на членове на бандата от затвора. Влиянието й сега се усеща в петте големи квартала на Ню Йорк и в поне 10 щата из цялата страна.
Бандата, чиито членове са предимно с доминикански произход, враждува с Bloods, Crips и Dominicans Don’t Play (DDP). Тя е известна с това, че набира членовете си от гимназиите в Ню Йорк и Ню Джърси.
Миналата година ФБР арестува лидера на Trinitarios в Лонг Айлънд по обвинения в разпространение на наркотици. Други 50 члена пък са били арестувани в Бронкс за продажба на оръжие.

Hermanos de Pistoleros Latinos е най-влиятелната банда в затворите в Тексас


Pistoleros Latinos се ражда в затворите в Тексас и в момента е най-влиятелната банда там. Извън затворите бандата контролира улиците на град Ларедо и има силни връзки с мексикански наркотрафиканти от другата страна на границата. Pistoleros Latinos има собствена конституция и традиции, а членството в нея е до живот.
Лидерът на бандата е Хесус Еспиноза, който излежава доживотна присъда за трафик на наркотици. Hermanos Pistoleros е известна с това, че е голям вносител и разпространител на кокаин и марихуана. Бандата още е свързвана с въоръжени обири, кражби на коли, хазартна дейност в затворите, рекет, нападения, сплашване на служители на затворите и множество убийства.

The Mexican Mafia е най-старата и най-влиятелната затворническа банда в САЩ.


Повечето членове на банди от латиноамерикански произход, които попадат в затвор в Южна Калифорния, загърбват старите вражди и се обединяват под флага на Mexican Mafia.
Бандата е основана в затвор за малолетни престъпници в Трейси, Калифорния през 50-те години на миналия век. Броят на членовете й нараства значително, влиянието й се разпростира до Аризона, Ню Мексико и Тексас.
Контролът над бандата се поделя между стотици хора в най-различни затвори в тези щати, които имат правото да нареждат на хилядите си подчинени да убиват пазачи в затворите и други врагове. Те също така ръководят търговията с наркотици и различни схеми за рекет в тези затвори.
Бандата има влияние и извън затворите. През 2010 г. 20 членове на бандата са арестувани за търговия с наркотици и за убийства, които са им били наредени от затвора. Други пък са проникнали в армията.

The Mongols се бият с боксове, тръби и ботуши със стоманени върхове

В атака срещу Американската асоциация на мотористите, която твърди, че 99% от каращите мотори в САЩ са спазващи законите граждани, Mongols гордо се определят като оставащия 1%. Незаконната банда е съюзник на банди като Bandidos, Outlaws и Sons of Silence.
Бандата е основана в южна Калифорния от испаноезични ветерани от войната във Виетнам, на които е било отказано членство в Hells Angels. Mongols има присъствие 14 щата и международни подразделения в Австралия, Германия, Италия, Мексико и части от Скандинавия. Те воюват открито с други банди. Сбиване в бар в Ню Мексико през миналата година завършва с двойно убийство.
През 2008 г. тригодишна операция на ФБР приключва с ареста на 61 членове на бандата по обвинения в рекет, убийство, трафик на наркотици и пране на пари. Предпочитаните от тях оръжия са пистолет, ножове, боксове, тръби и ботуши със стоманени върхове.

Vagos Motorcycle Club воюва с Hells Angels и с полицията


Първоначално бандата се казва The Psychos и в момента развива активна дейност в южна Калифорния. Много от членовете на Vagos са минали през армията и са известни с това, че прилагат сериозно насилие спрямо враговете си и са обявили война на полицията.
Бандата е известна с това, че произвежда и продава наркотици, като освен това се занимава с изнудвания, обири и пране на пари. Нейни членове са обвиняване в сплашване на съдебни свидетели и в застрахователни измами.

Wheels of Soul са известни със своята бруталност
 


Членовете на Wheels of Soul са преобладаващо афроамериканци, а корените на бандата са от Филаделфия. Редица арести наскоро предполагат, че бандата развива дейност в поне шест други щата, освен Пенсилвания.
Според съдебни обвинения от миналата година бандата се занимава с обири и отвличания, както и с производството и продажбата на наркотици.
PROFIT.BG